E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσίπρας: Νιώθω ασφαλής με την πλειοψηφία των 153

«Δεν είμαι χρυσός οδηγός, να λέω ονόματα διαπλεκομένων»

Τσίπρας: Νιώθω ασφαλής με την πλειοψηφία των 153
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/12/2015 | 00:08

«Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι στη Γερμανία που δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά την ουσία, ότι «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι», είπε ότι η χώρα πέρασε μία σειρά κάβους, η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με επιτυχία και όλα εκείνα που ήταν στο τραπέζι, όπως το Grexit κα το κούρεμα των καταθέσεων, έχουν αποσυρθεί. Ίσως ορισμένοι θέλουν να φέρουν από το παράθυρο αυτά που έφυγαν από την πόρτα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του για τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και απέδωσε την άρνηση συναίνεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου». Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, είπε ότι θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Δεν χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε δε, ότι είναι άλλο η συναίνεση, άλλο η συνεννόηση, και άλλο η συγκυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι εκείνος ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν και να ανταλλάξουν προτάσεις και θέσεις. Απέδωσε, δε, τη στάση της ΝΔ στο ότι δεν έχει εκλέξει αρχηγό.

Απέκλεισε τη συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών και ότι στόχος της πρωτοβουλίας με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ήταν η συγκυβέρνηση ή η οικουμενική. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας, δεν είναι καλό για την αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει».

Για τα συμφέροντα και το ΕΣΡ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη διαπλοκή, είπε ότι δεν έχει διάθεση ρεβανσισμού και δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κανόνων που θα αφορούν όλους. Είπε ότι υπάρχει το τρίγωνο της αμαρτίας: στη μία γωνία είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα.

Ποια είναι η διαπλοκή με ονόματα, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Είμαι πρωθυπουργός, όχι ο χρυσός οδηγός, εγώ βάζω κανόνες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όποιος πληρώσει μπορεί μετά να στηρίζει όποιον θέλει», σημείωσε. Σε ερώτηση για το ΕΣΡ και την αδειοδότηση των καναλιών, είπε ότι σύντομα η ΝΔ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού της και πως θα προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων. Αν δεν προσέλθουν τα κόμματα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα από πίσω, προσέθεσε.

Μήνυμα στους διαφωνούντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι ύποπτες. Δεν μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες και μετά να λες διαφωνώ», τόνισε αναφερόμενος στις ψηφοφορίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. «Δεν θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να πει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από όσους δίνουμε τη μάχη», διεμήνυσε και δήλωσε σίγουρος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα, επισήμανε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Στο σημείο αυτό, πάντως, έμεινε αναπάντητο το ερώτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

«Ο κ. Σακελλαρίδης είναι πιο ευαίσθητος;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Τιμώ τον κ. Σακελλαρίδη, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για την απόφαση ενός ανθρώπου να φύγει από την ενεργό πολιτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την κατάσταση στην οικονομία

Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της τριετίας, επισήμανε και επέρριψε ευθύνες σε όσους διαλύουν την ψυχολογία του κόσμου. Ειδική αναφορά έκανε στις τράπεζες, που κάποιοι θεωρούσαν κουφάρια, όπως είπε, και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις επιτυχίες της κυβέρνησης, μίλησε για μείωση της ανεργίας κατά 1,5%. «Υπήρχε κίνδυνος κουρέματος των καταθέσων και τον αποφύγαμε», σημείωσε. Αν δεν προχωρούσε η ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το ασφαλιστικό

«Είστε με τους συνταξιούχους ή τους ανέργους;», ήταν η επόμενη ερώτηση στην ενότητα για το ασφαλιστικό. «Είμαι με την κοινωνία», απάντησε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έντεκα περικοπές συντάξεων. «Δεν θα είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους, ακόμη και αν υπάρξουν μειώσεις», τόνισε. Θέλουμε να πάμε σε μία συνολική μεταρρύθμιση, συνέχισε, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι και οι εργοδότες θα πρέπει να συνεργαστούν, καθώς οι προηγούμενς κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά τις εργοδοτικές εισφορές.

«Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις;», ακολούθησε το ερώτημα. «Ναι, βεβαίως. Μία δωδέκατη μείωση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, δεν πρέπει να πάμε σε άλλη μείωση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «¶λλο το δεν πρέπει, άλλο το δεν θα γίνει», σημείωσε ο δημοσιογράφος. «Το είπα, τι θέλετε να κάνω, να βγάλω το σακάκι μου;», ρώτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός. «Με το ΕΚΑΣ τι θα γίνει;», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Υπάρχει μια απόσβεση, θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό επανήλθαν στο προσκήνιο τα πολιτικά ζητήματα. «Μητσοτάκης και Καραμανλής κυβέρνησαν με 151 και ο Παπαδήμος είχε 200 και έπεσε σε τρεις μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τα κόκκινα δάνεια

«Θέλουμε να αποκλείσουμε τα κοράκια της καταστροφής και το παλεύουμε αξιόλογα», είπε για το ενδεχόμενο πώλησης προβληματικών δανείων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους επιχειρηματίες που έχουν τα λεφτά τους έξω, και οι οποίοι πρέπει, ανέφερε, να τα φέρουν πίσω, γιατί αλλιώς δεν θα λυθεί το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος.

Για το ΠΑΣΟΚ

Είναι σημείο αρνητικής αναφοράς στην Ευρώπη, ως ένα κόμμα που από το 44% έφθασε στο 4%, σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αριστερά και οι σοσιαλδημοκράτες θα συνεργαστούν για την αλλαγή στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα, συνέχισε, το ΠΑΣΟΚ είναι ουρά της ΝΔ.

Για τους δανειστές και το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ΔΝΤ και το αν θα ζητήσει να χαλαρώσουν οι δανειστές το πρόγραμμα λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη, το κόστος είναι αμέτρητο», επισήμανε. Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο αναγκών, προσέθεσε και μίλησε για ένα ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας ήταν επικριτικός έναντι της Frontex, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Για τους τρομοκράτες που χτύπησαν στο Παρίσι είπε ότι το ζήτημα είναι το αν θα μειωθούν οι ροές από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, αναρωτήθηκε τι ζητάνε ορισμένοι από την Ελλάδα: να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο; Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση των Σκοπίων να διαχωρίζουν πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Κάποιοι θέλουν τον μουτζούρη στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών: ή θα γυρίζουν πίσω στις χώρες τους, ή θα μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη», ξεκαθάρισε.

Για τις εκλογές στη Γαλλία

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το ευρωπαϊκό όραμα θα τελειώσει όταν ο καθένας κοιτά τη χώρα του και φτιάχνει τον τοίχο του. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία. Στο σημείο αυτό, η κουβέντα επανήλθε στο... ΔΝΤ. «Η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της», σημείωσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην αντίφαση: από τη μία ζητούν από εμάς πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, και από την άλλη ζητούν από τους εταίρους προτάσεις για το χρέος στις οποίες και εκείνοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκινεί ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Σήμερα

Του τηλεφώνησαν από το ΑΠΘ για να παραλάβει αύριο το πτυχίο της

Αθήνα: Τη χτύπησε, τη βίασε και τη λήστεψε ‑ Τα βασανιστήρια του 40χρονου Κινέζου στην 35χρονη

Σήμερα

H γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έλαβε τέλος ο εφιάλτης της

Μπακογιάννη: «Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν σήμερα δικαιώματα» ‑ Δηλώνει υπέρ του γάμου, τι είπε για Σαμαρά

Σήμερα

«Δεν πρέπει να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν το ψηφίσουν, αυτά είναι θέματα συνείδησης»

Έρχεται το Καλάθι των Χριστουγέννων – Ποια προϊόντα βρίσκονται στη λίστα και ποια είναι υπό εξέταση

Σήμερα

Πιθανότερο να ξεκινήσει στις 13/12 - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Σοκ στο Νέο Κόσμο: Γυναίκα έπεσε από την 3ο όροφο – Ο σύντροφός της την κρατούσε δεμένη

Σήμερα

Την έδεσε χειροπόδαρα και έπεσε από το μπαλκόνι για να δραπετεύσει

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχεται κακοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

Σήμερα

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να είναι εντονότερα τα φαινόμενα

Μενίδι: Μυστήριο με τη σορό άνδρα που βρέθηκε σε φλεγόμενο σταθμευμένο ΙΧ ‑ Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Και νέα φωτιά σε όχημα μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά κλήθηκε να σβήσει η Πυροσβεστική

Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Σήμερα

Τουλάχιστον 13 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ από μαζικά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας

Πέθανε γνωστός ράπερ σε ηλικία 38 ετών

Σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ανακοπή καρδιάς

Καιρός: Κακοκαιρία χτυπά σήμερα τη χώρα με κεραυνούς, βροχές και χαλάζι ‑ Πώς θα εξελιχθεί, ποιες περιοχές θα πλήξει

Σήμερα

Μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα διαρκέσει η κακοκαιρία εξπρές

par: 27
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.