E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές καίγονται να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα στην ομάδα τους

Η κεντροαριστερά και οι πολιτικές εξελίξεις

Γιατί οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές καίγονται να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα στην ομάδα τους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/10/2015 | 00:04

«Βοήθησέ μας να σε βοηθήσουμε»... Ήταν λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε βγει από εκείνη τη δραματική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και με το φαντασμα του Grexit μόλις λίγα 24ωρα μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζιάνι Πιτέλα του διαμήνυσε ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ήθελαν να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε κι εκείνος να κάνει κάτι: συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους του. Ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο απηχούσε τις απόψεις πολλών στις τάξεις των ευρωπαίων Σοσιαλιστών που ήθελαν όχι μόνο να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και να στηρίξουν στον Τσίπρα.

Στο μετά τη συμφωνία τοπίο και στην στροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, υπάρχουν πολλές δυνάμεις στο PES, αλλά και ξένες πρωτεύουσες που θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο ο Τσίπρας να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, πέραν της προφανούς στήριξης του Παρισιού στην Ελλάδα και του ενδιαφέροντος για "φιλέτα" του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, εμπεριέχει και αυτό τον συμβολισμό: της στήριξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς τον Τσίπρα.
Το φλερτ του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έχει καλλιεργηθεί συστηματικά τους προηγούμενες μήνες και έχει προκαλέσει δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Στο παρελθόν δεν έλειψαν τα τζαρτζαρίσματα στις συνεδριάσεις της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με αφορμή τον Τσίπρα. Οι κακές γλώσσες των Βρυξελλών λένε ότι σε κάποιες από τις κλειστές συνεδριάσεις της ομάδας, όταν ο κίνδυνος του Grexit ήταν προ των πυλών, οι έλληνες ευρωβουλευτές, σε αντίθεση με Πορτογάλους και Ισπανούς, δεν στήριξαν τον Τσίπρα. ασδ

Μέχρι στιγμης, οι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο για λόγους που αφορούν τις εσωκομματικές ισορροπίες και του Τσίπρα και των Σοσιαλιστών. Οι μεν Σοσιαλιστές έχουν να αντιμετωπίσουν τις ορισμένες αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων της οικογένειας. Ο δε Τσίπρας φέρεται να έχει διαμηνύσει στον Πιτέλα ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος για ένταξη στην ομάδα, κάτι που έ τσι κι αλλιώς θα χρειαστεί την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιταλός εμφανίζεται φειδωλός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Στους συνομιλητές του, όμως, παραδέχεται ότι αν ο Τσίπρας ήταν έτοιμος, θα φρόντιζε για την ένταξή του στην ομάδα άμεσα. Ο Πιτέλα φέρεται μάλιστα να μην έχει ενοχληθεί από την συγκατοίκηση του Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, διαμηνύοντας ότι είναι δικαίωμα του Έλληνα πρωθυπουργού να διαλέγει τους κυβερνητικούς του εταίρους. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την επομένη των εκλογών χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ "ακροδεξιό μόρφωμα". Πιο συγκρατημένος ο Πιτέλα είχε περιοριστεί - κατόπιν πιέσεων απο την Αθήνα- να δηλώσει την "απογοήτευση" της ομάδας για τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Σήμερα

Τα χαλάσματα του κτιρίου καταπλάκωσαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό

Βραζιλία: Τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου... επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σeξ

Σήμερα

Ο δράστης ομολόγησε πως εκνευρίστηκε από το δάγκωμα στο δάχτυλο του χεριού του

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Σήμερα

Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Σήμερα

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 πτώματa σε προχωρημένη σήψη σε πλοίο

Σήμερα

Οι vεκροί εκτιμάται ότι δεν είναι υπήκοοι Βραζιλίας αλλά πιθανά από την Καραΐβική

Πασαλιμάνι: Θρήvος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκoτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο ‑ Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Σήμερα

Υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής - Το φορτηγό στο οποίο βρισκόταν καταπλακώθηκε από μπάζα

Παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ

Σήμερα

Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους φαίνεται πως είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών 2024

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.