E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Dow Jones: Η Κρήτη θα βγάλει τον επόμενο πρωθυπουργό

Γιατί θα κάνει τη διαφορά

Dow Jones: Η Κρήτη θα βγάλει τον επόμενο πρωθυπουργό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/9/2015 | 00:00

Ένα νησί μπορεί να κάνει τη διαφορά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Ναι, αν δεν είναι ένα... τυχαίο νησί, αλλά η Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό αναφέρει το δίκτυο Dow Jones Newswires που ρίχνει τα προεκλογικά... φώτα του στους Κρητικούς που για χρόνια είχαν γίνει το προπύργιο της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει το άρθρο, συνήθως οι Έλληνες ηγέτες που εστιάζουν στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το οποίο με πληθυσμό 620.000 άτομα συνεισφέρει μόλις τις 16 από τις 300 έδρες της ελληνικής Βουλής.

Αυτές οι έδρες θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, σε αυτές τις εκλογές που φαίνεται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να διώξει την λιτότητα, αλλά αποδέχθηκε μέχρι κεραίας τις απαιτήσεις των πιστωτών. Τώρα το κόμμα του βρίσκεται στήθος με στήθος με την συντηρητική Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παρότι και τα δύο κόμματα σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν την συμφωνία διάσωσης, την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα αποτέλεσμα που θα έφερνε τα ποσοστά τους σε κοντινή απόσταση, θα απαιτούσε την δημιουργία μιας μάλλον δύστροπης κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοστοβόρα περίοδο αστάθειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο είναι κρίσιμο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι έδρες τις Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό είναι "ανοιχτές", σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και αν οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς το προβάδισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ο εκλογικός νόμος τους το επιτρέπει, πολλοί ηγέτες κομμάτων- συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, οποίος ήταν στην πρωθυπουργία ως τον Αύγουστο- κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Κρήτη, σηματοδοτώντας το πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουν εκεί.

Το νησί για δεκαετίες ήταν σταθερά προσανατολισμένο προς την αριστερά και στις εκλογές του Ιανουαρίου υποστήριξε σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι η όποια απόκλιση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα έχουν εξοργιστεί από την αναστροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας προς την λιτότητα.

Στο κέντρο του Ηρακλείου- την πρωτεύουσα του νησιού- ο 30χρονος Νίκος Μανδούνας που είναι άνεργος, δήλωνε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Τσίπρα, όπως είχε πράξει τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Τον υποστήριξα γιατί πίστευα ότι θα γινόταν κάτι για την νέα γενιά, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πέντε χρόνια και γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα για την ελληνική διάσωση", είπε. "Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν".

Συνήθως οι Έλληνες υποψήφιοι πρωθυπουργοί κατεβαίνουν στην Αθήνα. Αλλά σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποστήριξη της Κρήτης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, τους οποίους κινδυνεύει να δει να αυτομολούν.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι επίσης υποψήφιος εκεί. Οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ομοίως θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης.

Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα να κατέβουν υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες και εκ των υστέρων να επιλέξουν ποια θα έδρα θα κρατήσουν. Είναι σύνηθες για τους Έλληνες κομματικούς ηγέτες να κατεβαίνουν σε περιφέρειες στις οποίες δεν ζουν και αυτό είναι μέρος της εκλογικής στρατηγικής τους.

¶λλος ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι θα έχει απώλειες στην Κρήτη, είναι η Λαϊκή Ενότητα, η φράξια που διασπάστηκε από το κόμμα και επαναστάτησε κατά της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη. Ένας σημαντικός αριθμός ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη έχει συνταχθεί με την Λαϊκή Ενότητα.

Το νησί, του οποίου η τουριστική οικονομία χτυπήθηκε σκληρά από την λιτότητα, υπήρξε και στο παρελθόν το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκπορθήσει το "κάστρο" που κρατούσε το ΠΑΣΟΚ από ετών στο νησί. Τότε είχε εκληφθεί ως το κοσμικό σημείο στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη.

"Τώρα είναι πιο δύσκολα από τον Ιανουάριο", όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις μισές έδρες του νησιού, αναφέρει ο Δημήτρης Κλαράκης, ένας δικηγόρος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τα πέντε χρόνια μνημονίων και είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε γιατί χρειαζόταν ακόμα ένα", συμπλήρωσε.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.