E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όλες οι εκπλήξεις στη φορολογία για μπλοκάκια, ενοίκια, αγρότες και αποδείξεις

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα εισοδήματα του 2015

Όλες οι εκπλήξεις στη φορολογία για μπλοκάκια, ενοίκια, αγρότες και αποδείξεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:55

Ανατροπές με εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και συγκεκριμένα στη φορολογική κλίμακα με στόχο την είσπραξη περισσότερων εσόδων.

Οι αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το όριο του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα υπάρξουν αυξήσεις. Σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά θα πληρωθεί αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

Ολα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποκτήσει φέτος ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2016 πρόσθετους φόρους ύψους 314 εκατ. ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν, αναδρομικά για όλο το 2015, με συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένους κατά 42,8% έως 185,7%.

Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν αυξηθεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
  • στο 4% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
  • στο 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
  • στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015. Περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75% του κύριου φόρου.

3. Εισοδήματα από ενοίκια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια με νέα κλίμακα. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.

4. Αγρότες

Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015 δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

5. Αλλαγές για τις αποδείξεις

Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ολες οι αποδείξεις και οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να ισχύουν.

Ο κ. Αλεξιάδης στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΟΕΕ, αφού χαρακτήρισε δύσκολο τον Προϋπολογισμό του 2016, ανέφερε ότι εντός των προσεχών μηνών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προωθήσει τις ακόλουθες δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα:

  1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εσόδων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  2. Μέσα στον Δεκέμβριο, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
  3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.
  4. Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Πριν 10 ώρες

Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Πριν 10 ώρες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Πριν 10 ώρες

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.