E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι θα πάρουν τελικά επίδομα θέρμανσης

Ξεκίνησε επίσημα η διανομή του πετρελαίου

Ποιοι θα πάρουν τελικά επίδομα θέρμανσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2015 | 12:39

Μπορεί σήμερα να ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τουλάχιστον επίσημα, τις αποφάσεις της σχετικά με την μορφή που θα έχει φέτος το επίδομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το οικονομικό επιτελείο ωστόσο έχει λάβει τις αποφάσεις του αναφορικά με τη νέα μορφή του επιδόματος θέρμανσης.

Οι λύσεις της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ύψους του επιδόματος έχουν εγκαταλειφθεί και προκρίθηκε η λύση της αυστηροποίησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να μειωθεί, σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν.

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση, το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει τη φετινή χειμερινή περίοδο να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή να μειωθεί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 105. Αυτό αποφασίστηκε να γίνει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η επιδότηση του πετρελαίου διατηρείται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο, σημαίνει ότι το τελικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό περιορίζεται στα 0,5 ευρώ ανά λίτρο. Να σημειωθεί πέρυσι η χειμερινή περίοδος έληξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο και φέτος ξεκινά περίπου στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
  • Διατηρείται η ουσιαστική εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς εκτιμήθηκε ότι αν επιστρέφαμε στο προηγούμενο καθεστώς του πολύ μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα άνοιγε και πάλι παράθυρο για μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο με πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ως καύσιμο κίνησης.
  • Aυστηροποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Το πόσο θα αυστηροποιηθούν είναι αντικείμενο επεξεργασίας στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών καθώς ο στόχος είναι να μειωθούν τα επιδοτούμενα νοικοκυριά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιεύσει το υπουργείο Οικονομικών να είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν:

  • ¶γαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τα παραπάνω όρια αναμένεται να μειωθούν αισθητά.

Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ανέγραφαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2013 αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.