Έρχεται τελεφερίκ στη Θεσσαλονίκη
Στα σκαριά συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης με ΔΕΘ

Δημοσίευση 5/11/2015 | 15:38
Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι είναι η σύνδεση του περιαστικού δάσους της πόλης και του ιστορικού κέντρου με τελεφερίκ, αφού Δήμος Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ-Helexpo εξετάζουν ήδη τα σενάρια για την εγκατάστασή του.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», Δήμος Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ-Helexpo μελετούν τα σενάρια για τη δημιουργία του τελεφερίκ, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Γιάννη Μπουτάρη.
Η ιδέα για τη δημιουργία τελεφερίκ που θα συνδέει την ¶νω Πόλη με το κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε πέσει στο τραπέζι πριν από τρία χρόνια από τον τότε αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη. Η σκέψη αυτή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά.
Το κόστος της κατασκευής του τελεφερίκ θα αγγίξει, σύμφωνα με την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία απευθύνθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη χρησιμοποίηση 18 καμπίνων σε κάθε μία από τις οποίες θα χωρούν μέχρι και 10 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 800 κάτοικοι την ώρα θα μπορούν να μετακινούνται με το τελεφερίκ.
Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων είναι το τελεφερίκ να έχει αφετηρία το πάρκο της ΧΑΝΘ και τέρμα τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από την είσοδο του Θεάτρου Δάσους, με τέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς, εκ των οποίων οι δυο στη ΔΕΘ και οι άλλοι δυο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και στη δασική έκταση πριν το Θέατρο Δάσους. Ο χρόνος της διαδρομής υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 6 λεπτά.
Στον αντίποδα, το Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού προτείνει να ενταχθούν μέσα στο δρομολόγιο και τα μουσεία της πόλης, και πιο συγκεκριμένα το τελεφερίκ να περνάει από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, το Θέατρο Κήπου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αστεροσκοπείο και το Μετεωροσκοπείο, και να καταλήγει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.