.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Διάλυση της Ρωσίας και οικονομική κρίση στη Γερμανία

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/12/2015 | 12:27

Σε σειρά προβλέψεων σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέσα σε μια δεκαετία προέβη η Stratfor, διεθνούς φήμης εταιρεία στον χώρο των πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της Decade Forecast: 2015-2025, μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες προβλέψεις κατά περιοχή έχουν ως εξής:

Ευρώπη

Η Ε.Ε. δεν θα είναι σε θέση να λύσει το θεμελιώδες της πρόβλημα, που, κατά τη Stratfor, δεν είναι η Ευρωζώνη, αλλά η ζώνη ελεύθερου εμπορίου. «Η Γερμανία έχει αναπτύξει παραγωγικές δυνατότητες που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις καταναλωτικές της δυνατότητες», σημειώνεται, όσον αφορά το κέντρο βάρους της Ε.Ε. «Καμιά μεμονωμένη πολιτική δεν μπορεί να ταιριάξει σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το βασικό πρόβλημα από την αρχή, αλλά πλέον έχει φτάσει σε ακραίο σημείο». Επίσης, υπογραμμίζεται η άνοδος του εθνικισμού στην ήπειρο. Αυτές οι τάσεις εκτιμάται πως θα συνεχιστούν. «Η Ε.Ε. μπορεί να επιβιώσει κατά κάποιον τρόπο, αλλά οι ευρωπαϊκές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις θα καθορίζονται κυρίως από διμερείς ή περιορισμένες πολυμερείς συμφωνίες, που θα είναι μικρής κλίμακας και όχι δεσμευτικές». Εκτιμάται πως καθοριστική για την Ευρώπη θα είναι η ανάδυση ξανά του έθνους-κράτους ως του κύριοι πολιτικού οχήματος της ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Γερμανία, που μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα είναι τρωτή, λόγω προσφυγικού, πιθανών capital controls από άλλες χώρες κ.ά. «Προβλέπουμε μακρά οικονομική πτώση/ύφεση της Γερμανίας, που θα οδηγήσει σε εσωτερική κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία θα μειώσει την επιρροή της στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια». Ωστόσο, αναμένεται αύξηση της επιρροής της Πολωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσία

«Είναι μάλλον απίθανο η Ρωσική Ομοσπονδία να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή. Η αποτυχία της να μετατρέψει τα έσοδα από την ενέργεια σε μια αυτάρκη οικονομία την καθιστά ευάλωτη σε αναταράξεις τιμών». Όπως αναφέρεται, η Ρωσία δεν έχει δύναμη απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ αναμένεται «επανάληψη της εμπειρίας της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980 και της Ρωσίας στη δεκαετία 1990», προβλέποντας αποσχιστικές/αυτονομιστικές τάσεις. Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία θα επιδιώξουν ανάκτηση περιοχών που είχαν χαθεί προς όφελος της Ρωσίας, η Καρελία θα θελήσει να επιστρέψει στη Φινλανδία, στην ¶πω Ανατολή οι περιοχές που είναι κοντά στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ θα κινηθούν ανεξάρτητα κ.ά., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Stratfor. «Δεν θα υπάρξει επανάσταση κατά της Μόσχας, αλλά... θα υπάρξει κενό». Και αυτό θα φέρει την μεγαλύτερη κρίση της επόμενης δεκαετίας, που θα έχει να κάνει με τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμένονται κατακερματισμοί των χωρών που στήθηκαν/σχεδιάστηκαν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις τον 19ο και 20ό αιώνα (όπως συμβαίνει ήδη σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία). Η εξέλιξη αυτή, ειδικά στις αραβικές χώρες νότια της Τουρκίας, αποτελεί απειλή στη σταθερότητα της περιοχής, σημειώνεται, αλλά τονίζεται πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Θα φανεί πως μόνο μια χώρα έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της Συρίας και του Ιράκ, είναι ικανή και ευρεία δύναμη και έχει τα μέσα: η Τουρκία, που θα συνεχίσει να χρειάζεται την αμερικανική στήριξη, η οποία θα δοθεί με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στις προσπάθειες περιορισμού της Ρωσίας. «Αναμένουμε η αστάθεια στον αραβικό κόσμο να συνεχιστεί και στην επόμενη δεκαετία. Αναμένουμε να δούμε επιτάχυνση της ανόδου της Τουρκίας ως μεγάλη περιφερειακής δύναμης στα επόμενα 10 χρόνια».

Ανατολική Ασία

Η Κίνα έχει πάψει να είναι μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλών μισθών. Το βασικό της πρόβλημα σε αυτήν τη δεκαετία θα είναι οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεταβολής. Η χώρα, σημειώνεται, παρουσιάζει «δικτατορικές τάσεις», ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιθετική προς τα έξω – θεωρείται όμως ότι ενδεχομένως να υπάρξει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εάν ισχύουν τα περί κατάρρευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και με την Ιαπωνία στον Ειρηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΗΠΑ

Συνεχίζουν να αποτελούν το 22% της παγκόσμιας οικονομίας και να κυριαρχούν στον ωκεανό, διατηρώντας μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, επωφελούνται από τις διεθνείς κρίσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη αυτάρκεια.Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως μια ρωσική κατάρρευση δεν θα φέρει πυρηνική καταστροφή, ότι θα έχει μικρή εμπλοκή στη Μ. Ανατολή, ότι δεν θα ανακατευτεί στα προβλήματα της Ευρώπης και πως δεν θα έχει πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι οι κύκλοι 50 ετών, που καταλήγουν σε οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα. Το επερχόμενο είναι η κρίση της μέσης τάξης. Γενικότερα πάντως, θεωρείται πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγάλη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη της επόμενης δεκαετίας, αν και θα είναι πιο προσεκτικές/επιφυλακτικές όσον αφορά τις εμπλοκές τους εκτός των συνόρων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλη μια χρονιά που μετράμε γυναικοκτονίες: Παγκόσμια στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες

Πριν 11 ώρες

«Η γυναικοκτονία είναι μια παγκόσμια τραγωδία πανδημικών διαστάσεων»

Σε αυτή τη χώρα κινδυνεύεις με φυλάκιση 5 ετών αν ξεχάσεις τα γενέθλια της συζύγου σου

Πριν 11 ώρες

Ο νόμος υπάρχει για να διατηρηθεί η συζυγική αρμονία

Σήμερα έμαθα: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης στον κόσμο;

Πριν 11 ώρες

Για να απαντηθεί αυτό, πρέπει πρώτα να απαντηθεί ακόμα μια ερώτηση

Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει πρώτοι απ`όλους την ενδοδαπέδια θέρμανση

Πριν 11 ώρες

Eίχαν θερμομόνωση, ενδοδαπέδια θέρμανση και πολλά άλλα

Το πρόσωπο της χρονιάς 2023 για το περιοδικό Time

Χτες

Μεγάλη τιμή για την ποπ σταρ

Ο άνθρωπος που σόκαρε τους πάντες, αυτοκτονώντας σε live streaming

Χτες

Ο θάνατός του έκανε το γύρο του διαδικτύου

Τα τελευταία λόγια του John Lennon πριν τη δολοφονία του

Χτες

Η συνέντευξη και το λόμπι του The Dakota

Θρήνος για τον Χρήστο Βαλασέλλη: Ένας άνθρωπος πρότυπο, επίμονος, ονειροπόλος

Χτες

Συντετριμμένοι οι συνάδελφοί του στο Aeolos Tv και στα ΜΜΕ για την απώλειά του- Τα όνειρά του, η σύλληψη και οι ιδέες του

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.