E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κλειδώνουν φόροι και ισοδύναμα

Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν

Κλειδώνουν φόροι και ισοδύναμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/11/2015 | 11:39

Το κοκτέιλ φορολογικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ηδη ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας έχουν «κλειδώσει» και αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται έως την Παρασκευή -και πριν από την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group- να υπάρξουν αλλαγές. Εξάλλου στο τραπέζι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στις 100 δόσεις και στα γενόσημα, ενώ έρχονται και οι αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ενα ένα τα φορο-μέτρα που έρχονται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλη κυκλοφορίας -Αυξήσεις από το 2016

Στα κάγκελα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες παλιών και νέων οχημάτων καθώς θα κληθούν να πληρώσουν, άλλοι για πρώτη φορά και άλλοι περισσότερο από όσο έδιναν τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα πάντως και οι ιδιοκτήτες ΙΧ 10ετίας δεν φαίνεται να βγαίνουν και ιδιαίτερα κερδισμένοι, αφού οι εκπτώσεις που θα δουν θα είναι πολύ μικρές.
Συγκεκριμένα και με τα όσα έχουν ακουστεί και διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ και από κυβερνητικές πηγές το σχέδιο που φαίνεται να προχωράει είναι το χειρότερο σενάριο για όσους αγόρασαν ΙΧ την τελευταία 5ετία με το σκεπτικό πως θα είναι «πράσινο» και θα γλιτώσουν από τον βραχνά των τελών κυκλοφορίας, καθώς και για όσους αγόρασαν υβριδικά οχήματα μεγάλης εμπορικής αξίας ή πετρελαιοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων.
Οι αυξήσεις στους συντελεστές για τα πιο υψηλά κλιμάκια ρύπων θα είναι μεγάλες και η επιβάρυνση αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 200 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται να μπει και στα καινούργια ΙΧ πρόσθετο τέλος μεγάλου κυβισμού (π.χ. από 2.000 κυβικά και άνω), πέραν του τέλους που θα υπολογίζεται με τους ρύπους.
Πάντως, ακόμα και όσοι έχουν παλιό αυτοκίνητο δεν θα χαμογελάσουν, αφού η έκπτωση που θα δουν δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Ιδού τα τελευταία σενάρια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων (από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά) θα γίνει με βάση την αξία που είχαν κατά την ταξινόμησή τους και όχι με τη σημερινή. Σημαντικές αυξήσεις θα δουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ αξίας άνω των 40.000 ευρώ, ενώ αν δεν βγουν τα νούμερα, το ποσό ενδεχομένως να κατέβει και στα 30.000 ευρώ.
 • Για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα ακολουθηθεί η μέθοδος της μείωσης του ορίου των ρύπων. Το όριο από τα 100 μικρογραμμάρια θα πέσει στα 80 και έτσι όσοι έχουν ρύπους από 80 ως 99 μικρογραμμάρια θα βρεθούν να πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των περίπου 50 ευρώ.
 • Στο στόχαστρο και τα πετρελαιοκίνητα έως 1.600 κυβικά, που εκλύουν κάτω από 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, δηλαδή αφορά περίπου 150.000 ιδιοκτήτες που την τελευταία πενταετία αγόρασαν τα συγκεκριμένα μοντέλα.
 • Ελάφρυνση θα δουν μόνο οι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 10 ετών.
 • Μειώσεις έως και 10% προκειμένου να έχουν κίνητρο περισσότεροι να πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει –πληρώνοντας φυσικά και τα τέλη που άλλες φορές απέφευγαν.

Τυχερά παιχνίδια -Φόρος 10% στο ΚΙΝΟ

Το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το ΚΙΝΟ φαίνεται πως θα μπει στη λίστα των ισοδυνάμων και θα επιβληθεί στο στοιχηματισμό του φόρος 10%. Το σενάριο θέλει επιβολή φόρου 5 λεπτών στην στήλη των 50 λεπτών. Πάντως στο άκουσμα και μόνο του σεναρίου αυτού υπήρξε αντίδραση από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ. Με επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία κοινοποιούν και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, έστειλαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αναζήτηση ισοδυνάμων στην αύξηση της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών.Όπως αναφέρουν, «με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών».

