E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπρόκολο: Ο πρωταθλητής των λαχανικών

Βάλτε το στην διατροφή σας και απολαύστε τις ιδιότητες του

Μπρόκολο: Ο πρωταθλητής των λαχανικών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να το απολαύσετε, οπότε δείτε μερικές από τις ιδιότητες του που επιτάσουν την ένταξη του στην διατροφή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Φροντίζει την καρδιά

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Προφυλάσσει από τον καρκίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis».


Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων - δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Προστατεύει το στομάχι

Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωφελεί τα μάτια

Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών!

Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα

Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι πρέπει να κάνεις κάθε πρωί για να κοιμάσαι ευκολότερα

Πριν 11 ώρες

Οι πρωινές συνήθειες που θα εξαφανίσουν τις αϋπνίες

Βούισμα στα αυτιά: Tι μπορεί να σημαίνει ‑ Πότε να ανησυχήσεις;

Πριν 11 ώρες

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες

Tι ακριβώς κάνει το χημικό peeling

Πριν 11 ώρες

Μπορείς να κάνεις και στο σπίτι;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δε μας αρέσει η δουλειά μας

Πριν 11 ώρες

Δώσε σημασία στα καμπανάκια που σου χτυπάει το σώμα σου!

Μια συνήθεια που προσθέτει κιλά αθόρυβα

Πριν 11 ώρες

Μπορείτε να την κόψετε άμεσα

5 στέκια στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσεις τον καφέ και το γλυκό σου κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Χτες

Η άνοιξη είναι η εποχή που η Αθήνα αποκαλύπτει τη μοναδική της γοητεία

Το κόκκινο φόρεμα της Χριστίνας Μπόμπα είναι η πιο chic επιλογή για την άνοιξη

Χτες

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ, και με αυτήν έρχεται και η ανάγκη για ανανέωση στην γκαρνταρόμπα μας!

Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Χτες

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε ισχύ διαβατηρίου, σύμφωνα με τον δείκτη Henley του 2025

Πώς ο Nτόναλντ Τραμπ θα αλλάξει τα ταξίδια (προς το χειρότερο)

Προχτές

Πώς οι νέες πολιτικές του μπορούν να αλλάξουν τα ταξίδια για όλους μας

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.