Καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων
Με απόφαση του υπουργού Παιδείας που συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό πολυνομοσχέδιο
Δημοσίευση 15/12/2015 | 17:32
Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000, χρονιά μεγάλων μαθητικών καταλήψεων, και που προέβλεπε ποινή φυλάκισης για τους «καταληψίες» ζητά τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, και συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων , με το μαθητικό «Ιδιώνυμο» που είχε νομοθετηθεί το 1999 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο ν.2811/2000 (Α' 62), με τον οποίο κυρώθηκε και απέκτησε ισχύ νόμου η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο "Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" (Α' 272), καταργείται.
Εκείνη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με το περίφημο μαθητικό «ιδιώνυμο», περιλάμβανε ένα και μόνο άρθρο το οποίο έγραφε: «Όποιος καθ' οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας: «Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεων τους» και υπενθυμίζει πως «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.
Τέλος, αναφέρει «πως η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων καλύπτεται ήδη από νέα ρύθμιση ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου»