E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπαλτάς: Δεν θα είχα αντίρρηση να λειτουργήσει ως τζαμί η Ροτόντα

«Είναι μνημείο πολυπολιτισμικό, δεν είναι θρησκευτικός ναός»

Μπαλτάς: Δεν θα είχα αντίρρηση να λειτουργήσει ως τζαμί η Ροτόντα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/1/2016 | 14:02

«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές το χρόνο από το 1999 με βάση μια απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς η Ροτόντα πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις και το Υπουργείο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την οποιαδήποτε πρόταση για μη θρησκευτική δράση».

Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί (με βάση την ιστορία του μνημείου) , ο υπουργός δήλωσε πως «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».

«Είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης- περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο του μνημείου ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως: «Το γεγονός ότι πέσαν κάποια τείχη έπρεπε να γίνει για να ανοίξει το μνημείο και να φαίνεται από παντού. Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το μετρό και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου ο κ. Μπαλτάς δήλωσε πως «η απόφαση που υπέγραψε το Υπουργείο με το γεγονός ότι παραμένει η Εγνατία ως έχει, παραμένει. Οι αντιδράσεις εκεί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Είμαστε σε συζήτηση για το πως θα προχωρήσει το έργο το συντομότερο κρατώντας το αποκαλυφθέν κομμάτι της Εγνατίας έτσι όπως είναι».

Ο κ. Μπαλτάς συνοδευόμενος στην επίσκεψή του, στη Θεσσαλονίκη, από τον διευθυντή του γραφείου του Παναγιώτη Δούρο παρακολούθησε αργά το βράδυ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Νωρίτερα, ο υπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη διεύθυνση και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού λύση στα χρόνια οικονομικά προβλήματα, που ταλανίζουν τη λειτουργία του θεάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το ΚΘΒΕ ο κ. Μπαλτάς δεσμεύτηκε για την έκτακτη εκταμίευση και άμεση καταβολή ποσού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ - πέραν των δόσεων της επιχορήγησης-προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί (σε προηγούμενες περιόδους και κυρίως από τη λειτουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης) και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη αποπληρωμή τους και λειτουργία του θεάτρου.

Ο κ. Μπαλτάς επισκέπτεται από τις 11 το πρωί σήμερα το μνημείο της Ροτόντας, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των δυο (υπό συνένωση) μουσείων σύγχρονης τέχνης της πόλης - του Κρατικού και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Windows 10 ‑ Η Microsoft σταμάτησε σήμερα την παγκόσμια υποστήριξή τους

Σήμερα

Πλέον δεν θα γίνονται αναβαθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα, η ζωή του οποίου έληξε σήμερα 14 Οκτωβρίου

Ιταλία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί από έκρηξη σε κτήριο στο οποίο έπρεπε να πραγματοποιηθεί έξωση

Σήμερα

Οι καταληψίες χρησιμοποίησαν φιάλες φυσικού αερίου για την έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση διώροφου κτηρίου, με θύματα τους ένστολους και δεκάδες τραυματίες

Φοινικούντα: Στη ΓΑΔΑ συγγενής του δολοφονημένου ιδιοκτήτη κάμπινγκ

Σήμερα

Νέα δεδομένα πίσω από τη διπλή δολοφονία

Πότε βγαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει

Σήμερα

Τι ισχύει για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Πέθανε ο Αλκης Γιαννακάς

Σήμερα

Ο «γόης» του ελληνικού κινηματογράφου

Φρίκη στη Βραζιλία: 36χρονη σκότωνε γιατί το... απολάμβανε

Σήμερα

Δηλητηρίασε 4 ανθρώπους σε 5 μήνες

Η Διακήρυξη Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνη και ευημερία: Το σχέδιο για τη Γάζα και η επόμενη μέρα

Σήμερα

«Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο κύκλο πολέμων»

Επεισοδιακό αλκοτέστ για μεθυσμένο οδηγό στη Θεσσαλονίκη: Έριξε κάτω τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν

Σήμερα

Αλλαξε στάση όταν οδηγήθηκε στο τμήμα ζητώντας συγγνώμη - Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 19 μηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.