E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διαγραφή χρέους ‑ Σε 15 χρόνια τα ξαναλέμε

Επανέφερε την πρόταση για εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ

Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διαγραφή χρέους ‑ Σε 15 χρόνια τα ξαναλέμε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/10/2015 | 11:39

Η ελληνική κυβέρνηση τρέχει για να περάσει τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να φτάσει στο... κυρίως θέμα, που είναι η συζήτηση για το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγα 24ωρα επανέφερε το θέμα του χρέος ως ένα δεδομένο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο. Τώρα, είναι η σειρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει για το ίδιο ακανθώδες θέμα.

Με συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει πως αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές.

Ο Ντάισελμπλουμ επαναφέρει στο τραπέζι μια πρόταση που έχει πέσει πρόσφατα. Ότι δηλαδή η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους, από πλευράς της Ελλάδας, δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της. Αυτό, κατά πολλές έννοιες, οι χώρες της Ευρωζώνης το λογίζουν ως ελάφρυνση χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι συζητήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «μπροστά», αν θα πρέπει να γίνει εν ευθέτω χρόνω, και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, συμπλήρωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους. Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να συμπληρώσει:

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ.: της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή, διαφορετικά, σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», είπε με διαλλακτικό τρόπο ο Ντάισελμπλουμ.

Το Reuters σημειώνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές συζητήσεις, λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.

«Με τα 86 δισ. του ESM, αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παρόλα αυτά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ντάισελμπλουμ: «Οχι» σε διαγραφή χρέους -Σε 15 χρόνια τα ξαναλέμε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/230009/ntaiselmploym-ohi-se-diagrafi-hreoys-se-15-hronia-ta-xanaleme#ixzz3o3dZVD4b

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.