E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 16χρονος που μαχαίρωσε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη ‑ Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Χτες

Ο 23χρονος τραυματίστηκε στον θώρακα και το πόδι - Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης Συκεών

ΟΦΗ ‑ ΠΑΟΚ 0‑5: Χόρεψε... πεντοζάλι στο Ηράκλειο ‑ Δείτε τα γκολ

Χτες

Ο... μισός ΠΑΟΚ έκανε πλάκα στο «Γεντί Κουλέ»

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Χτες

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος η intersex αθλήτρια Ιμάν Κελίφ – «Έχει πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης»

Χτες

«Οι τεχνικοί μας κανονισμοί ορίζουν ξεκάθαρα τις απαιτήσεις και τα κριτήρια για τη διοργάνωση», λέει η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας

«Σου άρεσε που σου χάιδεψα τα στήθη; – Είμαι ακόμα κ…» – Τα σοκαριστικά μηνύματα του καθηγητή από την Καβάλα στην 16χρονη

Χτες

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε σε έναν φορητό υπολογιστή και σε ένα αποθηκευτικό μέσο (usb stick) υλικό παιδικής πορνογραφίας

Δημοσκόπηση‑σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα

Χτες

Η υπόθεση των Τεμπών αξιολογείται το δεύτερο πλέον σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος

Χτες

Το δυσάρεστο γεγονός γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του

Πατριός τράνταξε μέχρι θανάτου 22 μηνών αγοράκι γιατί τον ενοχλούσε το κλάμα του

Χτες

Το ταρακούνησε τόσο δυνατά που ο εγκέφαλός του αποκολλήθηκε μέσα στο κρανίο του, αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής - Καταδικάστηκε σε ισόβια

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.