E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O Κινέζος ακτιβιστής Ai Weiwei αναπαριστά τον μικρό Aylan

Η εικόνα που «στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση»

O Κινέζος ακτιβιστής Ai Weiwei αναπαριστά τον μικρό Aylan
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/2/2016 | 14:45

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, που βρίσκεται στην Μυτιλήνη, έκλεισε τα μάτια του και ξάπλωσε μπρούμυτα σε μια  παραλία του νησιού αναπαριστώντας τον μικρό Aylan Kurdi- το τρίχρονο αγόρι από τη Συρία του οποίου το νεκρό κορμάκι που ξεβράστηκε σε μια τουρκική ακτή.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φωτογράφος του γνωστού Κινέζου εικαστικού, που εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο νησί επιχειρώντας σε ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες, απαθανάτισε το στιγμιότυπο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό India Today και το οποίο πρωταγωνιστεί σε μια έκθεση στην Ινδία με τίτλο "The Artists" αυτό το Σαββατοκύριακο.  

Ο Ai Weiwei και η ομάδα του "μας βοήθησαν ενεργά να στήσουμε την φωτογραφία" λέει ο Rohit Chawla, φωτογράφος στο India Today, που ταξίδεψε μέχρι τη Λέσβο. "Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν πολύ άνετο να ξαπλώνεις έτσι πάνω στα βότσαλα. Αλλά το "απαλό βραδινό φως έπεφτε πάνω στο πρόσωπό του όταν ξάπλωσε κάτω" σημειώνει.  

Η ουρά των φιλότεχνων και των ιδιοκτητών γκαλερί μπροστά στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πρωτοφανής, λένε οι διοργανωτές της Art Fair.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Πρόκειται για μια εμβληματική εικόνα γιατί είναι πολύ ανθρώπινη, πολιτική και περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη όπως ο Ai Weiwei" σχολιάζει ο Sandy Angus, συνιδιοκτήτης της Art Fair. "Η εικόνα σε στοιχειώνει και αντιπροσωπεύει ολόκληρη την προσφυγική κρίση και την απελπισία των ανθρώπων που προσπάθησαν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους για ένα καλύτερο μέλλον" προσθέτει.  

"Όταν του είπα να συναντηθούμε στο studio, o Ai Weiwei μου απάντησε, 'η ακτή είναι το στούντιό μου'" λέει ο Gayatri Jayaraman, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, ο οποίος και πήρε τη συνέντευξη στον Κινέζο καλλιτέχνη.    

Ο ίδιος θυμάται πως ο Ai στεκόταν στην ακτή περιμένοντας τις βάρκες που έφταναν γεμάτες πρόσφυγες για τους βοηθήσει καθώς θα κατέβαιναν. Ταυτόχρονα συνέλεγε και πλαστικά κομμάτια από τις βάρκες για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που ετοιμάζει.    

"Είναι τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά για μένα είναι κάτι σαν τον Mahatma Gandhi" λέει ο Jayaraman. "Είναι πολύ ζεστός και ταπεινός, αλλά η ίδια του η παρουσία εκεί σε όλη αυτήν την κατάσταση της άφιξης των κουρασμένων, βρεγμένων και κρυωμένων προσφύγων ήταν κολοσσιαία. Και πολύ πολιτική" καταλήγει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατερίνα Καινούργιου: Ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα στο Λονδίνο, στο πλευρό του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Χτες

Το ταξίδι μετά την έλευση του νέου έτους και το μήνυμα για τη νέα αρχή που έρχεται

Τάσος Δούσης: «Μποϋκοτάζ σε Temu και Trendyol – Να το γιατί!»

Χτες

Γιατί λέει «όχι» στις διαφημίσεις και το μήνυμα προς τους καταναλωτές

Γάμος ‑ έκπληξη από διάσημο ζευγάρι

Χτες

Έκανε πρόταση γάμου στην σύντροφό του ο ροκ σταρ – Οι φωτογραφίες με το μονόπετρο

Διάσημοι celebrities με αυτισμό

Χτες

Εσύ το γνώριζες;

Το «Γυάλινο Σπίτι» της Καλαμάτας και οι τρομαχτικές ιστορίες για αυτό

Χτες

Ο αστικός μύθος που κρατάει ακόμα και σήμερα!

Μοντέλο που ξόδεψε χιλιάδες λίρες για τατουάζ, δείχνει πως ήταν πριν

Χτες

Αποφάσισε να δείξει στον κόσμο πως ήταν πριν την μεγάλη μεταμόρφωση της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.