E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία ‑ Στον πόλεμο κατά του ISIS

Χάνουν την υπομονή τους οι Αμερικανοί...

Reuters: Οι ΗΠΑ βάζουν «στον πάγο» την Τουρκία ‑ Στον πόλεμο κατά του ISIS
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/12/2015 | 12:15

Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, σιωπηλά οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε αναμονή το προ καιρού αίτημα της Τουρκίας για πιο ενεργό ρόλο στην υπό την ηγεσία των Αμερικανών πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή, την οποία αποκάλυψε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, έγινε προκειμένου να επιτραπεί να υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η Τουρκία δεν έχει μετάσχει ούτε σε μία αεροπορική αποστολή της συμμαχίας στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά από το συμβάν της 24ης Νοεμβρίου.

Αυτή η παύση είναι η τελευταία επιπλοκή σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας, που έχει δοκιμάσει την υπομονή Αμερικανών σχεδιαστών των πολεμικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θέλουν μία πιο δυναμική τουρκική συμβολή, ιδιαίτερα στην ασφάλιση του τμήματος των συνόρων με τη Συρία που φαίνεται ως μία κρίσιμη διαδρομή ανεφοδιασμού για το Ισλαμικό Κράτος.

Με τη Βρετανία να ξεκινά τα «χτυπήματα» στη Συρία και τη Γαλλία να ενισχύει το ρόλο της, έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ δημόσια έκανε έκκληση αυτή την εβδομάδα για μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας, σημειώνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της με τη Συρία, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι επικεντρωμένη σε ένα κομμάτι περίπου 98 χλμ., το οποίο χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για να διακινεί ξένους μαχητές και να κάνει λαθρεμπόριο.

Παράλληλα όμως, οι ΗΠΑ θέλουν να δουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές με στόχο το Ισλαμικό Κράτος, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τις επιθέσεις της Αγκυρας ενάντια στο PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και από τις δύο χώρες.

Σε συνεδρίαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα, ο Κάρτερ παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευαν περισσότερο το PKK παρά το Ισλαμικό Κράτος, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κάποια υποσχόμενα σημάδια από την Τουρκία, μεταξύ άλλων κινήσεις για την ασφάλιση των σημείων διέλευσης στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, τα τουρκικά F-16 τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκαν σε μία αεροπορική επιχείρηση για την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, που ανακατέλαβαν δύο χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία από την άλλη απορρίπτει τους όποιους ισχυρισμούς ότι δεν διαδραματίζει το ρόλο της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Εχουμε πάρει μέρος σε τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις», είπε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. «Πέρα από αυτό, η Τουρκία μετέχει στην αναγνώριση των στόχων, όπως και στην παροχή βάσεων. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας θα εκτονωθούν γρήγορα, επιτρέποντας στην Τουρκία να αναλάβει έναν πιο ισχυρό ρόλο στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό τους Αμερικανούς, ανέφερε πάντως ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αναφορικά με τις τουρκικές πτήσεις, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν απευθείας το ζήτημα, αλλά τόνισαν στο Reuters ότι η χώρα τους παραμένει μέρος της συμμαχίας. «Για εμάς δεν έχει αλλάξει τίποτα», είπε ο ένας εξ αυτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι στο σύνολό τους οι αεροπορικές επιχειρήσεις της συμμαχίας δεν έχουν επηρεαστεί από τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα συζητιέται το πόσο σκληρά θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι γενικά αναγνωρίζουν ότι η υποστήριξή της έχει υπάρξει ζωτικής σημασίας για την καμπάνια στη Συρία, επιτρέποντας στο συνασπισμό να οργανώνει αποστολές βομβαρδισμών από τουρκική βάση.

Στην Τουρκία από την άλλη, έχει αυξηθεί η απογοήτευση τα τελευταία χρόνια από αυτό που θεωρεί ότι είναι αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων, τονίζοντας ότι μόνο η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ μπορεί να φέρει ειρήνη με διάρκεια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» ‑ Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Σήμερα

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2026 – Στην 4η θέση η Ελλάδα

Σήμερα

Ποιες χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους τη μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης

Συνελήφθη η αθλήτρια του βόλεϊ Ντεριά Τσαϊργκάν, τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι είναι ερωμένη του Ιμάμογλου

Σήμερα

Σήμερα ξεκινά η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης για το πτυχίο του, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ εστιάζουν στην κατάθεση μιας influencer για την προσωπική του ζωή

Εξαφάνιση 16χρονης: Ενδέχεται να έχει αλλάξει την εμφάνισή της

Σήμερα

Κορυφώνεται η αγωνία για την ανήλικη

Συγκλονιστικό βίντεο από τη σύγκρουση πλοίων και την έκρηξη που ακολούθησε

Σήμερα

Δεξαμενόπλοιο εμβολίζεται από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Φόβοι πώς η «ασθένεια Χ» θα εμφανιστεί μέσα στο 2026

Σήμερα

Οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο κόσμος είναι απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ξέσπασμα μολυσματικής νόσου

Η πρώτη φρεγάτα Belharra «Κίμων» στον ελληνικό στόλο – Νέα εποχή ναυτικής ισχύος

Σήμερα

Η σημερινή ημέρα, καταγράφεται ως ιστορική για το Πολεμικό Ναυτικό

IRIS: Αλλαγές από σήμερα στις μεταφορές χρημάτων

Σήμερα

Τι ισχύει για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες

Σέρρες: Συγκλονίζει ο πατέρας του 17χρονου Αγγελου ‑ `Το παιδί μου έφυγε μαρτυρικά`

Σήμερα

`Δε με νοιάζει αν τον χτύπησαν ένας ή πέντε, το παιδί μου δεν ξαναγυρίζει`, λέει ο τραγικός πατέρας.

Νιου Τζέρσεϊ: Μητέρα στραγγάλισε τα παιδιά της, 5 και 7 ετών ‑Τα βρήκε ο πατέρας τους

Σήμερα

Τα δύο αγόρια, ηλικίας 5 και 7 ετών, εντοπίστηκαν νεκρά από τον πατέρα τους όταν επέστρεψε στο σπίτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.