E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια

Μεταχειρισμένα στον πόλεμο του Αφγανιστάν από τον αμερικανικό στρατό

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/12/2015 | 13:02

Μόνο οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και συνεχίζονται λες και η ελληνική οικονομία επιτρέπει τη δαπάνη μεγάλων ποσών για αγορά νέων όπλων. Την προηγούμενη εβδομάδα, σιωπηρά και χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας αποφάσισε την αγορά δέκα μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού έναντι τιμήματος 120 εκατ. δολαρίων. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε διά περιφοράς και έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της προμήθειας. Ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στην αμερικανική πλευρά την προκαταβολή ώστε να ενεργοποιηθεί η διακρατική σύμβαση για την πώληση των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων και να δρομολογηθεί σταδιακά η παράδοση των Σινούκ CH-47D στην Αεροπορία Στρατού. Το ποσό της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 23 εκατ. δολάρια και θα εκταμιευθούν μόλις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βεβαιώσει ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Στην τελική συμφωνία που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι Αμερικανοί δεσμεύονται ότι για δύο χρόνια θα αναλάβουν την εργοστασιακή και τεχνική υποστήριξη των Σινούκ -με παροχή ανταλλακτικών- χωρίς επιπλέον κόστος πέραν των 120 εκατ. δολαρίων. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν επιβεβαιώνουν ότι τα 10 Σινούκ που θα παραλάβει η Αεροπορία Στρατού από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς κομάντος στο Αφγανιστάν. «Τα ελικόπτερα είναι σε υπηρεσία και είναι flyable», μας απάντησε ανώτατος παράγοντας του ελληνικού Πενταγώνου διευκρινίζοντας παραλλήλως ότι προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία, τα μεταχειρισμένα Σινούκ είχαν ελεγχθεί και επιλεγεί από κλιμάκιο αξιωματικών του ΓΕΣ που μετέβη για τον λόγο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να χαρακτηρίζουν τα ελικόπτερα «flyable», δηλαδή «πτήσιμα», από το 2013, όμως, όταν και είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αγορά μεταχειρισμένων Σινούκ από τις ΗΠΑ, θεωρούνταν περίπου δεδομένο ότι μετά την ένταξή τους στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας Στρατού τα μεταφορικά ελικόπτερα θα εκσυγχρονιστούν με επιπλέον εκτιμώμενο κόστος περίπου 10 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επισημαίνεται ότι απόφαση για προμήθεια των μεταχειρισμένων Σινούκ είχε ληφθεί ξανά από το ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όμως λόγω έλλειψης χρημάτων το πρόγραμμα είχε παγώσει. Περίπου έναν χρόνο μετά και αφού η απόκτηση των ελικοπτέρων επικαιροποιήθηκε με νέα απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας που φέρει τις υπογραφές των κυρίων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα υλοποιείται.

Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερα απΆ ό,τι το 2014, όμως για την κυβέρνηση η τιμή που επιτεύχθηκε για την αγορά των ελικοπτέρων είναι συμφέρουσα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν ότι έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με την πρώτη τροποποίηση της σύμβασης που θα ζητήσουν οι Αμερικανοί, η Αεροπορία Στρατού θα παραλάβει ακόμη πέντε μεταφορικά ελικόπτερα χωρίς να απαιτείται η εκταμίευση επιπλέον χρημάτων. Με απλά λόγια, λένε κυβερνητικά στελέχη, με 120 εκατ. δολάρια η κυβέρνηση θα αποκτήσει συνολικά 15 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Udo Kier

Πριν 10 ώρες

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών

Νέα Πέραμος: Τραύματα από ψαλίδι φέρει ο 47χρονος που εντοπίστηκε νεκρός – Ύποπτος ο αδελφός του

Πριν 10 ώρες

Ο τρίτος αδερφός ειδοποίησε τις Αρχές για τη δολοφονία

Βηρυτός: To Iσραήλ σκότωσε τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ στο κρυσφύγετό του

Πριν 10 ώρες

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερο στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, παρά την εκεχειρία

Αιζακ Τζόνσον: Νεκρός ο «αστέρας» του MMA σε ηλικία 31 ετών – Κατέρρευσε μέσα στο ρινγκ

Πριν 10 ώρες

Ο μαχητής του MMA υπέκυψε στα σοβαρά του τραύματα, σε αγώνα κοντά στο Σικάγο

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε θα καταβληθεί ‑ Η καταληκτική ημερομηνία

Πριν 10 ώρες

Όλοι οι μισθωτοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων

Τραγωδία στην Κρήτη: Κοριτσάκι 2 ετών πέθανε ξαφνικά στην αγκαλιά της μητέρας του

Πριν 10 ώρες

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε ενώ το παιδί βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τη μάνα του

Χριστούγεννα: Πόσο διαρκούν οι σχολικές διακοπές – Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα σχολεία

Πριν 10 ώρες

Το... χρονοδιάγραμμα των φετινών σχολικών διακοπών για τα Χριστούγεννα

Λουτράκι: Αγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα έξω από νυχτερινό κέντρο ‑ Ένας τραυματίας

Πριν 10 ώρες

Ο τραυματίας φέρεται να δέχτηκε χτύπημα στην κοιλιά και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Κορίνθου

Ρεκόρ προσλήψεων στο Δημόσιο το 2026: Πάνω από 49.000 θέσεις ‑ Σε ποιους τομείς

Πριν 10 ώρες

Περίπου 20.000 από αυτές τις θέσεις αφορούν μόνιμο προσωπικό

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Χτες

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Χτες

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.