E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορυφαίος δημοσιογράφος στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους

Η ζωή και η καθημερινότητα στη Ράκκα, το βασίλειο των τζιχαντιστών

Κορυφαίος δημοσιογράφος στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/11/2015 | 00:21

Ο Γερμανός Jurgen Todenhofer, είναι ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που του επετράπη να εισέλθει στην επικράτεια που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Πριν από ένα χρόνο, πέρασε 10 ημέρες μεταξύ των τρομοκρατών, ενώ επισκέφθηκε και τη Ράκκα, την πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο RT ο δημοσιογράφος ανέφερε πως έκανε συζητήσεις μέσω Skype με μέλη του Ισλαμικού Κράτους για έξι μήνες πριν συμφωνηθεί η επίσκεψή του.

Εν τέλει, οι τζιχαντιστές του έδωσαν επίσημη εγγύηση για την ασφάλειά του. «Ήταν προς το συμφέρον τους να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ότι θα γυρίσω πίσω ζωντανός - και έτσι έγινε», είπε ο Todenhofer.

Αφού πέρασε αρκετές ημέρες με τους μαχητές του ISIS, με μακρές συζητήσεις και παρατηρώντας την καθημερινότητά τους, ο Γερμανός δημοσιογράφος είπε: "Δεν τους νοιάζει που τους αποκαλούμε τρομοκράτες".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H καθημερινότητα στη Ράκκα

«Οι δρόμοι της Ράκκα ήταν γεμάτοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τα μαγαζιά λειτουργούσαν κανονικά και η ζωή έμοιαζε εντελώς φυσιολογική», είπε ο Todenhofer «αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι ισλαμιστές σκοτώνουν ή εκδιώκουν όλους τους σιίτες και τους Χριστιανούς, έτσι οι μόνοι άνθρωποι εκεί ήταν Σουνίτες».

«Οι τζιχαντιστές δεν ενδιαφέρονται για τους απλούς ανθρώπους, εφόσον συμμορφώνονται με το νόμο της Σαρία, τους ενδιαφέρουν μόνο οι σημαντικοί άνθρωποι», τόνισε ο δημοσιογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο φόβος παραμονεύει. «Εάν κάνετε κάποιο λάθος, μπορεί να σκοτωθείτε», δήλωσε ο Todenhofer, υπενθυμίζοντας ότι οι πολίτες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης για αδικήματα όπως μια επίσκεψη σε μια φίλη ή η χρήση υπνωτικών χαπιών, τα οποία απαγορεύονται.


«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζωή εκεί είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Todenhofer, αλλά κάποιος που ζει εκεί δε νοιάζεται πολύ, γιατί «η ζωή του δεν ήταν πιο εύκολη, όταν τον έλεγχο της κυβέρνησης είχαν οι Σιίτες».

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες στους δρόμους της Ράκκα, και αυτές οι λίγες είναι πλήρως καλυμμένες. Μόνο οι πολύ ηλικιωμένες γυναίκες δεν φορούν μπούργκες, υπενθύμισε ο Todenhofer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί αν δεν είναι πια ωραίες και νέες - τους επιτρέπεται να δείξουν το πρόσωπό τους».

Η στρατολόγηση

Ο Todenhofer είπε στο RT και τον Neil Harvey ότι στο έδαφός του ISIS, συναντήθηκε με ανθρώπους από την καυκάσια Ρωσία, αλλά και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία και φυσικά τους ρώτησε για ποιο λόγο είχαν έρθει.

Ο δημοσιογράφος είπε πως είχε την εντύπωση ότι όλοι οι μουσουλμάνοι που εντάχθηκαν στον ISIS στις χώρες τους ήταν εντελώς ασήμαντοι, μη αποδεκτοί και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Τους λένε ότι στο ισλαμικό κράτος θα συμμετέχουν σε μια ιστορική μάχη, μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό».

«Οι νέοι άνθρωποι που ήταν εντελώς ασήμαντοι στις χώρες τους, θα είναι πολύ σημαντικοί στη Ράκκα. Και για πρώτη φορά στη ζωή τους, κάποιος τους λέει ότι είναι σημαντικοί», είπε ο δημοσιογράφος.

Σε αυτούς τους νεαρούς άνδρες οι μαχητές του ISIS, είπαν ότι πρόκειται να γίνουν αστέρια και ήρωες, ότι θα έχουν από ένα Καλάσνικοφ και θα πολεμούν τους Αμερικανούς.

«Έπαιξαν όλα εκείνα τα βίντεοπαιχνίδια, στα οποία οι δολοφόνοι είναι σταρ. Και πιστεύουν ότι πρόκειται να γίνουν και οι ίδιοι σταρ».

«Φυσικά και είναι πλύση εγκεφάλου. Είναι ένα πολύ επιτυχημένος συνδυασμός φανατισμού και μιας πολύ έξυπνης στρατιωτικής άσκησης, κληρονομιά από τους πρώην αξιωματικούς του Σαντάμ Χουσεΐν» ανέφερε ο Todenhofer προσθέτοντας: «Νομίζουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης ιστορίας τώρα και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Για την ευρωπαϊκή νεολαία που έρχεται στο Ισλαμικό Κράτος, ο δρόμος της επιστροφής κλείνει δια παντώς, καθώς εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θεωρούνται προδότες που πρέπει να θανατωθούν.

Επίσης, όσοι πίστευαν ότι επρόκειτο να πολεμήσουν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα σκοτώνουν αθώους μουσουλμάνους.

