E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υποθήκη σε πρώτη κατοικία: Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια

Αμετακίνητο το ΔΝΤ, ζητά πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων σε distress funds

Υποθήκη σε πρώτη κατοικία: Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/2/2016 | 08:33

Σε θρίλερ με δυσοίωνες προβλέψεις εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των Θεσμών με την κυβέρνηση για την τύχη των κόκκινων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί, με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ, παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ουσιαστικά κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται, ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα κόκκινα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία, με τους θεσμούς να επιμένουν σε θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την πώλησή τους σε distress funds μετά τη λήξη της παράτασης πώλησής τους στις 15 Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στους θεσμούς αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, την ίδια ώρα από την πλευρά των θεσμών τηρείται σιγή ιχθύος, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή έστω σχόλιο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρόταση αναφορικά με τα NPLs, με την πιο σκληρή στάση να τηρείται εκ νέου από το ΔΝΤ. Ένα από τα θέματα που θέτει η Αθήνα είναι το καθεστώς φορολόγησης των distress funds που θα χτυπάνε χαρτοφυλάκια επισφαλειών, καθώς θέλει να φορολογούνται όπως οι ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως έχει απελευθερωθεί η αγορά των κόκκινων δανείων σε ένα ποσοστό 50%, προτείνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • την πλήρη και καθολική εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη
  • την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία έως του ποσού (σ.σ. ύψος δανείου) των 20.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δανειστές το απορρίπτουν, με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται όλοι. Μάλιστα, μετά το 2007 οι ελληνικές τράπεζες κάλεσαν τους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων άνω των 10.000 ευρώ να κάνουν χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων με αισθητά μειωμένα επιτόκια, εφόσον βάλουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο.
  • την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης των κόκκινων δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου που θέλει να εξαιρείται η κυβέρνηση για τα δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων ανεβαίνει στα 500.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, μπορεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, να δήλωσε στο Bloomberg πως «θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδος για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ωστόσο η σημερινή διαρροή στο αμερικανικό πρακτορείο δείχνει πως οι δύο πλευρές χωρίζονται από μία... άβυσσο.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, η άποψη του Ταμείου για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πως πρέπει να να υπάρξει πλήρως απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους, ενώ –όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές– το Ταμείο εκφράζει προειδοποιήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Στο μέτωπο των NPLs η κατάσταση προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στη γραμμή της εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση των τραπεζικών επισφαλειών βρίσκεται, εκτός από το ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα να τονίζει πως απαιτείται μια γνήσια και αξιόπιστη στρατηγική για τη διαχείρισή τους. Η στάση των Θεσμών απέναντι στο θέμα συνοψίζεται στη φράση «κάντε το όπως η Κύπρος», όπου νομοθετήθηκε θέσπιση του πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «προειδοποίηση» για νέα ανακεφαλαιοποίηση πάντως μέσω των διαρροών του ΔΝΤ αποτελεί ουσιαστικά ευθεία απειλή για bail-in, καθώς το σενάριο για εύρεση κεφαλαίων από τον ESM που θα καλύψουν τυχόν νέες ανάγκες των τραπεζών αποτελεί ένα σύντομο ανέκδοτο...

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί την ίδια ώρα στα τραπεζικά στελέχη το γεγονός ότι ξένα funds δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια NLPs, με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Πριν 9 ώρες

Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Πριν 9 ώρες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Πριν 9 ώρες

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.