E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

The Mono Space: Δύο Ελληνίδες προωθούν τoυς Έλληνες σχεδιαστές στο Λονδίνο

Ένα μοναδικό pop up store, που αγάπησαν οι Λονδρέζοι

The Mono Space: Δύο Ελληνίδες προωθούν τoυς Έλληνες σχεδιαστές στο Λονδίνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο Ελληνίδες, η Μυρτώ και η Μαρίνα, παιδικές φίλες, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους για τη μόδα, το γούστο και τις προσωπικότητές τους, ανοίγοντας ένα pop up store στην καρδιά του Λονδίνου, προωθώντας Έλληνες σχεδιαστές, το «ΜΟΝΟ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μυρτώ Μητροπούλου σπούδασε Νομική στην Αθήνα, αλλά μόλις τελείωσε, ήξερε οτι ήθελε μια ευκαιρία να ασχοληθεί με τη μόδα, οπότε και κατέληξε στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στο Central St. Martin's και στο London College of Fashion, ενώ αργότερα εργάστηκε σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας της μόδας (PR Links of London, Marketing in Fashion PR agencies, Condé Nast, Consulting σε διάφορους μικρούς σχεδιαστές), για να καταλήξει freelancer seller στο showroom του Alexander Wang σε Παρίσι και Νέα Υόρκη. Η Μαρίνα Bury-Χριστέλλου σπούδασε Μέσα Επικοινωνίας και Πολιτισμού στην Ελλάδα και στο Λονδίνο βρέθηκε για το Master της στην Πολιτιστική Διαχείρηση και Marketing. Δούλεψε, μεταξύ άλλων, στην γκαλερί Saatchi, στον οίκο Christie's και στο Moniker Art Fair στην οργάνωση και στον συντονισμό εκθέσεων και events, καθώς και σε θέσεις marketing για γκαλερί του Λονδίνου.

Το «ΜΟΝΟ» αντλεί την έμπνευσή του από τη θετική ενέργεια και δημιουργικότητα που συναντάει κανείς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι πρόκειται για ένα καινούργιο fashion concept store, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους, αλλά και σε καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε διαφορετικές γειτονιές του Λονδίνου. Το κάθε κατάστημα θα είναι διαφορετικό και θα έχει το δικό του concept, προσαρμοσμένο στην αισθητική της εκάστοτε γειτονιάς στην οποία θα βρίσκεται.

Πέρασαν από το Notting Hill, από το Shoreditch... και η επόμενη στάση; Κάπου σε μια όμορφη γειτονιά του Λονδίνου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Γνωριστήκαμε στην Α' Γυμνασίου και από τότε δεν σταματήσαμε να κάνουμε κολλητή παρέα. Από τότε είχε φανεί πως είχαμε μια τάση προς τη μόδα και μια σύγκλιση απόψεων επί του θέματος, μιας και πολλές φορές φτάναμε στο σχολείο ντυμένες το ίδιο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση! Ήταν αστείο τότε, αλλά μάλλον έπρεπε να το εκλάβουμε σαν σημάδi.

Για καιρό ασχοληθήκαμε με άλλα πράγματα η κάθε μια, μέχρι 2 χρόνια πριν, που αρχίσαμε να συζητάμε πιο σοβαρά την ιδέα να κάνουμε κάτι δικό μας. Και εφόσον η ενασχόλησή μας με τη μόδα ήταν ακόμα ζωτικής σημασίας και για τις δύο, ανεπόφευκτα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ιδέες βασισμένες στη μόδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έναν χρόνο πριν, σε ένα καλοκαιρινό μας ταξίδι στην Κρήτη, βρήκαμε σε ένα βόρειο χωριό κάτι χειροποίητες τσάντες (ταγάρια) που μας ενέμπνευσαν με την ιδέα του «ΜΟΝΟ» –το να παρουσιάζουμε, δηλαδή, ελληνικά πράγματα σε κοινό μη ελληνικό. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και το ότι τον τελευταίο καιρό όλο και μαθαίναμε καινούργια ελληνικά brands και μάλιστα είχαμε αρχίσει να τα αγοράζουμε και να τα φοράμε! Οπότε είχαμε πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα ότι θέλουμε να δείξουμε μοναδικά ελληνικά κομμάτια σε μια αγορά που δεν τα γνωρίζει.

