E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιούνκερ: Κοινή ελληνοτουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

Υπέρ της διατήρησης ανοιχτών συνόρων ο πρόεδρος της Κομισιόν

Γιούνκερ: Κοινή ελληνοτουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/11/2015 | 00:06

Υπέρ της διατήρησης ανοιχτών συνόρων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τόνισε ότι για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εξέφρασε δε την απορία του για το γεγονός ότι από την Ελλάδα απορρίφθηκε η πρότασή του για κοινή ακτοφυλακή από Έλληνες και Τούρκους στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά –και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη– πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ότι φαντάζεται κανείς», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία της Κομισιόν.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είχα π.χ. προτείνει, και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους. «Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί, ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος», ανέφερε.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι με το θέμα των προσφύγων επανέρχονται στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες. «Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα, με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας καγκελαρίου με στολή ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν γίνεται έτσι», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός και συνέχισε λέγοντας ότι προτιμά μια Γερμανίδα καγκελάριο που «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δείχνει ότι έχει και καρδιά».

Τόνισε, μάλιστα, ότι στο θέμα των προσφύγων στηρίζει σθεναρά την καγκελάριο και, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλει η Γερμανία, έκανε λόγο για «τρομερή επίδοση». Αν αυτό το πρόβλημα δεν ελεγχθεί, «τότε η ΕΕ θα αποτύχει. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο της ηπείρου, γι' αυτό πρέπει να συνεισφέρουν όλοι – και δεν το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, για να διευκρινίσει πάντως ότι «αν απειλήσουμε με κυρώσεις εκείνους που θέλουμε να πείσουμε να κάνουν περισσότερα, δεν θα πετύχουμε τίποτα. «Η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ από όπου απλά τραβάμε χαρτονομίσματα, αλλά μερικές φορές πρέπει και να δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Χτες

Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Χτες

Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Χτες

Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Χτες

Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Χτες

Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Χτες

Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Χτες

Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο αντάρτικο στην Ευρώπη

Χτες

Τι ζητούν για τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Μυστήριο με τον θάνατο 49χρονου στο Ηράκλειο

Χτες

Η τελευταία διαδρομή και τα ερωτήματα των αρχών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.