E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παπαζάχος: Η εταιρεία στις Σκουριές κατασκευάζει φράγμα πάνω σε ισχυρό σεισμικό ρήγμα

«Είναι το ρήγμα της Ιερισσού, από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα»

Παπαζάχος: Η εταιρεία στις Σκουριές κατασκευάζει φράγμα πάνω σε ισχυρό σεισμικό ρήγμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2016 | 15:54

Ακριβώς πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στον ελλαδικό χώρο σεισμικά ρήγματα, στο λεγόμενο "Ρήγμα της Ιερισσού" στη Χαλκιδική, κατασκευάζεται ένα από τα φράγματα για τις ανάγκες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στις Σκουριές. Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" με τη Νικόλ Καζαντζίδου και τον Χρήστο Μάτη, ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη για την κατασκευή τεχνητών φραγμάτων την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται η επένδυση από την εταιρεία Eldorado Gold.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Το πρόβλημα είναι ότι τα φράγματα αυτά κατασκευάζονται σε πολύ μικρή απόσταση και το ένα απ' αυτά -και είναι μάλλον το πιο επικίνδυνο- κατασκευάζεται ακριβώς επάνω στο ρήγμα" είπε ο κ. Παπαζάχος. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φράγμα, που κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν, σε πρόσφατους ιστορικούς χρόνους έχει δώσει σημαντικές μετατοπίσεις και πρόσθεσε: "είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση της τάξης των δύο, δυόμιση, ή τριών μέτρων που θα μετακινήσει ένα ολόκληρο φράγμα".

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε στον τελευταίο καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το 1932, με επίκεντρο στην Ιερισσό, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος στο "Ρήγμα της Ιερισσού", τόνισε ότι είναι από τα λίγα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, για το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά ότι η εκδήλωση ισχυρών σεισμών συνοδεύεται από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις. "Από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις οι οποίες τοπικά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος έμμεσα στους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε, ότι τα όσα αναφέρει παραπάνω αποτελούν καθαρά επιστημονική άποψη και στηρίζεται -όπως είπε- πάνω σε υφιστάμενες μελέτες, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν και άλλα φράγματα πάνω σε σεισμικά ρήγματα και αναφέρθηκε στις τεχνητές λίμνες Σεβαλιέ στη Χαλκιδική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Η δική μου παρέμβαση αφορά αυτό ακριβώς, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες υφιστάμενες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποια στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι από ατελή έως υπερβολικά ελλιπή -να το πω χαριτολογώντας- και που τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φράγματα αυτά από τις σεισμικές μετακινήσεις" σημείωσε ο κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στο θέμα της κατασκευής φραγμάτων στις Σκουριές από την εταιρεία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Σήμερα

Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Σήμερα

Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Σήμερα

Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Σήμερα

Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Σήμερα

Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Σήμερα

Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Σήμερα

Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο αντάρτικο στην Ευρώπη

Σήμερα

Τι ζητούν για τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Μυστήριο με τον θάνατο 49χρονου στο Ηράκλειο

Σήμερα

Η τελευταία διαδρομή και τα ερωτήματα των αρχών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.