E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σοκάρει το ντοκουμέντο από το ποδοπάτημα στη Μέκκα ‑ Στους 717 οι νεκροί

Βρίσκονταν καθοδόν για το τεράστιο ετήσιο προσκύνημα του Χατζ

Σοκάρει το ντοκουμέντο από το ποδοπάτημα στη Μέκκα ‑ Στους 717 οι νεκροί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/9/2015 | 14:41

Τουλάχιστον 717 άνθρωποι βρήκαν σήμερα τραγικό θάνατο στη Μίνα, στα περίχωρα της Μέκκας, της ιερής πόλης του ισλάμ, αφού ποδοπατήθηκαν λόγω συνωστισμού κατά τη διάρκεια προσκυνήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα θύματα βρίσκονταν καθοδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, κάθε μουσουλμάνος θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών στο Twitter, οι τραυματίες της τραγωδίας, που έλαβε χώρα τη πρώτη μέρα του Έιντ αλ ¶ντχα (Γιορτή της Θυσίας) ξεπερνούν τους 719, ενώ στην περιοχή έχουν καταφθάσει δεκάδες σωστικά συνεργεία.

Το ποδοπάτημα συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.

Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον Σατανά. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε ο πανικός που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα τραγωδία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές το περιστατικό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παραδοσιακής τελετής-αναπαράστασης που ονομάζεται «Λιθοβόλημα του Διαβόλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε διάστημα ενός μήνα στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου 107 προσκυνητές σκοτώθηκαν όταν ένας γερανός κατέρρευσε στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, το οποίο ήταν κατάμεστο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες για το φετινό Χατζ στη Μέκκα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαθέσει πάνω από 100.000 αστυνομικούς για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και άλλων επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Αραφάτ με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας, περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο. 

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ ¶ντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα του Έιντ αλ ¶ντχα είναι η πιο επικίνδυνη, διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βαφτεί με αίμα το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. 

Τα εννέα τελευταία χρόνια ήταν αναίμακτα, αφού δεν ποδοπατήθηκαν άνθρωποι και δεν προκλήθηκαν επεισόδια, γεγονός που αποδίδεται στα δρακόντεια μέτρα που λαμβάνονται από τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2006, 364 προσκυνητές είχαν ποδοπατηθεί στο τελετουργικό «το λιθοβόλημα του Διαβόλου» στην κοιλάδα Μίνα.

Συγκλονιστικά ντοκουμένα

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.