E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O Κινέζος ακτιβιστής Ai Weiwei αναπαριστά τον μικρό Aylan

Η εικόνα που «στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση»

O Κινέζος ακτιβιστής Ai Weiwei αναπαριστά τον μικρό Aylan
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/2/2016 | 14:45

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, που βρίσκεται στην Μυτιλήνη, έκλεισε τα μάτια του και ξάπλωσε μπρούμυτα σε μια  παραλία του νησιού αναπαριστώντας τον μικρό Aylan Kurdi- το τρίχρονο αγόρι από τη Συρία του οποίου το νεκρό κορμάκι που ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φωτογράφος του γνωστού Κινέζου εικαστικού, που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο νησί επιχειρώντας σε ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, απαθανάτισε το στιγμιότυπο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό India Today και το οποίο πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση στην Ινδία με τίτλο "The Artists" αυτό το Σαββατοκύριακο.  

Ο Ai Weiwei και η ομάδα του "μας βοήθησαν ενεργά να στήσουμε την φωτογραφία" λέει ο Rohit Chawla, φωτογράφος στο India Today, που ταξίδεψε μέχρι τη Λέσβο. "Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν πολύ άνετο να ξαπλώνεις έτσι πάνω στα βότσαλα. Αλλά το "απαλό βραδινό φως έπεφτε πάνω στο πρόσωπό του όταν ξάπλωσε κάτω" σημειώνει.  

Η ουρά των φιλότεχνων και των ιδιοκτητών γκαλερί μπροστά στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πρωτοφανής, λένε οι διοργανωτές της Art Fair.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Πρόκειται για μια εμβληματική εικόνα γιατί είναι πολύ ανθρώπινη, πολιτική και περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Ai Weiwei" σχολιάζει ο Sandy Angus, συνιδιοκτήτης της Art Fair. "Η εικόνα σε στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση και την απελπισία των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους για ένα καλύτερο μέλλον" προσθέτει.  

"Όταν του είπα να συναντηθούμε στο studio, o Ai Weiwei μου απάντησε, 'η ακτή είναι το στούντιό μου'" λέει ο Gayatri Jayaraman, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, ο οποίος και πήρε τη συνέντευξη στον Κινέζο καλλιτέχνη.    

Ο ίδιος θυμάται πως ο Ai στεκόταν στην ακτή περιμένοντας τις βάρκες που έφταναν γεμάτες πρόσφυγες για τους βοηθήσει καθώς θα κατέβαιναν. Ταυτόχρονα συνέλεγε και πλαστικά κομμάτια από τις βάρκες για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που ετοιμάζει.    

"Είναι τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά για μένα είναι κάτι σαν τον Mahatma Gandhi" λέει ο Jayaraman. "Είναι πολύ ζεστός και ταπεινός, αλλά η ίδια του η παρουσία εκεί σε όλη αυτήν την κατάσταση της άφιξης των κουρασμένων, βρεγμένων και κρυωμένων προσφύγων ήταν κολοσσιαία. Και πολύ πολιτική" καταλήγει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταρόβας σε Καραβάτου: «Έλεγα ότι είναι μια κοπέλα στο κοινό με προβλήματα όρασης που γουστάρει τον Κρατερό»

Σήμερα

Η αντίδραση της παρουσιάστριας στην αναφορά του πρώην συζύγου της

Τάκης Βαμβακίδης: Νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή

Σήμερα

Βρίσκεται σε πλήρη ακινησία

Η Σοφία Παυλίδου ποζάρει ξαπλωμένη στα βράχια με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Σήμερα

Η ηθοποιός απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης, μακριά από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις

Τζέισον Στέιθαμ: Στην Αντίπαρο ο ηθοποιός

Σήμερα

Ο Χολιγουντιανός σταρ πόζαρε δίπλα στην ηθοποιό Αρτεμη Αστεριάδη κατά τις διακοπές του στο νησί

Η Ιωάννα Τούνη λιώνει από συγκίνηση: Ο γιος της τραγουδάει το «Happy Birthday» για τα γενέθλιά της

Σήμερα

Η Ιωάννα Τούνη μετά το ταξίδι της στην Ίμπιζα για τα 32 γενέθλιά της, έσβησε ακόμα μία τούρτα με τον γιο της, Πάρη στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν πάσχω από ψυχικό νόσημα, δεν είμαι επικίνδυνος» ‑ Τι θα γίνει με το εξιτήριο

Σήμερα

«Νιώθω ευγνώμων και σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα είμαι κοντά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Γιώργος Μαζωνάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.