E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Hellas Filmbox Berlin: Ένα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Hellas Filmbox Berlin: Ένα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

«Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη της πραγματικής Ελλάδας στο γερμανικό κοινό».

Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα, 23.7.2015

Μια απάντηση στα αρνητικά γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να δώσει το Hellas Filmbox Berlin, το πρώτο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Βερολίνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 21 έως 24 Ιανουαρίου 2016 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας, παρουσιάζοντας 35 ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών. Η υποδοχή από τους κινηματογραφιστές ήταν ενθουσιώσης και το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 300 ταινίες. Θα δοθεί, έτσι, η μοναδική ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να γνωρίσει το πολυσχιδές ελληνικό σινεμά, μέσα από μια παλέττα ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας θα είναι ο διάσημος Γερμανός παραγωγός Hans W. Geißendörfer. O Geißendörfer, ένας από τους θεμελιωτές του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, είναι ο δημιουργός της πιο πετυχημένης και μακροβιότερης τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία της γερμανικής τηλεόρασης «Lindenstraße», που προβάλλεται στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν 30 συνεχή χρόνια. Πολυβραβευμένος και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ανάμεσα στους πιο γνωστούς τίτλους του είναι τα «Die gläserne Zelle» (1978), «Ediths Tagebuch» (1983), «Gudrun» (1992). Σήμερα, έχει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες παραγωγής στη Γερμανία.

Η ταινία που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, από τα τέλη Ιανουαρίου θα «ταξιδέψει» σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις –Roadshow- για να «συναντήσει» το κοινό τους.

Διάφορες Παράλληλες Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, προσφέροντας τροφή για συζήτηση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, με επίκεντρο πάντα την Ελλάδα. Στο Jazz club b-flat θα ακούγεται όλες τις ημέρες ελληνική μουσική, ενώ θα παρουσιαστούν και ελληνικά Video Art. Στο αφιέρωμα «Ελληνες Κινηματογραφιστές της Διασποράς» θα παρουσιαστούν ταινίες Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά θα υπάρχει και μια ενότητα επιλογής του Διευθυντή του Φεστιβάλ Αστέρη Κούτουλα 4 ταινιών από σκηνοθέτες που ζουν στο Βερολίνο. Επιπλέον, το Hellas Filmbox Berlin φιλοξενεί την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου στις 22.00 στο Babylon, το Outview Film Festival Queer Ταινιών με τρεις ελληνικές queer ταινίες μικρού μήκους και θα ακολουθήσει πάρτι.

Mια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία θα πραγματοποιηθεί με την Ανώτατη Σχολή Macromedia Εφαρμοσμένων Επιστημών (Macromedia Hochschule für Medien und Kommunikation), που θα ξεκινήσει με μία εκδήλωση στις 8 Ιανουαρίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να έρθουν σε διάλογο οι διάφορες κουλτούρες, με επικεντρο την περίπτωση της Ελλάδας, μέσα από διαλέξεις, ταινίες και μουσική, αποτελώντας αφετηρία για μια γόνιμη διαπολιτισμική ανταλλαγή. Η Σχολή Macromedia θα υποστηρίξει το φεστιβάλ καθόλη τη διάρκειά του. Συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία των Βoard of Participation και Ελληνογερμανικού Συνδέσμου είναι οι: Macromedia Hochschule, Hellas Filmbox Berlin, University of Leicester, Osmosis Theatre Athens.

Τέλος, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας πρόκειται να παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2016 ένα τετραήμερο αφιέρωμα στο έργο Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο αλλά και ταινίες, με ελληνικό θέμα, Γερμανών σκηνοθετών.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Σ.Σ.: Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και curator των Video Art προγραμμάτων είναι ο Μιχάλης Αργυρού.

Η φωτογραφία είναι από τα γυρίσματα για το τρέιλερ του Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία Μάρσιας Τζιβάρα, όπου πρωταγωνιστεί ο Στάθης Παπαδόπουλος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Barracuda Queens: Τι γίνεται όταν 4 νέες κοπέλες μαζεύουν χρέη

Πριν 8 ώρες

Μια ανάλαφρη περιπέτεια στο Netflix για να δεις non - stop

Κατερίνα Λαζαρίδου: Η νικήτρια του X ‑ Factor μας μιλά για τα νέα της πλάνα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Χτες

Τα είπαμε μαζί της λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του We στη Θεσσαλονίκη

#TiNaDeis: Η Mafia Mamma, ο Arnie και ο κόσμος των ναρκωτικών

Χτες

Οι προτάσεις της ομάδας του E-Daily.gr για αυτή την εβδομάδα

Στο Seχ And The City, το θέμα δεν ήταν ποτέ το σeξ

Προχτές

Πέρασαν ακριβώς 25 χρόνια από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά

Η σειρά που θα σε κάνει να ξανασκεφτείς την πορεία της ζωής σου

Προχτές

Το The Big Door Prize έχει τα δικά του καλά

Cali is calling! Moonlight Boutique 6 Years Anniversary!

Πριν 3 μέρες

Το Moonlight κλείνει τα 6 χρόνια

Τα live του Ιουνίου που περιμέναμε όλο το χρόνο για να απολαύσουμε

Πριν 4 μέρες

Σε ποιες συναυλίες θα χτυπηθείς αυτόν το μήνα

10 τραγούδια για ένα σαββατιάτικο πρωινό του Ιουνίου

Πριν 6 μέρες

Δεν καταλάβαμε Ανοιξη και αυτό σίγουρα μας έχει επηρεάσει

Όταν ο Prince έδιωξε την Kim Kardlashian από τη σκηνή του

Πριν 6 μέρες

Σε μια συναυλία στο Madison Square Garden το 2011

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.