E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Spiegel κατά Γιούνκερ: Εδωσε ωραιοποιημένα στοιχεία συνεργασίας Τουρκίας‑ΕΕ για το μεταναστευτικό

Για τον αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα

Spiegel κατά Γιούνκερ: Εδωσε ωραιοποιημένα στοιχεία συνεργασίας Τουρκίας‑ΕΕ για το μεταναστευτικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/12/2015 | 11:28

Για παρουσίαση ωραιοποιημένων στοιχείων, σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία καταγγέλλει το Spiegel τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται πηγές από την Επιτροπή, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΕ ότι παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής αυτά ωραιοποιημένα τα στοιχεία προκειμένου να στηριχτεί η υπόθεση ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία αποδίδει ήδη καρπούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα,

«Η Εκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν ″κατασκευασμένη″», αναφέρει το Spiegel, σε άρθρο του τεύχους που θα κυκλοφορήσει σήμερα.

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου: ″Την Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά″, αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, ″αυτό είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου″. Η Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως, καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1.906 αφίξεις από την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει ότι η τάση ″συνάδει με τα στοιχεία της UNHCR, το πολύ να υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις″», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, το Spiegel σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω twitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως «καλή βάση». «Αυτό το νυχτερινό μήνυμα δεν εκνεύρισε μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και οι υπουργοί άλλων κρατών - μελών θα προτιμούσαν να είχαν σχηματίσει πρώτα οι ίδιοι μια εικόνα για την πρόταση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Και στην προσφυγική κρίση η ηγεσία της Επιτροπής προσπαθεί να προτρέξει των πραγματικών εξελίξεων. Έτσι, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο γράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι αριθμοί των προσφύγων πέφτουν από την εβδομάδα 49, την εβδομάδα μετά την συμφωνία με την Τουρκία, στην εβδομάδα 50, από 23.666 σε ακριβώς 9.093. Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας 50, έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 11.000 πρόσφυγες», αναφέρεται στο περιοδικό. «Συγχωρήστε μου το λογοπαίγνιο, αλλά οι αριθμοί είναι ″τουρκοποιημένοι″» (σ.σ. χρησιμοποιεί τον γερμανικό όρο ″getuerkt″, δηλαδή ″πειραγμένοι″), δηλώνει στο Spiegel υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει: «Είναι καθαρή φαντασία των μεγάλων στρατηγιστών μας στον 13ο όροφο», όπου βρίσκονται τα γραφεία των Γιούνκερ και Σελμάιερ.

«Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών. Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία. Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30.11 - 6.12, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.

«Στην πραγματικότητα βλέπουμε από ημέρα σε ημέρα μεγάλες διακυμάνσεις. Και κανένας δεν μπορεί να πει αξιόπιστα εάν αυτό σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ή η Τουρκία πράγματι κάνει κάτι εναντίον των διακινητών», δηλώνει ένα εξ αυτών στο περιοδικό. «Αυτό το ομολογεί και η Επιτροπή στην έκθεσή της, όμως, το έχει κρύψει στην τελευταία σελίδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Σήμερα

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Σήμερα

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Σήμερα

H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Σήμερα

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Σήμερα

Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Σήμερα

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!

Σήμερα

Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)

Σήμερα

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Σήμερα

Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Σήμερα

Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Χτες

Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.