E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία ‑ Στον πόλεμο κατά του ISIS

Χάνουν την υπομονή τους οι Αμερικανοί...

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία ‑ Στον πόλεμο κατά του ISIS
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/12/2015 | 12:15

Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, σιωπηλά οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε αναμονή το προ καιρού αίτημα της Τουρκίας για πιο ενεργό ρόλο στην υπό την ηγεσία των Αμερικανών πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή, την οποία αποκάλυψε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, έγινε προκειμένου να επιτραπεί να υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η Τουρκία δεν έχει μετάσχει ούτε σε μία αεροπορική αποστολή της συμμαχίας στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά από το συμβάν της 24ης Νοεμβρίου.

Αυτή η παύση είναι η τελευταία επιπλοκή σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, που έχει δοκιμάσει την υπομονή Αμερικανών σχεδιαστών των πολεμικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θέλουν μία πιο δυναμική τουρκική συμβολή, ιδιαίτερα στην ασφάλιση του τμήματος των συνόρων με τη Συρία που φαίνεται ως μία κρίσιμη διαδρομή ανεφοδιασμού για το Ισλαμικό Κράτος.

Με τη Βρετανία να ξεκινά τα «χτυπήματα» στη Συρία και τη Γαλλία να ενισχύει το ρόλο της, έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ δημόσια έκανε έκκληση αυτή την εβδομάδα για μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας, σημειώνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της με τη Συρία, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι επικεντρωμένη σε ένα κομμάτι περίπου 98 χλμ., το οποίο χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για να διακινεί ξένους μαχητές και να κάνει λαθρεμπόριο.

Παράλληλα όμως, οι ΗΠΑ θέλουν να δουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές με στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τις επιθέσεις της Αγκυρας ενάντια στο PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και από τις δύο χώρες.

Σε συνεδρίαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα, ο Κάρτερ παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευαν περισσότερο το PKK παρά το Ισλαμικό Κράτος, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κάποια υποσχόμενα σημάδια από την Τουρκία, μεταξύ άλλων κινήσεις για την ασφάλιση των σημείων διέλευσης στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, τα τουρκικά F-16 τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκαν σε μία αεροπορική επιχείρηση για την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, που ανακατέλαβαν δύο χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία από την άλλη απορρίπτει τους όποιους ισχυρισμούς ότι δεν διαδραματίζει το ρόλο της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Εχουμε πάρει μέρος σε τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις», είπε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. «Πέρα από αυτό, η Τουρκία μετέχει στην αναγνώριση των στόχων, όπως και στην παροχή βάσεων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας θα εκτονωθούν γρήγορα, επιτρέποντας στην Τουρκία να αναλάβει έναν πιο ισχυρό ρόλο στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό τους Αμερικανούς, ανέφερε πάντως ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αναφορικά με τις τουρκικές πτήσεις, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν απευθείας το ζήτημα, αλλά τόνισαν στο Reuters ότι η χώρα τους παραμένει μέρος της συμμαχίας. «Για εμάς δεν έχει αλλάξει τίποτα», είπε ο ένας εξ αυτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι στο σύνολό τους οι αεροπορικές επιχειρήσεις της συμμαχίας δεν έχουν επηρεαστεί από τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα συζητιέται το πόσο σκληρά θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι γενικά αναγνωρίζουν ότι η υποστήριξή της έχει υπάρξει ζωτικής σημασίας για την καμπάνια στη Συρία, επιτρέποντας στο συνασπισμό να οργανώνει αποστολές βομβαρδισμών από τουρκική βάση.

Στην Τουρκία από την άλλη, έχει αυξηθεί η απογοήτευση τα τελευταία χρόνια από αυτό που θεωρεί ότι είναι αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων, τονίζοντας ότι μόνο η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ μπορεί να φέρει ειρήνη με διάρκεια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώματα τουλάχιστον 28 μεταναστών ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στη Λιβύη

Χτες

Οι αρχές ανέσυραν τουλάχιστον 28 πτώματα μεταναστών από ομαδικό τάφο στην έρημο στη νοτιοανατολική Λιβύη

Διπλή δολοφονία στη Λάρισα: Τα τελευταία λόγια του 60χρονου πριν αυτοκτονήσει

Χτες

Ο δικηγόρος του μετέφερε πως ήταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στη ζωή του, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο

ΙΧ ανετράπη στην Ποσειδώνος στο ύψος της μαρίνας του Αγίου Κοσμά

Χτες

Αυξημένη κίνηση στην παραλιακή στο ρεύμα προς Αθήνα

Λάρισα: Αυτοκτόνησε ο δράστης της διπλής δολοφονίας

Χτες

Ο 60χρονος σκότωσε τα 2 θύματά του χθες, τηλεφώνησε σήμερα στην αστυνομία ομολογώντας την πράξη του και στη συνέχεια ταμπουρώθηκε μες στο ξυλουργείο του

Ανησυχητικό θέαμα στην Κωνσταντινούπολη: Τραβήχτηκαν τα νερά και ειδικοί το σχετίζουν με τους σεισμούς

Χτες

Οι ειδικοί το σχετίζουν με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην Ελλάδα

Πέθανε η σχεδιάστρια κοσμημάτων Όλγα Πάστρα: Πριν από μερικές εβδομάδες είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της

Χτες

Ο θάνατός της οφείλεται σε προϋπάρχουσα καρδιοπάθεια που επιδεινώθηκε μετά τη δεύτερη γέννα

Ο Τραμπ λέει ότι μίλησε με τον Πούτιν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ‑ Ποιο είναι το σχέδιο του

Χτες

Ο Τραμπ είπε ότι «είχε πάντα καλή σχέση με τον Πούτιν» και ότι έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενώ επιτέθηκε

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.