E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Βοηθούν οι αυστηροί νόμοι και οι ακριβές τιμές λέει ο Γεώργιος Μπεχράκης

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Δημοσίευση 11/12/2015 | 00:18

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επιστημονικά εύκολος και «μαγικός» τρόπος μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για να μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα το κάπνισμα, έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

«Οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος, συνδυαζόμενο με αυστηρές πολιτικές που εφαρμόζονται με την επιτήρηση της Πολιτείας» εξηγεί και αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκαν αρχικά ως πολύ αυστηροί, αλλά στην πορεία απέδωσαν και συνοδεύτηκαν με μεγάλη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Δείτε επίσης το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των τσιγάρων και η φορολογία τους που είναι ανταποδοτική για το σύστημα Υγείας. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι οι επιθετικές πολιτικές και η εφαρμογή τους αποδίδουν» συνεχίζει ο κ. Μπεχράκης.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, που έχει εργαστεί ως επικεφαλής σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία της Αμερικής, είναι κατηγορηματικός όσον αφορά «στην αποδεδειγμένη πλέον» όπως λέει βλαπτική επίδραση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ για το παθητικό κάπνισμα τονίζει ότι «είναι εξίσου βλαβερό, καθώς το επιστημονικό αυτό ζήτημα έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι και αυτό είναι καρκινογόνο. Πνευμονολόγοι και ογκολόγοι είναι πλέον πεπεισμένοι. Η Πνευμονολογική Εταιρεία της Αμερικής λέει ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 41.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ».

Όταν η συζήτηση έρχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, ο κ. Μπεχράκης εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο σε μια άλλη μορφή εξάρτησης για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Στην Αμερική συνεχίζουν να το ερευνούν, δεν έχουν αποτελέσματα μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Ελπίζουμε να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο στο τέλος της νέας χρονιάς».

Ερωτηθείς γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν την καπνιστική συνήθεια, τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δει πιο σοβαρά το ζήτημα και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες να εκπονήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών. «Εάν δεν εφαρμόσει η κυβέρνηση το νόμο, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός ο νόμος. Καπνίζουν στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, που εξηγεί ότι, όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι για το κάπνισμα, η βιομηχανία καπνού αλλάζει την προσέγγισή της προς τους καπνιστές. Κάνει το τσιγάρο πιο εύγευστο και βάζει αρώματα για να μην έχουν οι καπνιστές την αίσθηση της δυσάρεστης αναπνοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ότι κάνει κάτι βλαβερό. «Ο εθισμός όμως παραμένει ο ίδιος» τονίζει.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει εστιάσει στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Υπερχοληστερολαιμίας και του Εμφράγματος του μυοκαρδίου, παραγόντων που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καπνιστική συνήθεια.

Το ελπιδοφόρο στοιχείο, τονίζει, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και τη βαθύτερη γνώση των δεδομένων για πολλά θέματα, όπως και το κάπνισμα του τσιγάρου. Έτσι αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και είτε δεν αρχίζουν την καπνιστική συνήθεια, είτε τη διακόπτουν πολύ νωρίς.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας και η έλλειψη χρημάτων ακόμη και για την αγορά τσιγάρων, δεν θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση του καπνίσματος, όπως πολλοί ελπίζουν. Όπως λέει, σε ανάλογες χώρες με οικονομικά προβλήματα δεν παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του καπνίσματος και η συσχέτιση της μείωσης με την έλλειψη χρημάτων για την διακοπή, ήταν μικρή.

«Στην Αμερική πήρε πολλά χρόνια, περισσότερα από 25, για να πειστούν οι άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο. Το κλειδί είναι να πείσεις τους νέους, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτοί είναι το μέλλον. Και λέω να τους πείσεις, γιατί μόνο αυτός είναι ο σωστός τρόπος και επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση τους, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση για το ζήτημα του τσιγάρου», επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται ή επισκέπτονται πλέον στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον το μοχλό για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης για το θέμα του καπνίσματος και όχι μόνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μυστηριώδης δολοφονία του «κοριτσιού των πούρων» που παρέμεινε ανεξιχνίαστη

Πριν 8 ώρες

Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει μια ιστορία μυστηρίου

Σήμερα έμαθα: Τα 5 πιο παράξενα ρεκόρ στο σeξ

Πριν 8 ώρες

Δεν τα έχετε ακούσει αλλά είναι αλήθινά

Η Lex ζει τη ζωή σε neon χρώματα και κάνει εικόνες όσα θέλουμε να πούμε

Πριν 8 ώρες

Η καλλιτέχνις που μας έκανε εντύπωση

Ο βίαιος θάνατος της γυναίκας που οδήγησε στο να αλλάξουν τα βαγόνια των τρένων στην Αγγλία

Χτες

Πώς η δολοφονία της Deborah Linsley συνέβαλλε στο να αλλάξει η διαρρύθμιση στα τρένα

Η ιστορία της σημαίας του ουράνιου τόξου: Tι σημαίνουν τα χρώματά της

Χτες

Οι σημαίες του ουράνιου τόξου εξακολουθούν να κυματίζουν ψηλά και όσο οι εποχές αλλάζουν, νέα χρώματα προστίθενται, για να αναδείξουν την συμπεριληπτικότητα

Zlatan Ibrahimovic: Ένας θρύλος κρέμασε τα παπούτσια του

Χτες

Ο λίγο παρεξηγημένος, τεράστιος Σουηδός σταρ του ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα: Η περιπετειώδης ζωή του Liam Neeson

Χτες

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1952

Τα δύο σχέδια που συζητιούνται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Προχτές

Τα μοντέλα Κορέας και Ισραήλ που συζητιούνται

Σήμερα έμαθα: Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κουνούπια

Πριν 3 μέρες

Κι όμως υπάρχει μια χώρα χωρίς το ενοχλητικό έντομο

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.