Η ιδέα του pop up store ήρθε κατά βάση επειδή το όλο project είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από εμάς τις ίδιες, οπότε θέλαμε να ρισκάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο (οικονομικά) για να υλοποιήσουμε αρχικά την ιδέα μας. Στο Λονδίνο η ιδέα του pop up είναι αρκετά διαδεδομένη και έτσι καταλήξαμε στο ότι το pop up store με Έλληνες σχεδιαστές είναι η επόμενή μας κίνηση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία: Myrto Tsinali

Πού ζείτε αυτήν την περίοδο; Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Η Μυρτώ έχει πλέον την βάση της στην Αθήνα αλλά ταξιδεύει για κάθε fashion week στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη!
Η Μαρίνα ζεί μόνιμα στο Λονδίνο, αλλά εξΆαιτίας του ΜΟΝΟ πλέον ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα. Η καθημερινότητα πριν το άνοιγμα του κάθε ΜΟΝΟspace αλλά και κατά την διάρκεια του είναι...πανικός!

Είμαστε μόνο οι δυό μας σε όλο αυτό που σημαίνει οτι εκτός από τα οργανωτικά που πρέπει να γίνουν μέχρι να ανοίξει το μαγαζί αλλά και όλες τις ώρες που είναι ανοιχτό το μαγαζί υπεύθυνες είμαστε οι δυό μας. Δεν έχουμε βοήθεια προς το παρόν και να θυμίσουμε οτι τα μαγαζιά στο Λονδίνο είναι ανοιχτά κάθε μέρα όλη μέρα!

Ανάμεσα στα ΜΟΝΟspaces η καθημερινότητα για την Μαρίνα είναι πιο χαλαρή αφού κυρίως ασχολείται με την έρευνα για το επόμενο ΜΟΝΟspace αλλά και το γενικότερο development του ΜΟΝΟ.

Η Μυρτώ όταν βρίσκεται Ελλάδα συναντάει διάφορους σχεδιαστές και ανθρώπους από τον χώρο ενώ γράφει και σε μια στήλη για τι άλλο...για τις τάσεις της μόδας. Όταν βρίσκεται σε Παρίσι και Νέα Υόρκη η καθημερινότητά της είναι ο Alexander Wang, και μάλλον είναι μια όμορφη καθημερινότητα!

Το ΜΟΝΟ πώς προέκυψε ως όνομα;

Το όνομα του εγχειρήματός μας, ενώ περιμέναμε οτι θα μας έρθει κάπως αβίαστα και εύκολα, τελικά ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να κάνουμε. Μέχρι τελευταία στιγμή (πραγματικά τελευταία στιγμή) ψάχναμε να βρούμε αυτό που θα μας έκανε το κλικ..και ευτυχώς βρέθηκε το ΜΟΝΟ. Μετά από ατελείωτα μηνύματα στο WhatΆs App (στέλναμε η μια στην άλλη λέξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ), μετά από ώρες χωμένες και οι δύο μέσα σε λεξικα, άλλα βιβλία και το διαδίκτυο και μετά από πολλές μα πολλές άλλες απορρίψεις καταλήξαμε στο ΜΟΝΟ.

Θέλαμε μια λέξη ναι μεν Ελληνική αλλά και διεθνή, μια λέξη εύκολη που μπορεί να μείνει στο μυαλό του άλλου, αλλά να μην είναι και τελείως άσχετη με αυτό που κάνουμε. Το ΜΟΝΟ, με ρίζα τη λέξη μοναδικό ήρθε και έδεσε με το concept μας (μόνο Ελληνικά, μοναδικό concept σε κάθε μαγαζί, μόνο για λίγες μέρες..χαχαχαχα) και πληρούσε όλα στοιχεία που θέλαμε. Αρχίζει και από το γράμμα Μ, όπου είναι και το αρχικό από τα ονόματα και των δύο μας!

Φωτογραφία: Myrto Tsinali

Έχετε συγκεντρώσει τους καλύτερους Έλληνες σχεδιαστές. Πώς ήταν η πρώτη σας επικοινωνία μαζί τους;

Είναι εντυπωσιακό πως ξεκινήσαμε το πρώτο μαγαζί λέγοντας οτι θέλουμε να έχουμε μια μικρή συλλογή απο σχειδαστές και στο πρώτο μόνο μαγαζί είχαμε ηδη 28 διάφορετικά ελληνικά brands. Με το δεύτερο μαγαζί έγινε το ίδιο..και φανταζόμαστε οτι έτσι θα συνεχίσει και με το τρίτο. Καθώς το concept μας είναι οτι σε κάθε ΜΟΝΟspace παρουσιάζουμε διαφορετικούς σχεδιαστές (προφανώς 2-3 από αυτούς επαναλαμβάνονται), στην αρχή είχαμε φοβηθεί οτι αν δείξουμε τόσους πολλούς στο πρώτο μαγαζί, δεν θα μας μείνει κανείς για το δεύτερο;!

