E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Catch me if you can: Ελληνας πανεπιστημιακός, άσσος στην πλαστογραφία

Κατάφερε να υπεξαιρέσει ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ

Catch me if you can: Ελληνας πανεπιστημιακός, άσσος στην πλαστογραφία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/1/2016 | 15:55

Στα χνάρια του μεγαλύτερου Αμερικανού απατεώνα Φρανκ ¶μπιγκνεϊλ βάδισε με επιτυχία για 8 ολόκληρα χρόνια γνωστός Ελληνας καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος, πέραν του διδακτικού και συγγραφικού έργου του, διέπρεψε και στο επιστημονικό πεδίο της πλαστογραφίας! Γοητευμένος από την μυθιστορηματική ζωή του θρυλικού πλαστογράφου, που ενσάρκωσε στις κινηματογραφικές αίθουσες ο Leonardo DiCaprio στην χολιγουντιανή παραγωγή, “Πιάσε με αν μπορείς”, ο Ελληνας πανεπιστημιακός κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του σχολή στον κόσμο της απάτης με “γνωστικό αντικείμενο” την πλαστογράφηση αεροπορικών εισιτηρίων! Αλλωστε, το προσωνύμιο, που συνόδευε τον Φρανκ Αμπιγκνεϊλ, όταν τον καταδίωκαν για να τον συλλάβουν οι αστυνομικές αρχές δεκάδων χωρών ήταν “ιπτάμενος”, αφού είχε κατορθώσει να υποδυθεί τον κυβερνήτη αεροσκάφους της “Pan Am”, πλαστογραφώντας από επιταγές και ταυτότητες μέχρι πτυχίο πιλότου και διανύοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εκατομμύριο μίλια σε 250 πτήσεις προς 26 χώρες με έξοδα της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας. Τόσα περίπου ήταν και τα μίλια, που διήνυσε θεωρητικά ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος βάσει των πλαστογραφημένων εισιτηρίων που προσκόμιζε φαινόταν ότι βρισκόταν εν πτήσει σχεδόν όλο τον χρόνο, υπεξαιρώντας ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ αλλά και βλέποντας τελικώς την πόρτα της εξόδου από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που αποτελείται από δικαστές, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης σε αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
Από τα στοιχεία του φακέλου της πειθαρχικής δικογραφίας προέκυψε ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ για την χρονική περίοδο 2006-2013 και σε σχέση με τα παραστατικά μετακινήσεως του διωκόμενου, καθώς και της ομάδας των επιστημονικών συνεργατών του, κατά την υλοποίηση των ερευνητικών επιστημονικών προγραμμάτων διδασκαλίας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, “διαπιστώθηκε η ύπαρξη νοθευμένων και πλαστών ηλεκτρονικών παραστατικών αποδείξεων και ειδικότερα του αντιτίμου πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων”.