«Θα συνειδητοποιήσουν ότι η ιστορία που τους είπαν είναι εντελώς λάθος. Δεν θα ζουν στην πολυτέλεια, όπως τους είπαν στη Γερμανία, αντίθετα θα ζουν μια πολύ απλή ζωή, δεν θα έχουν φαγητό κάθε μέρα, ούτε καν νερό, θα ζουν σε κρύα φθηνά διαμερίσματα και θα πρέπει να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Αυτό δεν τους το είχαν υποσχεθεί » δήλωσε ο Todenhofer.

Η χρηματοδότηση και ο πόλεμος κατά του ISIS

Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι οι ισλαμιστές σκοτώνουν ομήρους, όπως αθώους Αμερικανούς δημοσιογράφους για να σπείρουν το φόβο και να προκαλέσουν την Ουάσιγκτον να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης της Συρίας - επειδή θέλουν να πολεμήσουν εναντίον των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι τώρα θα ήθελαν να πολεμήσουν και εναντίον των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, επειδή θεωρούν ότι για να γίνει κάποιος ήρωας θα πρέπει να πολεμήσει τους καλύτερους».

Φυσικά, οι μαχητές του ISIS δεν του είπαν τα πάντα, ωστόσο ο Todenhofer έχει την εντύπωση ότι Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να παίρνει χρήματα και όπλα από μοναρχίες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία.

Τα όπλα αγόραζονται στη μαύρη αγορά, όπου όπλα ευρωπαϊκής κατασκευής είναι διαθέσιμα, όπως και αυτά που παρέχονται στο κουρδικό Peshmerga ή στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όπως είπαν στον δημοσιογράφο «έστω και αν δεν αρπάξουμε αυτά τα όπλα, μπορούμε να τα αγοράσουμε, επειδή όλα έχουν ένα τίμημα. Τα περισσότερα από τα όπλα μας τα παίρνουμε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Ο ISIS χρησιμοποιεί τακτικές ανταρτοπόλεμου, έτσι ώστε να γίνει πολύ δύσκολο να βομβαρδιστούν οι μαχητές του από άλλες δυνάμεις, επειδή διασκορπίζονται όταν αντιλαμβάνονται κίνδυνο.

«Δεν μπορώ να κρίνω τον ρωσικό στρατό, αλλά μπορώ να κρίνω τις δυτικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες και οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν καμία πιθανότητα σε έναν πόλεμο ενάντια στους αντάρτες, επειδή αυτοί οι μαχητές είναι έτοιμοι να πεθάνουν, ενώ οι Αμερικανοί πεζοναύτες δεν θέλουν να πεθάνουν», είπε ο Todenhofer.

Για να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα στον ISIS, η Δύση θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα: να σταματήσει την παράδοση όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και να κλείσει τα τουρκικά σύνορα που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση νέων μαχητών του ISIS, τόνισε ο Todenhofer είπε, υπενθυμίζοντας πόσο εύκολο ήταν να διασχίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το τρίτο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η προώθηση της συμφιλίωσης σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, επειδή ο ISIS βρίσκει υποστήριξη από τους δυσαρεστημένους με τις κυβερνήσεις και την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Η καταπολέμηση ISIS χρειάζεται μια έξυπνη στρατηγική, κατέληξε ο Todenhofer.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Τέλος εποχής για τον Κώστα Φορτούνη ‑ Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του

Χτες

Ο Κώστας Φορτούνης αναμένεται να αποτελέσει οριστικά παρελθόν από τον Ολυμπιακό μετά από δέκα χρόνια παρουσίας του στην πρώτη ομάδα

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Πετούσαν πέτρες σε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής

Χτες

Επίθεση με πέτρες δέχτηκε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερό που επιχειρεί σε φωτιά στην περιοχή Ανω Ακρια, στην Κρήτη

Τουρκία: Κεραυνός χτύπησε και σκότωσε δύο νέους εν μέσω καταιγίδας ‑ Σοκαριστικό βίντεο

Χτες

Το βίντεο δείχνει τους δύο άτυχους Τούρκους, την 23χρονη και τον 44χρονο που πάτησαν σε έδαφος που είχε πλημμυρίσει

Καύσωνας: Έως και την Παρασκευή τηλεργασία στο Δημόσιο ‑ Αναλυτικά όσα θα ισχύσουν

Χτες

Σύμφωνα με εγκύκλιο, και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία

Φωτιά σε κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Καπνοί γέμισαν μεγάλο μέρος της Κηφισίας

Νέο επεισόδιο με τον Απόστολο Λύτρα στον Κορυδαλλό

Χτες

«Είναι βρομιάρης, τρώει το φαΐ μας και καπνίζει συνέχεια»

Ένας vεκρός από φωτιά σε σπίτι στην Ηλεία

Χτες

Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν εκρήξεις πριν ξεσπάσει η φωτιά

Πειραιάς: Πλοίο με σημαία Ισραήλ προσέκρουσε στα μπλόκια του λιμανιού

Χτες

Ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Ισραήλ υπέστη υλικές ζημιές όταν προσέκρουσε στα μπλόκια του λιμανιού στον Πειραιά

Φρέντι Μπελέρης: «Η περιπέτειά μου φτάνει στο τέλος της ‑ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι ηγέτης όλου του ελληνισμού»

Χτες

Χαρούμενος και συγκινημένος δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου παραχώρησε τις πρώτες του δηλώσεις σε ελληνικό έδαφος

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.