E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Βοηθούν οι αυστηροί νόμοι και οι ακριβές τιμές λέει ο Γεώργιος Μπεχράκης

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/12/2015 | 00:18

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επιστημονικά εύκολος και «μαγικός» τρόπος μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για να μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα το κάπνισμα, έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος, συνδυαζόμενο με αυστηρές πολιτικές που εφαρμόζονται με την επιτήρηση της Πολιτείας» εξηγεί και αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκαν αρχικά ως πολύ αυστηροί, αλλά στην πορεία απέδωσαν και συνοδεύτηκαν με μεγάλη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Δείτε επίσης το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των τσιγάρων και η φορολογία τους που είναι ανταποδοτική για το σύστημα Υγείας. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι οι επιθετικές πολιτικές και η εφαρμογή τους αποδίδουν» συνεχίζει ο κ. Μπεχράκης.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, που έχει εργαστεί ως επικεφαλής σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία της Αμερικής, είναι κατηγορηματικός όσον αφορά «στην αποδεδειγμένη πλέον» όπως λέει βλαπτική επίδραση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ για το παθητικό κάπνισμα τονίζει ότι «είναι εξίσου βλαβερό, καθώς το επιστημονικό αυτό ζήτημα έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι και αυτό είναι καρκινογόνο. Πνευμονολόγοι και ογκολόγοι είναι πλέον πεπεισμένοι. Η Πνευμονολογική Εταιρεία της Αμερικής λέει ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 41.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ».

Όταν η συζήτηση έρχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, ο κ. Μπεχράκης εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο σε μια άλλη μορφή εξάρτησης για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Στην Αμερική συνεχίζουν να το ερευνούν, δεν έχουν αποτελέσματα μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Ελπίζουμε να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο στο τέλος της νέας χρονιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν την καπνιστική συνήθεια, τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δει πιο σοβαρά το ζήτημα και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες να εκπονήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών. «Εάν δεν εφαρμόσει η κυβέρνηση το νόμο, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός ο νόμος. Καπνίζουν στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, που εξηγεί ότι, όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι για το κάπνισμα, η βιομηχανία καπνού αλλάζει την προσέγγισή της προς τους καπνιστές. Κάνει το τσιγάρο πιο εύγευστο και βάζει αρώματα για να μην έχουν οι καπνιστές την αίσθηση της δυσάρεστης αναπνοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ότι κάνει κάτι βλαβερό. «Ο εθισμός όμως παραμένει ο ίδιος» τονίζει.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει εστιάσει στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Υπερχοληστερολαιμίας και του Εμφράγματος του μυοκαρδίου, παραγόντων που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καπνιστική συνήθεια.

Το ελπιδοφόρο στοιχείο, τονίζει, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και τη βαθύτερη γνώση των δεδομένων για πολλά θέματα, όπως και το κάπνισμα του τσιγάρου. Έτσι αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και είτε δεν αρχίζουν την καπνιστική συνήθεια, είτε τη διακόπτουν πολύ νωρίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας και η έλλειψη χρημάτων ακόμη και για την αγορά τσιγάρων, δεν θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση του καπνίσματος, όπως πολλοί ελπίζουν. Όπως λέει, σε ανάλογες χώρες με οικονομικά προβλήματα δεν παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του καπνίσματος και η συσχέτιση της μείωσης με την έλλειψη χρημάτων για την διακοπή, ήταν μικρή.

«Στην Αμερική πήρε πολλά χρόνια, περισσότερα από 25, για να πειστούν οι άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο. Το κλειδί είναι να πείσεις τους νέους, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτοί είναι το μέλλον. Και λέω να τους πείσεις, γιατί μόνο αυτός είναι ο σωστός τρόπος και επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση τους, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση για το ζήτημα του τσιγάρου», επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται ή επισκέπτονται πλέον στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον το μοχλό για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης για το θέμα του καπνίσματος και όχι μόνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Χτες

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Χτες

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Χτες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Χτες

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Χτες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Χτες

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Χτες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Χτες

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.