Από τη διασταύρωση των στοιχείων των αεροπορικών εταιρειών σχετικά με την έκδοση εισιτηρίων αποδείχτηκε ότι “άλλα αφορούσαν μετακινήσεις που είχαν μεν πραγματοποιηθεί, αλλά το αντίτιμο εκδόσεως των εισιτηρίων είχε νοθευτεί σε υψηλότερο κόστος, και άλλα αφορούσαν μετακινήσεις που δεν είχαν πραγματοποιηθεί αλλά είχαν παραδοθεί εξ υπαρχής πλαστά παραστατικά(αντίτιμα εκδόσεως εισιτηρίων) και δηλώσεις μετακινήσεως, για την καταχώριση και την απόδειξη μετακινήσεων που δεν έλαβαν ποτέ χώρα”. Μάλιστα, “τα παραστατικά αυτά, (εξ υπαρχής πλαστά και νοθευμένα), αφορούσαν αποδείξεις μετακινήσεως για διδασκαλία επιστημονικού προσωπικού σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο διωκόμενος, ο οποίος εμφάνιζε μεγάλο αριθμό μετακινήσεων τόσο του ιδίου όσο και των επιστημονικών συνεργατών του” με τα νοθευμένα και πλαστά παραστατικά να φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή καθηγητή αλλά και του μετακινούμενου για την πιστοποίηση της γνησιότητας των δικαιολογητικών. Το συνολικό κόστος δε, των μετακινήσεων με νοθευμένα και πλαστά παραστατικά δαπάνης αεροπορικών εισιτηρίων ανήλθαν στο ποσό των 233.317,46 ευρώ.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης ο πανεπιστημιακός, “α)κατάρτισε από την αρχή αεροπορικά εισιτήρια χωρίς να πραγματοποιήσει αυτός και οι συνεργάτες του τα αναφερόμενα σε αυτά ταξίδια και β)νόθευσε υπάρχοντα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια που πραγματοποίησε αυτός επί το πλείστον και ελάχιστα για τους συνεργάτες του με την απαλοιφή του τιμήματος αυτών και την αναγραφή μεγαλύτερου”. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής και πριν ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία είχε παραδεχτεί και εγγράφως ενώπιον των πρυτανικών αρχών ότι “όλα τα παραστατικά που υπέβαλε για τις μετακινήσεις διδασκαλίας είναι παραποιημένα, ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι μετακινήσεις για τις οποίες καταρτίστηκαν τα εξ υπαρχής πλαστά παραστατικά”, δηλώνοντας ότι διατίθεται να επιστρέψει όλο το ποσό το οποίο θα του προσμετρηθεί, πράγμα που εν μέρει πραγματοποίησε.

Παράλληλα με την εξέλιξη του πειθαρχικού, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά του διωκόμενου καθηγητή για τα αδικήματα της α)πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ'εξακολούθηση, κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια, από την οποία το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν τις 30.000ευρώ, τις 120.000ευρώ, αλλά και τις 150.000ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ, με την επιβαρυντική περίσταση της επί μακρό χρόνο τέλεσης της πράξεως, β)απάτης κατ'εξακολούθηση και κατά συνήθεια και γ)της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά συναυτουργία κατ'εξακολούθηση και κατ'επάγγελμα με την ποινική δικογραφία να εκκρεμεί ενώπιον ειδικού ανακριτή.

Ο Φρανκ ¶μπιγκνεϊλ όταν συνελήφθη είπε με σταθερό τόνο φωνής: “Έβγαλα εκατομμύρια, κλέβοντας και την τελευταία δεκάρα, και τα ξόδεψα όλα σε ωραία ρούχα, πολυτελή σπίτια, εκπληκτικές γυναίκες, πλουσιοπάροχα γεύματα κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε....”. Ο Ελληνας πανεπιστημιακός κατά την απολογία του έδωσε μια άλλη διάσταση ισχυριζόμενος ότι οδηγήθηκε στις αξιόποινες πράξεις του από επιπολαιότητα και από το οικονομικό άγχος που τον κατέβαλε λόγω της διευρύνσεως της οικογένειάς του, από την έλευση του τρίτου τέκνου του, ισχυρισμοί, που κατά την απόφαση, “δεν αίρουν τον δόλο του”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και η τύχη φάνηκε ότι γύρισε την πλάτη τελικά στον αναπληρωτή καθηγητή τον Φεβρουάριο του 2014 με την πειθαρχική παραπομπή του, ύστερα από 8 χρόνια πλούσιας “δράσης”, η κληρωτίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης του ΑΠΘ τον έχρισε δύο μόλις μήνες αργότερα ως μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού και Παραλαβής για τον διαγωνισμό προμήθειας αεροπορικών εισιτηρίων αξίας 5.000 ευρώ για τη διοργάνωση συνεδρίου!

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Σήμερα

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Σήμερα

Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Σήμερα

Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Σήμερα

Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Σήμερα

Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Απίστευτο περιστατικό : Ανδρας μαχαίρωσε εργαζόμενο των KFC, επειδή νευρίασε για τη σάλτσα που έβαλαν στην παραγγελία του

Σήμερα

Σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, φαίνεται ο 32χρονος να μαχαιρώνει πολλές φορές τον υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια ο θείος του επιχειρεί να τον πνίξει

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Σήμερα

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Σήμερα

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Σήμερα

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.