E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το σχέδιο για το περιουσιολόγιο: Τι θα πρέπει να δηλώσουμε

Κατασχέσεις και πρόστιμα για ό,τι δεν δηλώνεται

Το σχέδιο για το περιουσιολόγιο: Τι θα πρέπει να δηλώσουμε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/12/2015 | 13:13

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες ( χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιουσιολόγιο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου.

Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί από τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.

Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ)
  • Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.
  • Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), δρόμωνες ίππους,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Σήμερα

H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Σήμερα

Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Σήμερα

Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Σήμερα

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Σήμερα

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Χτες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Χτες

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.