E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τζιχαντιστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο

Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τζιχαντιστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/1/2016 | 11:42

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα έχουν τραυματιστεί, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση ενόπλων ισλαμιστών που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Splendid στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων και σύλληψης των ενόπλων κράτησαν αρκετές ώρες με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους δράστες της επίθεσης μέσα σε καφετέρια απέναντι από το ξενοδοχείο Splendid.

Νωρίτερα σφοδρά πυρά σημειώνονταν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών. Εκεί μάρτυρες είδαν τα πτώματα 10 ανθρώπων να κείτονται στο πάτωμα της ταράτσας του ξενοδοχείου όπου στεγάζεται το εστιατόριο.

Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας. Σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις ανταλλαγές πυρών, αρκετοί πολίτες μπόρεσαν να φύγουν από το Splendid από τις πλαϊνές πόρτες.

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19.45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.

Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε «αρκετούς νεκρούς», όπως ανέφερε εργαζόμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 20 νεκρών. Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς «περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους».

Οι δράστες φορούσαν τουρμπάνια

Δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να διακρίνει στην αρχή της επίθεσης τρεις ένοπλους άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για τέσσερις δράστες «με τουρμπάνια οι οποίοι έμοιαζαν να είναι ¶ραβες και λευκοί».

Δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν αμέσως τη γειτονιά αυτή, ενώ συνεργεία διάσωσης και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, όπου περίπου δέκα αυτοκίνητα κάηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για «τρομοκρατική επίθεση» και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι «σημείο μόνιμης υποστήριξης» της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.

Η πρωτοφανής επίθεση στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Φάσο συνιστά πρόκληση για την κυβέρνηση του προέδρου Καμπορέ, ο οποίος εξελέγη στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που είχε βυθίσει στο χάος τη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 60% μουσουλμανικός.

Όπως στο Μπαμακό

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό. Στις 20 Νοεμβρίου, τζιχαντιστική επίθεση είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 14 ήταν αλλοδαποί στην πρωτεύουσα του Μαλί. Ένοπλοι κρατούσαν σε ομηρία επί ώρες περίπου 150 πελάτες και υπαλλήλους, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων του Μαλί, οι οποίες υποστηρίχτηκαν από γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στελέχη του ΟΗΕ. Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν. Την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαμακό ανέλαβαν δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις: στις 20 Νοεμβρίου η Αλ-Μουραμπιτούν και στις 22 Νοεμβρίου το Απελευθερωτικό Μέτωπο Μακινά (FLM, τζιχαντιστική οργάνωση στο Μαλί).

Νεκροί τρεις τζιχαντιστές της επίθεσης στη Μπουρκίνα Φάσο

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 126 άνθρωποι, από τους οποίους 33 τραυματίες, απελευθερώθηκαν και ότι τρεις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των δραστών των επιθέσεων στο κέντρο του Ουαγκαντούγκου.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος και για θέματα ασφαλείας τόνισε ότι μια ακόμη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε παρακείμενο ξενοδοχείο.

«126 άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 33 τραυματίες, απελευθερώθηκαν. Τρεις τζιχαντιστές - ένας ¶ραβας και δύο Αφρικανοί – σκοτώθηκαν», δήλωσε.

«Οι επιχειρήσεις στο ξενοδοχείο Spendid και στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino (που βρίσκεται απέναντι από το Splendid) τερματίστηκαν. Ωστόσο μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Ybi», που βρίσκεται δίπλα στο Cappuccino, δήλωσε ο Κομπαορέ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.