Φτιάξτε παραδοσιακά ποντιακά πιροσκί
Ή αλλιώς... περεσκία!

Πιροσκί ή σαν να λέμε τηγανητά πιτάκια με γέμιση είτε τυρί, είτε πατάτα, είτε κιμά. Δοκιμάστε τα!
ΥΛΙΚA
Για τη ζύμη
1 κύβος μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό
4-5 φλ. αλεύρι κανονικό
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
Για τη γέμιση πατάτας βράζετε πατάτες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
Αν τα θέλετε με τυρί, απλώς θρυμματίζετε το τυρί και ρίχνετε πιπέρι. Αν τα θέλετε με κιμά, φτιάξτε τον κιμά όπως τον κάνετε για τα μακαρόνια, απλώς χωρίς σάλτσα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πάρτε μαγιά όσο 1 μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε μια λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Βάλτε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και αυγό. Ανακατέψτε.
Όταν γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνετε καλά, να φύγει ο αέρας, και κάνετε μικρά μπαλάκια. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Ανοίξτε τα σαν πιατάκια και βάλτε μέσα τη γέμιση που προτιμάτε! Κλείστε τα καλά, όπως τα κουρού τυροπιτάκια.
Τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά.
Καλή απόλαυση!