E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βόμβα Δραγασάκη: Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες, που να μην τις ελέγχει η ΕKT!

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες

Βόμβα Δραγασάκη: Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες, που να μην τις ελέγχει η ΕKT!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2015 | 00:13

Μια... βόμβα έριξε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών», είπε αρχικά ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και συνέχισε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών στην Ελλάδα, που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες»!

Οπως ήταν φυσικό, η ομιλία του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών, που τον παρακολουθούσαν έκπληκτοι να κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως δηλαδή είχε κάνει και την άνοιξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «κάνουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα».

«Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο», τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι «αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο, θα βουλιάζουμε διαρκώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «οικονομικό κανιβαλισμό», στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα κουρεύτηκαν με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, διότι το 2016 θα ενσωματωθεί μια οδηγία που θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις αλλά και γιατί δεν θα πρέπει η χώρα να μείνει ανοικτή σε εκβιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ούτε ανέκοψε την εξέλιξή τους, και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενώ θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση θέτει κατ' αρχήν το κοινωνικό κριτήριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων, ενώ εξετάζει την αναδιάρθρωσή τους εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εποπτικού ελέγχου, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα σύστημα δημοσίου ελέγχου όπου τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και ότι αναζητείται μια νέα ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την δυναμική συμμετοχή μετόχων ιδιωτών και την ισχυρή παρουσία του δημοσίου.

Τι απαντά η αντιπροεδρία

Στην ενίσχυση του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών και στην ανάγκη δημιουργίας Αναπτυξιακής τράπεζες αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή, διευκρινίζουν κύκλοι της αντιπροεδρίας, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητο το θόρυβο που προκλήθηκε.

Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες και σήμερα δεν εποπτεύονται από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις περιφερειακές ή ειδικού ρόλου τράπεζες που λειτουργούν π.χ. στη Γερμανία. Ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει πίεση και από τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας μόλις επιστρέψει σε ενάρετους κύκλους.

Από την άλλη, η αναφορά του Γ. Δραγασάκη στην Τράπεζα Αττικής έγινε μάλλον για την... τιμή των όπλων, καθώς οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξαν τα stress tests (857 εκατ. ευρώ το βασικό σενάριο και 1,021 δισ ευρώ το δυσμενές), είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση, η αναδιάρθρωση θα γίνει με χρήμα από το ΤΧΣ, οπότε και ο έλεγχος θα περάσει στην πραγματικότητα στην ΕΚΤ.

Πηγή: Βόμβα Δραγασάκη: Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες, που να μην τις ελέγχει η ΕKT! | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/233597/vomva-dragasaki-na-ftiaxoyme-dikes-mas-trapezes-poy-na-min-tis-eleghei-i-ekt#ixzz3qBVIZwFF

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Πριν 8 ώρες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Πριν 8 ώρες

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

Θεσσαλονίκη: Ζωή σε τέσσερις ασθενείς θα «δώσει» 18χρονος ‑ Νέα δωρεά οργάνων

Πριν 8 ώρες

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμη ανεκτίμητη πράξη προσφοράς και ανθρωπιάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου

Ομογενής δίνει μάχη στη ΜΕΘ ‑ Επεσε σε κώμα μετά από οδοντιατρική επέμβαση στην Τουρκία

Πριν 8 ώρες

Η διακομιδή του 53χρονου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη - Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ωστόσο η αεροδιακομιδή ματαιώθηκε λόγω άρνησης της Τουρκίας

Ανω Λιόσια: Σοκαριστικό τροχαίο στη Φυλής ‑ Μία 17χρονη νεκρή και τρεις τραυματίες

Πριν 8 ώρες

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν πέντε άτομα – Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το όχημα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα μετά τη σφοδρή σύγκρουση

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Στο δικαστήριο το ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στη κορυφή του Empire State Building

Χτες

Αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως έκθεση άλλων ατόμων σε κίνδυνο, διάρρηξη και πρόκληση ζημιών, οι δύο τους υπερασπίστηκαν τη δράση τους συνδέοντάς την με την «τέχνη»

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Καλλίπολη: Αγριο ζώο επιτέθηκε σε τουρίστες ‑ Τραυματίες μητέρα και 12χρονη κόρη

Χτες

Ένας 47χρονος που έσπευσε να βοηθήσει δέχθηκε κι εκείνος επίθεση στην περιοχή Punta Pizzo, ενώ οι Αρχές της Απουλίας εξετάζουν αν πρόκειται για λύκο ή λυκόσκυλο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.