E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/11/2015 | 12:41

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τζιχαντιστική απειλή, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που προκαλούν σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν «να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, ωστόσο η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με άλλες χώρες ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα για μια «μίνι Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη, η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν», ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση υπάρχει.

Η εφημερίδα «De Telegraaf» σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις γι' αυτό», σημείωσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει την ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις,» είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. «Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί «να τεθεί υπό αμφισβήτηση», εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία», αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.