E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O OHE απειλεί με κυρώσεις τη Βόρεια Κορέα

Διεθνής καταδίκη για τη βόμβα υδρογόνου

O OHE απειλεί με κυρώσεις τη Βόρεια Κορέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/1/2016 | 10:21

Με ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας απείλησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς δοκιμής της πρώτης βόμβας υδρογόνου, προκαλώντας κύμα διεθνούς καταδίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Κίνας, μοναδικής και σημαντικής συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν ότι θα εργασθούν επί δέσμης «ισχυρών συμπληρωματικών μέτρων», οι οποίες θα περιληφθούν σε νέα απόφαση του ΟΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δέσμη κυρώσεων αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν προσδιορίζει τα υπό συζήτηση μέτρα, όμως διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι στόχος είναι η ενίσχυση των ισχυουσών κυρώσεων με την επέκταση της λίστας των προσώπων και των επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της σχέσης τους με τον βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε ότι η δοκιμή αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» σειράς αποφάσεων του ΟΗΕ που απαγορεύουν κάθε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα στην Πιονγκγιάνγκ. Η δοκιμή, που παρουσιάστηκε ως δοκιμή βόμβας υδρογόνου, έγινε δεκτή με σοβαρό σκεπτικισμό από την Ουάσινγκτον και τους ειδικούς που θεωρούν ότι η χαμηλή ισχύς της έκρηξης δεν συμβαδίζει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατήγγειλαν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για να ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Μόσχα.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός ¶μυνας Χαν Μιν-Κου προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει το τίμημα της νέας αυτής πρόκλησης. Σεούλ και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να επεξεργασθούν ειδικές στρατηγικές πυρηνικής αποτροπής και να συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοίνωσε ο Χαν έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Αστον Κάρτερ.

Η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» με τη δοκιμή και ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε για μία «προσήκουσα» αντίδραση στις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δεκέμβριο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου, γεγονός που τέθηκε υπό αμφισβήτηση από σειρά διεθνών εμπειρογνωμόνων.

«Τα σεισμολογικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη είναι πολύ μικρότερης ισχύος από αυτό που περιμένει κανείς από τη δοκιμή μίας βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο αυστραλός ειδικός Κρίσπιν Ρόβερ. «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν μία επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή, αλλά δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη φάση, της έκρηξης με υδρογόνο», είπε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rand Corporation Μπρους Μπένετ, «αυτό το όπλο είναι του μεγέθους της αμερικανικής βόμβας της Χιροσίμα, αλλά δεν πρόκειται για βόμβα υδρογόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του νοτιοκορεατικού υπουργείου ¶μυνας, η βόμβα ήταν ισχύος 6-9 κιλοτόνων, ανάλογης με τη βόμβα της τελευταίας δοκιμής του 2013. Η πρώτη αμερικανική δοκιμή βόμβας υδρογόνου το 1952 απελευθέρωση ενέργεια 10 κιλοτόνων.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει μερικά χρόνια από την ανάπτυξη βόμβας υδρογόνου, αλλά διαφωνούν ως προς τις ικανότητες της Βόρειας Κορέας στην σμίκρυνση της ατομικής βόμβας. Η σμίκρυνση επιτρέπει την τοποθέτηση πυρηνικού όπλου σε βλήματα πυραύλων.

Βόμβα υδρογόνου ή όχι, η τέταρτη αυτή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας συνιστά κατάφωρη πρόκληση προς τους εχθρούς αλλά και τους σπάνιους συμμάχους της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίο προειδοποιούν ότι το τίμημα για την συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος θα είναι πολύ υψηλό.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το 2014 στη Βόρεια Κορέα «χώρα παρία» και δεσμεύθηκε για την επιβολή βαρύτερων κυρώσεων σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής.

Η στάση της Κίνας θα είναι αντικείμενο στενής παρακολούθησης. Το Πεκίνο, το οποίο κατά το παρελθόν έχει πιέσει για τον περιορισμό του εύρους των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, καταβάλλει προσπάθειες για την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών (Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία) για το βορειοκορεατική πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες έχουν παγώσει από το 2008. Η τέταρτη αυτή δοκιμή είναι πιθανόν να δώσει το έναυσμα για την αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.