Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από Σένγκεν αποκαλύπτει ο διεθνής Τύπος
Διαψεύδει η Κομισιόν

Δημοσίευση 25/1/2016 | 14:37
Διορία έξι εβδομάδων στην Ελλάδα για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές θα θέσουν Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία κατά τη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΣ της ΕΕ για το ζήτημα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν πως θα θέσουν τη χώρα μας σε καραντίνα δύο ετών.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το περασμένο Σάββατο οι Financial Times αποκάλυπταν επίσης «σχέδιο απομόνωσης» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, που αναμενόταν να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, Δευτέρα, στο ¶μστερνταμ.
Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δραστικά μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και υποστηρίζεται τόσο από την Κομισιόν, όσο και το Βερολίνο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.
Το δημοσίευμα των Times επιβεβαίωσε εμμέσως η Αυστριακή ΥΠΕΣ Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, τονίζοντας: «Εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που πρέπει, τότε τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».
Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «Είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητά της για δράση».
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα και σε διημερίδα του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της ¶νω Αυστρίας, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη Σύνοδο στο ¶μστερνταμ, και απαντώντας στα σενάρια για μίνι Σένγκεν και την αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη, τόνισε ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας.
«H δομή της Ευρώπης πρέπει να μείνει σταθερή, δεν μπορούν να υπάρξουν κάποια κομμάτια Ευρώπης εκτός και κάποια εντός», επεσήμανε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Διαψεύδει τα περί σχεδίου αποπομπής από τη Σένγκεν η Κομισιόν
Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, τα δημοσιεύματα. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά», απάντησε η εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας ότι δεν συζητάμε καμία αποπομπή και καμία αναστολή τη συμφωνίας του Σένγκεν.
Οι FT ωστόσο, με νεότερο δημοσίευμά τους υποστηρίζουν ότι τα σχέδια των σκληρών της ΕΕ ενάντι της Ελλάδος έχουν την υποστήριξη της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι προτάσεις για την αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα, που περιγράφησαν για πρώτη φορά σε επιστολή του Μίρο Τσέραρ, πρωθυπουργού της Σλοβενίας, στους ομολόγους του στην ΕΕ, έχει κερδίσει έδαφος πολιτικά, λαμβάνοντας μάλιστα την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
«Χαιρετίζω την πρόταση όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παράσχουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ για να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα με εξοπλισμό και αστυνομικές δυνάμεις», έγραψε ο Juncker.
Το σχέδιο επιδιώκει να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση φέρεται να δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εισροή με περιορισμένους πόρους.
Σύμφωνα με τους FT, η Αθήνα αντεπιτίθεται, περιγράφοντας το σχέδιο ως ένα επικίνδυνο πείραμα, που θα τραυμάτιζε τη χώρα. «Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.