E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αλμούνια: Δεν φταίνε τα νούμερα, αλλά ο Καραμανλής, που δεν έκανε τίποτα

Ανίκανη η κυβέρνηση του 2009

Αλμούνια: Δεν φταίνε τα νούμερα, αλλά ο Καραμανλής, που δεν έκανε τίποτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/9/2015 | 15:05

¶κρως αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τοποθετείται στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής,» ο κ. Αλμούνια χρησιμοποιεί πολύ σκληρά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον ότι σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 και όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση ανίκανη.

«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά –που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε– ήταν απολύτως παθητική», σημειώνει ο πρώην Επίτροπος και προσθέτει: «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 1,8% για το 2009. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup, με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει μια έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας: «Νν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα», υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει: «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε: «Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%». Αυτή είναι η ιστορία. Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε, ακόμη, ότι το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, ενώ τόνισε πως είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό. «Ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι, και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει με νόημα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Σήμερα

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Σήμερα

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Σήμερα

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Σήμερα

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Σήμερα

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Σήμερα

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

Απίστευτο στην Κρήτη: Ο αέρας «σήκωσε» 38χρονη με kite surf και την πέταξε σε ταράτσα!

Σήμερα

Στην Αμμουδάρα Λασιθίου σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα, καθώς 38χρονη Γαλλίδα που έκανε Kite Surf παρασύρθηκε από δυνατή ριπή ανέμου

Ιωάννα Αντζουλή Γιαννοπούλου: Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η «ελληνική φωνή» της Νέας Υόρκης

Σήμερα

Η Ιωάννα Αντζουλή Γιαννοπούλου, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη, απεβίωσε αιφνιδίως στα 71 της χρόνια, ημέρα των γενεθλίων της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.