E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε 10 μέρες παραδίδεται η γέφυρα Τσακώνας

Η ιστορία της γέφυρας

Σε 10 μέρες παραδίδεται η γέφυρα Τσακώνας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2016 | 00:27

Σε 10 ημέρες περίπου παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα εντυπωσιακή γέφυρα της Τσακώνας. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή των διαχωριστικών στηθαίων στα τμήματα προσπέλασης της γέφυρας, αλλά και κάποια αποχετευτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 390 μέτρα συνολικού μήκους της γέφυρας, τα 300 μέτρα είναι καλωδιακή, δηλαδή κρέμεται από τα δύο τεράστια κυκλικά τόξα και τα υπόλοιπα 90 (45 εκατέρωθεν) πατούν στα τσιμεντένια πέδιλα των βάσεών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σημείο αυτό του οδικού άξονα Τρίπολης -Καλαμάτας είχε σημειωθεί το 2003 μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην Ελλάδα και χρειάστηκαν δύσκολες τεχνικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η ιστορία της γέφυρας

Με έξι χρόνια καθυστέρηση και μια διόλου ευκαταφρόνητη υπέρβαση του κόστους, η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας είναι σήμερα σχεδόν έτοιμη να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Η δεύτερη μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα της χώρας –μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου– θεωρείται επίτευγμα των μηχανικών, καθώς κατασκευάστηκε σε μια κατολισθαίνουσα περιοχή. Επίτευγμα των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών είναι ότι κατάφεραν ένα μέρος της ανακατασκευής του δρόμου να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, αφού το ίδιο οδικό τμήμα, κατασκευασμένο και στο παρελθόν με ευρωπαϊκούς πόρους... κατολίσθησε το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοξωτή γέφυρα ανήκει στο οδικό τμήμα Παραδεισίων Αρκαδίας-Τσακώνας Μεσσηνίας, που (ανα)κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο (από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ) και θα παραδοθεί στην κοινοπραξία Μορέας, ως τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Το 90% του έργου έχει δοθεί σε κυκλοφορία από το τέλος του 2012 και απομένει μόνο η γέφυρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα να εξυπηρετούνται από μια παράκαμψη 800 μέτρων.

Το έργο σημαδεύτηκε από μεγάλες καθυστερήσεις. Ανατέθηκε το 2006 στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Alpine, με προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 (το 2013 η Alpine πτώχευσε και το έργο συνεχίστηκε μόνο από την ΤΕΡΝΑ). Το 2010 και το 2012 υπεγράφησαν δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, για να καλυφθεί το κόστος των επιπρόσθετων εργασιών. Σήμερα οι εργασίες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο η γέφυρα μπορεί να παραδοθεί στο Δημόσιο και από εκεί στον Μορέα. Τελικό κόστος, 131,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θετικό, πάντως, είναι ότι χάρη στις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, ένα μέρος των εργασιών (περί τα 64 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς το ίδιο οδικό τμήμα είχε ανακατασκευαστεί από την Περιφέρεια με πόρους του Γ' ΚΠΣ, αλλά καταστράφηκε από κατολίσθηση.

Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η κατασκευή της γέφυρας; Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου, Νίκο Ντονά, η περιοχή έχει τους χειρότερους δυνατούς συνδυασμούς: δύσκολη μορφολογία, ακατάλληλα, κατολισθαίνοντα εδάφη και υπόγεια νερά. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, το Δημόσιο φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης, καθώς υπήρξαν σοβαρά λάθη στις μελέτες που είχαν εκπονηθεί από το υπουργείο Υποδομών και οι οποίες έπρεπε να αναθεωρηθούν.

Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, είναι πηγή υπερηφάνειας για τους Έλληνες μηχανικούς, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής της. Η γέφυρα έχει μήκος 390 μ. και αποτελείται από δύο ανοίγματα, 90μ. και 300μ. Το πρώτο άνοιγμα στηρίζεται στο έδαφος, περίπου όπως οι κλασικές γέφυρες. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι, το οδόστρωμα είναι κρεμασμένο από δύο ατσάλινα τόξα (συνδεδεμένα μεταξύ τους), που γεφυρώνουν το σημείο που κατολίσθησε. Το μεγάλο άνοιγμα του τόξου, σε συνδυασμό με την εκτέλεση εργασιών σε ιδιαίτερα σαθρό έδαφος έχει κινήσει το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το εξωτερικό (όπως το Imperial College του Λονδίνου), που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στην περιοχή για να το επισκεφθούν. «Εκτός από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, δεν υπάρχει τοξωτή γέφυρα αυτού του μήκους, κατασκευασμένη υπό τέτοιες συνθήκες. Η γέφυρα αυτή δίνει αίγλη στον αυτοκινητόδρομο και αποτελεί απόδειξη του επιπέδου των Ελλήνων μηχανικών», εκτίμησε ο κ. Ντονάς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Συνελήφθησαν οι παππούδες του μικρού Εμίλ για τον θάνατό του

Σήμερα

Συνελήφθησαν άλλοι δύο συγγενείς του αγοριού που αγνοείτο για μήνες, μέχρι να βρεθεί το κρανίο του από πεζοπόρο - Και οι τέσσερις κρατούνται από τις αρχές

25η Μαρτίου: Η πτήση των μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της Αθήνας ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Rafale και F-16 Viper είναι τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ελλάδα

Αιγάλεω: Μοτοσικλετιστές εμβόλισαν μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Σήμερα

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή δεν σταμάτησαν στο σήμα ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ

Παρίσι: Δεκατρείς τραυματίες, ανάμεσά τους δέκα αστυνομικοί, μετά από ξέφρενη καταδίωξη στους δρόμους της πόλης

Σήμερα

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί έκαναν σήμα σε όχημα να σταματήσει και ο οδηγός τους αγνόησε αναπτύσοντας ταχύτητα

Πειθαρχικό έλεγχο για τους δικαστές που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Σήμερα

Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ελήφθη από την ανακρίτρια και την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου

Αποχωρεί από την εισαγγελική εποπτεία της υπόθεσης των Τεμπών, η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου, Σοφία Αποστολάκη

Σήμερα

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Λάμπρος Τσόγκας αναλαμβάνει να επιταχύνει τις διαδικασίες και την εύρυθμη συνέχιση των ερευνών

25η Μαρτίου: Στις 11:00 η στρατιωτική παρέλαση – Όλες οι σημερινές εκδηλώσεις

Σήμερα

Όπως κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου οι 21 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό δίνουν το σύνθημα

Καιρός: Παρέλαση με σύννεφα και βροχές την 25η Μαρτίου

Σήμερα

Τοπικές βροχές προβλέπονται την ημέρα της 25ης Μαρτίου.

Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι 7 της Πολεοδομίας Ρόδου – Οι απολογίες και οι αντιδράσεις

Σήμερα

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται πλέον εκτός υπηρεσίας, οι λογαριασμοί τους είναι δεσμευμένοι και η Δικαιοσύνη έχει μπροστά της ένα πολυσέλιδο παζλ για να διαλευκάνει

Η υποδοχή Τραμπ στην ελληνική ομογένεια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Χτες

Κατά την είσοδό του ο Αμερικανός πρόεδρος χειροκροτήθηκε από τους ομογενείς καλεσμένους

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.