E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιβολή νέου μνημονίου στην Ελλάδα σχεδιάζουν Τόμσεν και Σόιμπλε

Τι δείχνει εμπιστευτικό έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα

Επιβολή νέου μνημονίου στην Ελλάδα σχεδιάζουν Τόμσεν και Σόιμπλε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2016 | 13:14

Μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό προκαλούν οι κινήσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος με τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινείται για να γίνει αναθεώρηση όσων συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με το τρίτο μνημόνιο και να επιβληθούν νέα μνημόνια στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γνωστός στην Ελλάδα αξιωματούχος του ΔΝΤ, που πλέον έχει αναβαθμιστεί, βλέπει ότι το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, με ελάχιστα χρήματα, και με «σύμμαχο» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Μνημονίων (Memoranda of Understanding) -δηλαδή περισσότερων μέτρων πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι- και καταστρώνουν σχέδια τα οποία, εάν περάσουν από το Eurogroup, απειλούν να σπρώξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το καλοκαίρι.

Όπως γράφει το euro2day.gr, η Αθήνα πρέπει να περιμένει επίσης ότι για να της δοθεί αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling) θα της ζητηθεί η αποδοχή των επιπρόσθετων MoU.

Εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως η στάση του ΔΝΤ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όπως φάνηκε να διαρρέει η κυβέρνηση, ενώ η στάση του να κρατά σιγή ιχθύος από τον Νοέμβριο και να μην ανοίγει τα χαρτιά του ούτε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπρεπε να προβληματίσει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια 'αποζημίωση' (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 (που ταμειακά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει μερίδα υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητά η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι «κάτι πάει λάθος» πάλι με την Ελλάδα, όμως το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά ετοιμάζουν και το δικό τους πλάνο.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.