.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Aκυρώνει την κατασκευή του Turkish Stream η Ρωσία

Ραγδαίες εξελίξεις στις διμερής σχέσεις των δυο κρατών

Aκυρώνει την κατασκευή του Turkish Stream η Ρωσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/11/2015 | 18:46

Η Μόσχα δίνει αιφνιδίως τέλος στο πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνέδεε τη Ρωσία με την Τουρκία, του λεγόμενου Turkish Stream.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση των Ρώσων στην κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της χώρας από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία και την ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey Ulyukayev.

«Αυτό το πρότζεκτ δεν διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010), στον Νότο της Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μπαίνει «φρένο» στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού επενδυτικού fund που ήταν στα σκαριά.

Τι είναι ο Turkish Stream

Η κατασκευή του Turkish Stream ανακοινώθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά ο αγωγός αυτός θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας και θα αντικαταστούσαμε τον South Stream, ένα πρότζεκτ που ακυρώθηκε.

Η κατασκευή του Turkish Stream θα άρχιζε, σύμφωνα με την Gazprom, αμέσως μόλις αποφασιζόταν το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατέληγε στην Τουρκία, ενώ ήδη δύο πλοία τοποθέτησης σωλήνων βρίσκονταν στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο αγωγός υπολογιζόταν ότι θα μετέφερε 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, εκ των οποίων 14 δισ. θα κατέληγαν στην Τουρκία και το υπόλοιπο θα εξαγόταν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, την περασμένη Ανοιξη, στο πλαίσιο των ταξιδιών του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, συζητούνταν η επέκταση του Turkish Stream και στην Ελλάδα. Το κομμάτι του ρωσικού αγωγού που θα περνούσε από την Ελλάδα θα ονομαζόταν Greek Stream και αποσκοπούσε, όπως αναφερόταν τότε, στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας, αν και υπήρχαν διάφορες ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα, οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά για τη δημιουργία του Greek Steam γίνονταν μεσούσης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και ενώ η χώρα ξέμενε από ρευστό, ενώ πολλά δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης και πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν 5 δισ. ευρώ και να τα δώσουν στην Ελλάδα ως προκαταβολή για τον αγωγό αυτό, ενώ η επένδυση, εκτιμούσαν τότε οι εμπλεκόμενοι ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, τόσο άμεσα σε χρήματα, όσο και έμμεσα, όπως δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Απρίλιο, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν στο Spiegel, μάλιστα, ότι «είναι γνωστό ότι η συμφωνία υπάρχει» (σσ με τη Ρωσία για τον αγωγό)».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Στα «λευκά» ο Χορτιάτης και τα ορεινά της Χαλκιδικής

Πριν 10 ώρες

Σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι εργαζόμενοι στον Δήμο.

Έκλεισαν την Πέτρου Ράλλη συγγενείς προσαχθέντων από τα επεισόδια στου Ρέντη

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται και ανήλικα παιδιά

Χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο με κρύο και βροχές ‑ Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

Πριν 10 ώρες

Ακραίες εναλλαγές του καιρού από εβδομάδα σε εβδομάδα

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει ο 31χρονος αστυνομικός ‑ Πάνω από 400 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Πριν 10 ώρες

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Χτες

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Χτες

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Νέα απογοήτευση στις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του HIV

Χτες

Νωρίς σταμάτησε άλλη μια δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά του ιού HIV

Αναβολή και επίσημα της 14ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League

Χτες

«Αναγκαστική μη διεξαγωγή της επικείμενης 14ης αγωνιστικής» γράφει στην ανακοίνωση της η Λίγκα

Ιωάννινα: Δάσκαλοι διδάσκουν ιστορία σε παιδιά δημοτικού μέσω του video game «Assassin’s Creed»

Χτες

«Είναι αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν… Αποφεύγουμε την παπαγαλία»

Νέο περιστατικό θανάσιμου βασανισμού ζώου ‑ Σκυλίτσα βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στον Βόλο

Χτες

Το σώμα της σκυλίτσας ήταν γεμάτο σκάγια ενώ ένα σχοινί βρέθηκε δίπλα στον λαιμό της

Σαλαμίνα: Σοκάρουν τα λόγια του 71χρονου στη φίλη της 43χρονης

Χτες

Φίλη της 43χρονης αποκάλυψε όσα έγιναν μετά τη γυναικοκτονία.

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.