E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανησυχία για τα 500ευρα στα... σεντούκια

Μόνο με κατάθεση στην τράπεζα αναγνωρίζονται!

Ανησυχία για τα 500ευρα στα... σεντούκια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/2/2016 | 10:46

Κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα πολίτες που διατηρούν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη χώρα να βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας κρίσης εδώ και 7, και πλέον, χρόνια και την απειλή Grexit να επανέρχεται συχνά - πυκνά, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διατηρεί, για καλό και για κακό, από αρκετές εκατοντάδες μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ σε θυρίδες, στρώματα και άλλες κρυψώνες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά και το κρύψιμο! Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Πενήντα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα! Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από αυτά παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί –ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας– έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των 500 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα. Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόφαση διόλου εύκολη δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομία και τη χώρα και την ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε και πάλι να εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley στην Ελλάδα, το 80% όσων απέσυραν καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα δεν τις έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα και το 93% από αυτούς δεν σκοπεύει να το κάνει. Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στον τραπεζικό κλάδο παραμένει χαμηλή. Το 62% αισθάνεται άβολα να προχωρήσει σε νέα κατάθεση στις τράπεζες, ποσοστό που αυξάνεται σταδιακά στις τρεις τελευταίες έρευνες του οίκου. Από την έρευνα προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ περισσότεροι προβλέπουν συνέχιση της επιδείνωσης στο μέλλον. Τα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι έχουν ελάχιστα χρήματα στα τέλη κάθε μήνα, μετά και την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ενώ περίπου το 10% βασίζεται σε χρηματοδότηση για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι προσδοκίες για τη μακροοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Χτες

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Χτες

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Χτες

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Χτες

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Χτες

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Χτες

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Χτες

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Χτες

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Χτες

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Χτες

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.