Αλλά η αλήθεια είναι οτι συνεχώς βρίσκουμε καινούριους και ξανα-ανακαλύπτουμε παλιούς και συνεχώς έχουμε τόσους πολλούς που θέλουμε να παρουσιάσουμε! Οπότε, νομίζουμε οτι ακόμα έχουμε δρόμο μέχρι να πούμε οτι έχουμε συγκεντρώσει ΤΟΥΣ καλύτερους. ΠαρΆόλα αυτά, νομίζουμε οτι έχουμε κάνει μια αξιοσημείωτη προσπάθεια στο να φέρουμε μαζί καταξιωμένους με ανερχόμενους σχεδιαστές. Η πρώτη επικοινωνία με τους σχεδιαστές –ειδικά για το πρώτο μαγαζί ήταν κάπως πιο δύσκολη. Όλοι οι σχεδιαστές ανεξαιρέτως ήταν πολύ πρόθυμοι να μας απαντήσουν στα emails και να μας δεχτούν σε ραντεβού αλλά στην παρουσίαση της ιδέας μας έπρεπε να τα «δώσουμε όλα» καθώς τότε δεν είχαμε κάπου να στηριχτούμε π.χ σε άλλες μας δουλειές με πωλήσεις, ή με στησίματα καταστημάτων, οπότε ουσιαστικά ζητούσαμε από σοβαρούς επαγγελματίες να μας εμπιστευτούν και το καταφέραμε επειδή το θέλαμε οι ίδιες τόσο πολύ που τους το μεταφέραμε! Με τους πιο νέους και ανερχόμενους σχεδιαστές τα πράγματα ίσως να ήταν λιγάκι πιο εύκολα (μιας και είχαμε κοινούς γνωστούς, κτλ) αλλά και πάλι πήραμε όλοι τα ρίσκα μας!

Μετά το πρώτο ΜΟΝΟspace, τα πράγματα ήταν πολύ πιο έυκολα πλέον στην επικοινωνία με τους επόμενους σχεδιαστές. Πλέον μπορεί ο καθένας να δει δείγμα της δουλειάς που κάνουμε online αλλά και στα social media.

Ήταν εύκολο ή δύσκολο να ανοίξετε ένα pop up κατάστημα στο Λονδίνο;

Μάλλον εύκολο θα το χαρακτηρίζαμε! Το να ανοίξουμε την εταιρεία ήταν πολύ απλό και όχι χρονοβόρο. Για να βρούμε τον χώρο υπάρχουν websites που ασχολούνται ειδικά με την ενοικίαση χώρων για pop ups. Για να στήσιμουμε το μαγαζί, υπάρχει πληθώρα κανονικών καταστημάτων αλλά και online που σου παρέχουν ότι χρείαζεσαι πολύ άμεσα!

Οπότε αν έχεις την ιδέα και την όρεξη να την “τρέξεις”, τότε σίγουρα μια πόλη σαν το Λονδίνο σε διευκολύνει στο να την πραγματοποιήσεις! Ωσόσο, καθώς ξεκινας κάτι προκύπτουν άλλα εκατό πράγματα που δεν τα είχες σκεφτεί ή υπλογίσει. Χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ για να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας το πρώτο MONOspace Shoreditch αλλά αν αναλογιστούμε πως ξεκινήσαμε από το μηδέν τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Μαρτιο του 2015 άνοιξε τις πόρτες του, τότε σίγουρα μπορούμε να πούμε πώς στο Λονδίνο τα πράγματα κυλούν πιο εύκολα!

Φωτογραφία: Dimitris Dicky Bury

Πώς φάνηκαν στους Λονδρέζους οι ελληνικές δημιουργίες;

Φαίνεται πως αυτά που τους παρουσιάζουμε αρέσουν πάρα πολύ! Εκλαμβάνουν αυτά που τους δείχνουμε ως κάτι καινούριο, φρέσκο και διαφορετικό και τους αρέσει πολύ! Επίσης, είναι πολύ υπέρ της παραγωγής πραγμάτων στην Ελλάδα. Πλέον ο κόσμος απομακρύνεται από το “made in China”, και όταν τους λέμε οτι η παραγωγή είναι πολύ μικρού μεγέθους και οτι γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα στην Αθήνα, τότε ενθουσιάζονται πολύ!

