Παράνομη έκρινε ο ΟΗΕ την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks
Ήταν ένα ημαντικό βήμα για την απελευθέρωσή του, δήλωσε ο Ασάνζ

Δημοσίευση 5/2/2016 | 16:22
Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks, είναι παράνομη. Ο Ασάνζ ζει είναι εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, ώστε να αποφύγει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο ΟΗΕ ζήτησε από τη Σουηδία και την Μεγάλη Βρετανία να τον αποζημιώσουν και να θέσουν τέλος στην κράτησή του.
«Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.
Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές» να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.
Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Αντιδρώντας στην απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί.
Η Στοκχόλμη διευκρινίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.
Ασάνζ: Οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές Δίκαιο
Μέσω βιντεο-προβολής ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ να απελευθερωθεί και να αποζημιωθεί, έπειτα από περίπου τριετή παραμονή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικά σημαντική νίκη που έφερε το χαμόγελο στο πρόσωπό μου», δήλωσε ο Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο. «Τώρα είναι καθήκον της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσουν την απόφαση», πρόσθεσε ο Αυστραλός ακτιβιστής, τονίζοντας πως «οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές Δίκαιο».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω βίντεο από το εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού, ο Ασάνζ επισήμανε πως η Σουηδία που δεν συμφωνεί με την απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, γνωρίζει τι συνέπειες όταν κάποιος υποσκάπτει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
«Με αυτό τον τρόπο η ζωή των δύο χωρών (Σουηδία - Βρετανία) θα γίνει δύσκολη», προειδοποίησε.
Όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Ο Ασάνζ φυγοδικεί, κρύβεται οικιοθελώς στην πρεσβεία του Ισημερινού. Απορρίπτω την απόφαση του ΟΗΕ».
Ο Ασάνζ ωστόσο άσκησε κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η απόρριψη της απόφασης αποτελεί «προσβολή» και προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ αποφάσισε κατΆαυτόν τον τρόπο.
Επισημαίνεται πως ο 44χρονος βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού το καλοκαίρι του 2012 ώστε να αποφύγει την έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, καθώς καταζητείται με την κατηγορία του βιασμού. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως αν εκδοθεί στη Σουηδία, θα εκδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων μέσω της ιστοσελίδας του.