E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακαρπο και το EuroWorking Group

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Ακαρπο και το EuroWorking Group
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία μετείχε, από την Αθήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ παραμένει «στον αέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group μέχρι την Παρασκευή -ενδεχόμενως και με φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και, μολονότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά, με βασικότερο τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, Αθήνα και δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να υπάρξει, έστω την ύστατη ώρα, σύγκλιση στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δανειστές θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι «γενναιόδωρη», μολονότι η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εκ νέου στις θέσεις της. Η νέα ελληνική πρόταση, κατά πληροφορίες, είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, προβλέποντας ότι η προστασία από τους πλειστηριασμούς δεν θα ισχύει για το 40% των πρώτων κατοικιών, από το 2016. Μάλιστα, το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που δεν θα προστατεύονται, σύμφωνα με τη νέα ελληνική πρόταση, θα αυξάνεται με τα χρόνια. Και πάλι, ωστόσο, οι εταίροι δεν ικανοποιήθηκαν με την εισήγηση της κυβέρνησης.

Τα άλλα τρία ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νωρίτερα την Κυριακή, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε μαραθώνια (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα) τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η οποία επίσης δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και, για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ¶νγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ η κυρία Μέρκελ υπήρξε θετική στην πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα μετάσχει στο αυριανό Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κοινοτικές πηγές, προσκείμενες στον κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί σχετικά με το προσφυγικό, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των συζητήσεων με την Τουρκία.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική στήριξη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Σήμερα

Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Σήμερα

Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Σήμερα

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Σήμερα

Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Σήμερα

Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες

Πρόστιμα σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Σήμερα

Σκρέκας: Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτη αντίδραση της Κίνας

Σήμερα

Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν

Αποθέωση για τον «σούπερ ήρωα» Τζολάκη και την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού

Σήμερα

Ο νεαρός τερματοφύλακας έπιασε 3 από τα 5 πέναλτι της Φενέρμπαχτσε

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.