E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Κομισιόν ρωτά γιατί «χάθηκαν» 370.000 δακτυλικά αποτυπώματα προσφύγων

Η Αθήνα εγκαλείται για λάθη στη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων από τους πρόσφυγες

Η Κομισιόν ρωτά γιατί «χάθηκαν» 370.000 δακτυλικά αποτυπώματα προσφύγων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε μία ούτε δύο αλλά οχτώ διαφορετικές αποφάσεις παράβασης, για την παράλειψη πλήρους μεταφοράς και εφαρμογής του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις αφορούν την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία (βλ. IP/15/6228).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Νοεμβρίου καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 492.000 αφίξεις, ωστόσο στη βάση δεδομένων Eurodac εστάλησαν δακτυλικά αποτυπώματα από περίπου 121.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Με απλά λόγια, η Κομισιόν ρωτά την ελληνική πλευρά τι συνέβη και «χάθηκαν» σχεδόν 370.000 δακτυλικά αποτυπώματα προσφύγων και μεταναστών.

«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και για αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των Hot Spots» δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της, είπε.

Τι ζητά η Κομισιόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία να εφαρμόσουν ορθά τον κανονισμό Eurodac (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 603/2013), ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών. Η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού Eurodac είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου και τα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο απηύθυνε διοικητικές επιστολές προς την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία. Δύο μήνες αργότερα, οι ανησυχίες δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία (το πρώτο βήμα της διαδικασίας παράβασης).

Η Επιτροπή καλεί επίσης την Ελλάδα και τη Μάλτα να κοινοποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου (οδηγία 2013/32/ΕΕ), η οποία καθορίζει κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, και της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής (οδηγία 2013/33/ΕΕ), η οποία αφορά την πρόσβαση στις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο εν αναμονή της εξέτασης της αίτησής τους. Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν έχουν κοινοποιήσει τα αναγκαία μέτρα μεταφοράς των οδηγιών. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα, τη Μάλτα και άλλα 16 κράτη μέλη προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου. Την ίδια ημέρα απηύθυνε επίσης στην Ελλάδα, τη Μάλτα και άλλα 17 κράτη μέλη προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής. Παρά τις εν λόγω επιστολές, η Ελλάδα και η Μάλτα δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή μέτρα μεταφοράς των οδηγιών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει "αιτιολογημένες γνώμες" σε αμφότερα τα κράτη μέλη σχετικά με τις δύο οδηγίες.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι προειδοποιητικές επιστολές είναι το πρώτο επίσημο βήμα της διαδικασίας παράβασης. Αφού λάβουν την προειδοποιητική επιστολή, τα κράτη μέλη οφείλουν να απαντήσουν εντός δύο μηνών και, σε περίπτωση μη κοινοποίησης, οφείλουν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα μεταφοράς των οδηγιών. Απουσία ικανοποιητικών απαντήσεων ή κοινοποίησης των εθνικών μέτρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες, που είναι το δεύτερο βήμα της διαδικασίας παράβασης.

Αφού λάβουν τις αιτιολογημένες γνώμες, τα κράτη μέλη οφείλουν να απαντήσουν στην Επιτροπή εντός δύο μηνών, κοινοποιώντας της τα μέτρα που έλαβαν για να διασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά ή για να εναρμονίσουν πλήρως την εθνική με την ενωσιακή νομοθεσία. Εάν δεν το πράξουν, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Δικαστήριο της ΕΕ την επιβολή χρηματικών ποινών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η Πολωνία άλλαξε στάση και σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Σήμερα

Η ανακοίνωση του Ματέους Μοραβιέτσκι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία

Κωνσταντοπούλου: Ο Κασσελάκης είναι η ρεβάνς του Τσίπρα

Σήμερα

Με «μαφιόζικο τρόπο» η εκκαθάριση της Αχτσιόγλου

Τέλος η απεργία σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό

Σήμερα

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ - Ξεκινούν τα δρομολόγια

Η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα: Οι αλλαγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Σήμερα

Tα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα

Βόλος: «Τα πρόβατα έφαγαν 300 κιλά χασίς, πηδούσαν πιο ψηλά από τα κατσίκια»

Σήμερα

Τι λέει ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης

Δείτε βίντεο: Πάνω στο μπλουζάκι νεαρής οπαδού του υπέγραψε ο Τραμπ

Σήμερα

Η νεαρή σερβιτόρα στο εστιατόριο που επισκέφτηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε ένα αυτόγραφο σε ιδιαίτερο σημείο - και αυτός δεν αρνήθηκε

Οδυσσέας Σταμούλης: Πώς πνίγηκε ο 11χρονος γιος του

Σήμερα

Τι λέει ο δικηγόρος της μητέρας του παιδιού του Οδυσσέα Σταμούλη, που πνίγηκε τον Αύγουστο στους Φούρνους

Συλλήψεις για το μακελειό στη Λούτσα

Σήμερα

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.