E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μια λακούβα άφησε φυτό 36χρονο καθηγητή ‑ Ο δικαστικός του Γολγοθάς

Αγρίνιο

Μια λακούβα άφησε φυτό 36χρονο καθηγητή ‑ Ο δικαστικός του Γολγοθάς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/12/2015 | 14:45

Η αδιαφορία και αμέλεια των νομαρχιακών αρχών να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους οδικούς άξονες είχε ως αποτέλεσμα μια λακούβα στο Αγρίνιο να αφήσει εφόρου ζωής καθηλωμένο σε αναπηρικό κρεβάτι, 36χρονο καθηγητή μαθηματικών ο οποίος δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να αυτοεξυπηρετηθεί, ενώ παράλληλα η νομαρχία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημίωση 577.900 ευρώ, όπως και θα καταβάλει μηνιαία και ετήσια αποζημίωση, αλλά και ανά 4ετία και 8ετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2004 ο 36χρόνος τότε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης (μαθηματικός), με μεταπτυχιακό δίπλωμα οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα του σε επαρχιακό δρόμο του Αγρινίου, ο οποίος ήταν διπλής κατεύθυνσης. Ο δρόμος είναι πλάτους 5,6 μέτρων, χωρίς διαγράμμιση και δεν ήταν ηλεκτροφωτισμένος.

Ήταν περίπου 10 το βράδυ και έβρεχε συνεχώς. Ο άτυχος μαθηματικός λόγω της βροχόπτωσης δεν μπορούσε να δει μια λακκούβα που υπήρχε στο μέσον περίπου του δρόμου, καθώς είχε σκεπαστεί από τα νερά της βροχής. Η μοιραία λακούβα είχε βάθος 12 εκατοστά και πλάτος 75 εκατοστά.

Με το που έπεσε το αυτοκίνητό του στη λακούβα, αμέσως τα ελαστικά των δύο αριστερών τροχών του αυτοκινήτου έσπασαν και εξετράπη της πορείας του. Αμέσως, άρχισε μια τρελή ξέφρενη πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού επί 21,9 μέτρα πλαγιολίσθησε πάνω στο δρόμο, εξετράπη και έπεσε σε χωμάτινο αυλάκι και συρόμενο σταμάτησε αναγκαστικά πάνω σε ένα δένδρο σε απόσταση 31,5 μέτρων από το σημείο της εκτροπής.

Το αυτοκίνητο σχεδόν καταστράφηκε, ενώ ο οδηγός παρά το γεγονός ότι φορούσε ζώνη ασφαλείας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Ο καθηγητής μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Πατρών. Οι εξετάσεις αίματος που υποβλήθηκε ήταν αρνητικές στη χρήση αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία, σε γαστροστομία και τραχειοστομία, του τοποθέτησαν αναπνευστήρα μηχανικής υποστήριξης και παρέμεινε στην εντατική επί 3 μήνες, όπου διαπιστώθηκε διατομή του αυχενικού μυελού.

Από εκεί μεταφέρθηκε με ειδικό ασθενοφόρο σε ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων στην Αθήνα και παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

Κρίθηκε ότι πρέπει να διακομιστεί σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού, προκειμένου με την βοήθεια της τεχνολογίας να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί σε κάποιο βαθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά, πήγε στο πατρικό του σπίτι.

Από την ημέρα του τραγικού τροχαίου ατυχήματος ο μαθηματικός κατέστη ολικά ανάπηρος (τετραπληγία). Είχε πλήρη αδυναμία κίνησης και χρησιμοποίησης των άκρων, δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί στις βασικές και στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες. Οι γιατροί γνωμάτευσαν ότι η κατάστασή του είναι οριστικά στάσιμη και απέκλεισαν κάθε περαιτέρω πιθανότητας βελτίωσης του.

Κατόπιν όλων αυτών των τραγικών εξελίξεων ο καθηγητής προσέφυγε στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας όχι μόνο αποζημίωση, αλλά και την οικονομική κάλυψη εφόρου ζωής των ανθρώπων που θα τον βοηθούν και των αναγκαίων τεχνικών μηχανημάτων υποστήριξη που θα πρέπει να έχει, αφού μια λκκούβα τον μετέτρεψε σε φυτό για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ζήτησε να του καταβληθούν περίπου 11 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι οι νομαρχιακοί φορείς όφειλαν να είχαν εντοπίσει τη λακούβα και να την είχαν επισκευάσει ή τουλάχιστον να είχαν τοποθετήσει προειδοποιητική πινακίδα.

Πράγματι, οι δικαστές εκτίμησαν ότι πλέον ο εκπαιδευτικός είναι μόνιμα καθηλωμένος σε αναπηρικό κρεβάτι, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δεν μπορεί να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια, και δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Αποφάνθηκαν ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ήταν υπαίτια του τροχαίου και είχε ευθύνες για την μη συντήρηση του οδοστρώματος και ότι η λακκούβα ήταν καλυμμένη πλήρως με τα νερά της βροχής και δεν ήταν δυνατόν να γίνει αντιληπτή.

