Ερπετολόγος κατέγραψε τον θάνατό του από δάγκωμα φιδιού
Η ιστορία ενός αφοσιωμένου επιστήμονα
Όταν ένα δηλητηριώδες φίδι δάγκωσε τον ερπετολόγο Karl Schmidt, ο ίδιος, γνωρίζοντας πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι, μιας και το δάγκωμα ήταν θανατηφόρο, αποφάσισε να καταγράψει όλα τα συμπτώματα του δηλητηρίου που είχε εισέλθει στον οργανισμό του.
Μια μέρα αργότερα, πέθανε. Το γεγονός συνέβη το 1957 και έγινε πρωτοσέλιδο στις αμερικανικές εφημερίδες, όχι τόσο γι' αυτά που κατέγραψε ο ερπετολόγος, που σαφώς και αποτελούν έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε συνάδελφό του, αλλά για την αφοσίωση που έδειξε ο ίδιος στην επιστήμη του. Όλα όσα κατέγραψε ο θαυμαστός επιστήμονας βοήθησαν πολύ τους άλλους επιστήμονες να σώσουν αμέτρητες ζωές, ενώ στο βίντεο που παρουσίασε το ScienceFriday προς τιμήν του, θα πάρετε μια γεύση από το ημερολόγιό του.
Το είδος του συγκεκριμένου φιδιού που τον δάγκωσε ζει στην υποσαχάρια Αφρική και συνήθως μπορεί κάποιος να το βρει στις κορυφές των δέντρων. Μάλιστα, όταν αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία, αυτό το είδος φιδιού εξαφανίζεται απευθείας. Έτσι θεωρείται μη επιθετικό, ενώ το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος προσπαθήσει να το σκοτώσει. Τότε το φίδι ανοίγει διάπλατα το στόμα του και δαγκώνει.
Πριν από το 1957, όταν ο Schmidt δέχτηκε την επίθεση, δεν είχε καταγραφεί κανένα παρόμοιου είδους δάγκωμα, ενώ η επιστημονική κοινότητα είχε καταχωρήσει αυτό το είδος φιδιού στα άκακα.
Το δηλητήριο που εκκρίνει καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και, όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο, ο θάνατος είναι βασανιστικός. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Schmidt, αρχικά αιμορραγούσε από τη μύτη, το στόμα, αλλά και κατά τη διούρηση, και μπορεί την επόμενη μέρα να πίστεψε πως τα χειρότερα είχαν περάσει, δεν γνώριζε όμως ότι το αίμα θα πλημμύριζε τον εγκέφαλο και τα πνευμόνια του.
Η ιστορία του σαφώς και είναι θλιβερή, παρ' όλα αυτά δείχνει το πόσο αφοσιωμένος ήταν στο έργο του. Πάντως, έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά μόλις 7 θανατηφόρα δαγκώματα από τέτοιο φίδι.