Τσεκούρι στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης
Μειωμένο επίδομα και πολύ λιγότερους δικαιούχους προβλέπει η τελική εισήγηση για το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • 0,25 από 0,35 ευρώ που ήταν πέρυσι.
 • 12.000 εισόδημα για άγαμο με περιουσία μέχρι 100.000 (πέρυσι το εισοδηματικό όριο ήταν 30.000 ευρώ)
 • 20.000 για έγγαμους με περιουσία μέχρι 150.000 (πέρυσι το όριο ήταν 40.000 ευρώ)
 • 22.000 για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 παραπάνω για κάθε τέκνο (πέρυσι ήταν 3.000 ευρώ η προσαύξηση)
 • Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι, αλλά έκαναν αίτηση μόνο 1.100.000
 • Φέτος το επίδομα δικαιούνται 2.300.000 φορολογούμενοι, αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000.

Ερχονται και οι αλλαγές στις 100 δόσεις
Μετά τα επιτόκια που άλλαξαν, αναμένεται να μειωθούν και οι δόσεις. Αυτό θα αφορά όσους διαθέτουν περισσότερα και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό ανά δόση και όχι το ποσό που συμφώνησαν όταν μπήκαν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως είτε βρεθούν ισοδύναμα είτε όχι, στα κρατικά ταμεία ως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μπει περίπου13,5 δισ ευρώ! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών περιμένει κάτι λιγότερο από 4,5 δισ ευρώ, όταν τους πρώτους εννιά μήνες του έτους οι φόροι που έμπαιναν στα κρατικά ταμεία δεν ξεπερνούσαν τα 3,3 δισ ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, με προφανή τον κίνδυνο να πέσουν έξω και οι αναθεωρημένοι στόχοι.

Μόνο για τα υπόλοιπα του φόρου εισοδήματος, ήτοι την τελευταία δόση, θα πρέπει να πληρώσουμε 2 δισ ευρώ, άλλα 1,6 δισ ευρώ αντιστοιχούν στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δηλαδή από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πάνω από 7,6 δισ ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Elias: Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Χτες

Κικίλιας από τη Λαμία: Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό

Συναγερμός για την εξαφάνιση 25χρονου στην Κυψέλη

Χτες

Δείτε την ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

Ιρλανδία: «Δεν ήταν ρατσισμός» είπε αξιωματούχος για τη σκηνή με το μαύρο κορίτσι σε τουρνουά ενόργανης

Χτες

«Έγινε μπέρδεμα με τα μετάλλια», υποστήριξε η επικεφαλής της Sports Ireland ενώπιον συγγενών της αθλήτριας και άλλων προσώπων - Δήλωση και από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας

Σοκαριστικός τραυματισμός στο αυτί σε αγώνα μποξ γυναικών

Χτες

Ο αγώνας τίτλου στην Αργεντινή ανάμεσα στην Λουκρεσία Μανζούρ και στην Ντανιέλα Μπερμούδες σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό της πρώτης

Η απειλή της «υπερηπείρου»: Σε πόσα χρόνια μπορεί η Γη να μην είναι κατοικήσιμη

Χτες

Οι δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τον πλανήτη μας ο σχηματισμός υπερ-ηπείρων

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα με κανέλα

Χτες

Ποια ουσία εντοπίστηκε

Βόλος: Στον ανακριτή ο 28χρονος Αλβανός που κρατούσε «φυλακισμένη» την 22χρονη σύζυγο και το παιδί τους

Χτες

Ο 28χρονος αντιμετωπίζει δίωξη σε κακουργηματικό βαθμό για παρατεταμένη απομόνωση και σωματική βλάβη

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.