Εφιάλτης στην κυβέρνηση και αγώνας δρόμου για να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων
Εσπευσμένα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση
Δημοσίευση 27/10/2015 | 16:18
Κατακόρυφα ανεβαίνει η αγωνία για το μέλλον των τραπεζών και των καταθέσεων καθώς το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας απορρίψει χθες το σενάριο αποσύνδεσης της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση (την σχετική πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι) στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα μετά το τετ α τετ που είχε με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα υπογράμμισε πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Με αυτόν τον τρόπο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την ανακεφαλαιοποίηση ως μοχλό πίεσης για την άμεση υλοποίηση χωρίς «παρενθέσεις» όλων των συμφωνηθέντων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κουρέματος καταθέσεων, το οποίο θα αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο από την πρώτη του νέου έτους που τίθεται σε εφαρμογή το bail in, δηλαδή η συμμετοχή των καταθετών στην διάσωση των τραπεζών, η οποία έχει ψηφιστεί από τις 14 Αυγούστου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά μέσα από επενδυτές που θα «μπουν» στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ως εκ τούτου, η πρώτη κρίσιμη «στροφή» για τις τράπεζες είναι το Σάββατο που έρχονται τα stress tests των τραπεζών. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων θα υπολογιστεί και το τελικό ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με αναλυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το δυσμενές σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία κ.ά. το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, την Τρίτη αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμιζε με δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο Reuters, ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι κάτω από τα όρια των προβλέψεων».
Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Νοεμβρίου, ημέρα που ο Βάλντις Ντομπρόφσκις έθεσε ως προθεσμία - με δυνατότητα οριακής παράτασης μέχρι το τέλος του έτους - για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εξαρτάται από την υλοποίηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 12ης Ιουλίου.
Η εμπλοκή με το κουαρτέτο των πιστωτών για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και κυρίως τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό ανεβάζει ως αποτέλεσμα κατακόρυφα το θερμόμετρο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στο κυβερνητικό επιτελείο.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει εσπευσμένα, πιθανότατα την Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται να γίνει και σήμερα, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να ψηφιστεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου.