E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γάλλοι φοιτητές εκνεύρισαν τον Σόιμπλε ρωτώντας τον για Ελλάδα και προσφυγικό

Ρωτήθηκε και για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Γάλλοι φοιτητές εκνεύρισαν τον Σόιμπλε ρωτώντας τον για Ελλάδα και προσφυγικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/10/2015 | 12:41

Την προθυμία της Γερμανίας να αποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων εξήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του από το Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα του έσωσε, κατά κάποιο τρόπο, την τιμή της Ευρώπης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Η παρουσία του στην «Πόλη του Φωτός» είχε δύο σκοπούς

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές του πανεπιστημίου Sciences Po του Παρισιού, που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε έναν εκρηκτικό διάλογο, που βασίστηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα και την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για την προσφυγική κρίση και τόνισε τα σημεία που πρέπει να προσέξει η Ευρώπη για να καταφέρει να ανταποκριθεί στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Αφού υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατέκρινε τη στάση της Γαλλίας μέσα ένα τεράστιο αμφιθέατρο, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, εκεί όπου παρευρίσκονταν Γάλλοι υπουργοί και διανοούμενοι.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Handelsblatt, η συζήτηση άρχισε να γίνεται πιο έντονη όταν η πρώτη ερώτηση ήταν «Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας, για την οποία ευθύνεστε εσείς;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φοιτητής που έκανε την παραπάνω ερώτηση στον Γερμανό υπουργό έλαβε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, αλλά αμέσως φάνηκε η πρώτη δυσαρέσκεια του Σόιμπλε.

Εν συνεχεία, μια Γερμανίδα φοιτήτρια ρώτησε τον Σόιμπλε αν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση. Αν και ο Γερμανός υπουργός δεν προσπάθησε να υπεκφύγει, δεν φάνηκε να γίνεται αρεστός από τους φοιτητές. Ίσως να τους προκάλεσαν τα λεγόμενα του Σόιμπλε σχετικά με τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και το γεγονός ότι «κανείς ιδιώτης δεν θέλει να επενδύσει» στη χώρα χωρίς όρους.

Η αντίδραση του Γερμανού υπουργού ήταν έντονη όταν μια φοιτήτρια τον ρώτησε: «Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;». Αρχικά ο Σόιμπλε διατήρησε την ψυχραιμία του και απάντησε: «Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες». Αντίθετα, πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, όμως τίποτε μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. «Ο Βαρουφάκης μου είχε πει: Βόλφγκανγκ, είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είναι διεφθαρμένο, τουλάχιστον όχι ακόμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ασχοληθείτε καλύτερα με τη χώρα σας»

Όμως αργότερα ο Σόιμπλε ξέσπασε και συνέστησε στη φοιτήτρια: «Ασχοληθείτε καλύτερα με τη χώρα σας». Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από χρόνια ότι «δεν πρέπει να στέλνουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι για την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών». Και κατέληξε φωνάζοντάς της «Ντροπή σας!».

Πιο ήρεμη ήταν η στάση του Γερμανού υπουργού όταν η συζήτηση στράφηκε στην προσφυγική κρίση και του τέθηκε το ερώτημα πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη. «Η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αποφασίσει. Για παράδειγμα, εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα εκατομμύριο και μετά να τους μοιράσουμε σε διάφορες χώρες». Η προσφυγική κρίση δείχνει ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή πολιτική, οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (την κρίση)», τόνισε ο Σόιμπλε. Πάντως, υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται».

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης «να ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων». Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε. Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, καθώς: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας (δεχόμαστε) όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».

Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο Sciences Po λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική: «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια κούρσα για τους υπερηχητικούς πυραύλους ‑ Τα δύο υπερόπλα που ο Πούτιν λέει πως κάνουν στάχτη κάθε στόχο

Σήμερα

Ρωσία και Κίνα στην πρωτοπορία, οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρεντ Χάιντς

Σήμερα

Τη ζωή του σε ηλικία 51 ετών έχασε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρέντ Χάιντς, μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη μηχανή του στην Ατλάντα.

Αγριο έγκλημα στον Βόλο: Ανδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του στην είσοδο της πολυκατοικίας τους

Σήμερα

Είχε προηγηθεί έντονος καβγάς, ο οποίος είχε ξεκινήσει από το διαμέρισμα

Σαρωνίδα: Έλος με λύματα δίπλα σε λουόμενους – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Σήμερα

«Βρωμιά απερίγραπτη, δεν μπορείς να αναπνεύσεις» - Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και λουόμενους.

ΔΕΘ ‑ Επίδομα 250 ευρώ: Αδιαπραγμάτευτο το ποσό ‑ Πιθανό «άνοιγμα» των δικαιούχων

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο επίδομα των 250 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γερμανία: Σάλος με πρώην νεοναζί που έγινε τρανς γυναίκα και θέλει να εκτίσει ποινή σε γυναικείες φυλακές

Σήμερα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή φύλου στην ταυτότητά της.

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές

Σήμερα

42αρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία

Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια

Σήμερα

Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Χτες

Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.