Μην ξεχνάμε οτι εκτός ίσως από παπούτσια, που η αλήθεια είναι οτι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κάτι που να μας ενθουσιάζει (εκτός από τα καλοκαιρινά σανδάλια), οι ελληνικές δημιουργίες δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από των άλλων χωρών!

Μπορεί οι δικοί μας να δυσκολεύονται πολύ στην ανεύρεση υφασμάτων και υλικών, αλλά όσο αφορά την ίδια την δημιουργικότητα, έχουμε και εμείς αστέρια σχεδιαστές! Οι Λονδρέζοι λοιπόν (που δεν είναι ¶γγλοι απαραίτητα, αλλά κόσμος από όλες τις εθνικότητες) δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή πραγμάτων στην Ελλάδα και ξαφνιάζονται πολύ ευχάριστα όταν βλέπουν τόση δημιουργηκότητα από την Ελλάδα –απλά γιατί ΔΕΝ ξέρουν οτι υπάρχει!

Προτείνετέ μας Έλληνες σχεδιαστές να γνωρίσουμε! 
Dido Athens, Digitaria, Blanc, Stelios Koudounaris, Aumorfia, One on One, A Future Perfect, Kimalé, Wildwood, Sun of A Beach, Maa Boo, Olga Efterpiou, Annie P.,V Societ. Είναι πολλοί και είναι σχεδόν αδικία να αναφέρουμε μόνο μερικούς εδώ γιατί είναι όλοι τους κατπληκτικοί! Μπορεί κανείς να δείς ολους τους σχεδιαστές που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα και να διαβάσει αναλυτικά για αυτούς στο website μας, www.themonospace.com

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε και άλλες πόλεις;

Θα το θέλαμε πολύ! Το όνειρό μας από την αρχή ήταν το ΜΟΝΟspace να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες. Η Αγγλία και το Λονδίνο ήρθε πρώτο για πρακτικούς λόγους μιας και η Μαρίνα μένει εκεί και γενικά είναι μια πόλη που πλέον γνωρίζουμε καλά (και ως τόπο αλλά και το αγοραστικό της κοινό). Αλλά ιδανικά θέλουμε να πάμε στο Παρίσι, στην νότια Ιταλία, στα νησιά της Ισπανίας...θέλουμε να φτάσουμε και στο Bali..χαχαχαχαχα..αλλά και στην Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο! Προς το παρόν όμως ανοίγουμε το τρίτο μας MONOspace τον Δεκέμβριο, αυτή την φορά σε μια κεντρική γειτονιά του Λονδίνου. Αν όλα πάνε καλά και με αυτό το pop up, τότε ίσως το συζητήσουμε για Παρίσι!

Πρώτη φωτογραφία: Dimitris Dicky Bury

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Έτσι ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Αναλυτικός οδηγός

Σήμερα

Πώς μπορεί ένας ενήλικας να ξεχωρίσει από τι πάσχει;

Τα ζώδια σήμερα: 3 Δεκεμβρίου

Σήμερα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Πώς θα καταλάβεις ότι το ινστιτούτο αισθητικής που πας είναι κακής ποιότητας

Σήμερα

Για να προσέχεις που κλείνεις ραντεβού από εδώ και πέρα

Η νέα μόδα στα ξενοδοχεία είναι τα pods, και το χειμώνα είναι η τέλεια επιλογή

Σήμερα

Το δικό σας άνετο pod απομονωμένο από κάθε ενόχληση σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα!

Τα ζώδια σήμερα: 2 Δεκεμβρίου

Χτες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη για μικρούς και μεγάλους

Χτες

Για να αποφεύγονται οι εντάσεις

Τα datings apps κίνδυνος για την καθημερινότητά σου

Χτες

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση εφαρμογών για ραντεβού

Μήπως περπατάτε λάθος και δεν το έχετε καταλάβει;

Χτες

Ευθυγραμμιστείτε, σταθείτε σωστά και περπατήστε

Scent‑scaping: Μάθε τα πάντα για το life hack που ενισχύει την παραγωγικότητα!

Χτες

Δοκίμασε αυτές τις μυρωδιές για καλύτερη συγκέντρωση στο εργασιακό περιβάλλον!

par: 40
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.