Παράλληλα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δέχθηκε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι συνυπεύθυνη του τροχαίου σε ποσοστό 70% και ο άτυχος εκπαιδευτικός κατά 30%, καθώς η ταχύτητα με την οποία έτρεχε, κάτω από τις αρνητικές καιρικές συνθήκες (βροχή, κ.λπ.) εκείνης της ημέρας, δεν ήταν η επιβεβλημένη.

Έρχεται στην συνέχεια το Διοικητικό Εφετείο και αντιστρέφει τα ποσοστά συνυπαιτιότητας. Ο άτυχος μαθηματικός θεωρήθηκε συνυπαίτιος σε ποσοστό 70% και νομαρχία κατά 30%.

Και αυτό γιατί ο οδηγός «δεν επέδειξε την επιβαλλόμενη επιμέλεια και προσοχή του μέσου συνετού οδηγού, την οποία όφειλε και μπορούσε υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις να επιδείξει».

Αμελώς, σύμφωνα με τους Εφέτες, ο μαθηματικός «φερόμενος ανεπιτηδείως και επικινδύνως οδηγώντας, δεν είχε ρυθμίσει την ταχύτητα ανάλογα με τις κρατούσες δυσμενείς συνθήκες». Αντιθέτως, «είχε αναπτύξει υπερβολική για τις περιστάσεις ταχύτητα που είχε ως αποτέλεσμα με την πρόσπτωση του αυτοκινήτου του στην επίμαχη λακκούβα να αιφνιδιαστεί και να μη μπορέσει να επαναφέρει το όχημα στην κανονική πορεία».

Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που του επιδίκασε: αποζημίωση 150.000 ευρώ, αποζημίωση για ηθική βλάβη 60.000 ευρώ, για ιατρικά βοηθήματα 2.318 ευρώ, για δαπάνες 2.110 ευρώ, για αποκλειστικές νοσοκόμες 15.170 ευρώ, για αποκλειστική συνοδό 4.500 ευρώ, για μαξιλάρι κατακλίσεων κάθε 4 χρόνια 213 ευρώ αναπροσαρμοζόμενο κατά 10% κάθε τετραετία (και αναδρομικά από το 2009 που προσέφυγε στα δικαστήρια), για αναπηρικό καροτσάκι και γερανό ανύψωσης 1.400 ευρώ κάθε 8 χρόνια αναπροσαρμοζόμενο κατά 12% κάθε 8ετία (και αναδρομικά από 2009), για βοηθητικό προσωπικό μηνιαίως 450 ευρώ, προσαυξανόμενο 3% ετησίως και για ειδική διατροφή ετησίως 800 ευρώ (από το 2009).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενδοοικογενειακή βία: 1.000 συλλήψεις τον Μάιο – Αύξηση 60% στις καταγγελίες από πέρσι

Χτες

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία τον μήνα Μάιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Εξερράγη» εν πτήσει ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Χτες

Ο πύραυλος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά τον δεύτερο στρατιωτικό, κατασκοπευτικό δορυφόρο

ΗΠΑ: Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων κατέγραψαν στέγες σπιτιών να σηκώνονται

Χτες

Από το Σάββατο, ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις πεδινές εκτάσεις στο νότιο τμήμα της χώρας

«Ήταν επτά άτομα και μας χτύπαγαν»

Χτες

Συγκλονίζουν οι εθελοντές που δέχτηκαν επίθεση στην Πάρνηθα

Δάγκειος πυρετός: Ανήσυχος ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έξαρση κρουσμάτων

Χτες

Δεν μπορεί να φανταστεί την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα.

Συναγερμός στη Ράφα: Πυροβολισμοί ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Αιγύπτιους στρατιώτες, ένας νεκρός

Χτες

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το περιστατικό στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πυροβόλησε πρώτος

Πάρνηθα: «Δέχτηκα πέντε μαχαιριές, έχασα πολύ αίμα» λέει θύμα της πρωτοφανούς επίθεσης

Χτες

Όπως περιγράφει μιλώντας στην εκπομπή Tlive τον χτύπησαν με μένος ενώ ήταν στην Πάρνηθα και κινδύνευσε.

Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα: Μηνυμα του 112 για εκκένωση προς Ανάβυσσο

Χτες

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Europa Conference League: Στην «AEK Arena» το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης

Χτες

Την Τετάρτη το βράδυ Ολυμπιακός και Φιορεντίνα θα δώσουν μάχη για την κατάκτησή του

Ανεβαίνουν στο πούλμαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης ‑ Ξεκινά η παρέλαση για το 7ο!

Χτες

Έτοιμοι για τη… παρέλαση με το ανοικτό πούλμαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.