Παράνομο και απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων, λέει ο Γιούνκερ
Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο

Δημοσίευση 17/2/2016 | 15:27
Απορρίπτει κατηγορηματικά το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Το να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα κράτος-μέλος δεν είναι ούτε νομικά αποδεκτό, ούτε πολιτικά επιτρεπτό», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθείς για τη σχετική θέση των τεσσάρων χωρών του Βίζενγκραντ. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων: την ελληνική και τη (sic) μακεδονική. Μόνο αν συνεργαστούμε και συντονιστούμε, μπορούμε να το πετύχουμε, χωρίς να διαταράξουμε την εμπιστοσύνη και τη συνθήκη Σέγκεν, αλλά και την ελευθερία μας στο εσωτερικό».
Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε επίσης ότι θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για το Προσφυγικό που αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Αναγνώρισε, ωστόσο, την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα πλέον οι εννιά από τους δέκα αιτούντες άσυλο καταγράφονται, όταν τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8%. Επίσης, λόγω σημαντικών αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν μειωθεί οι ροές. Σύμφωνα με τη Frontex, τον Οκτώβριο έφταναν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 7.000 άνθρωποι, τον Δεκέμβριο έπεσαν στους 3.500 και σήμερα είναι 2.000. Βλέπουμε επιτέλους τα πρώτα βήματα προόδου».
«Θα δικαιωθεί η Μέρκελ»
Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ιστορία θα δικαιώσει την πολιτική της στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπως και τον Χέλμουτ Κολ για το όραμά του της επανενωμένης Γερμανίας. «Η πολιτική της και η δική μου στο Προσφυγικό θα επικρατήσουν, είναι ζήτημα πολιτικής ισχύος να πούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράδοση στους λαϊκιστές», σημείωσε.