E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κέρκυρα: Kοριτσάκι 4 μηνών έχασε τη ζωή του από την αμέλεια των γιατρών μέσα στο νοσοκομείο

Τραγωδία: Η μάνα του είχε χάσει το δίδυμο αδελφάκι της στο τοκετό

Κέρκυρα: Kοριτσάκι 4 μηνών έχασε τη ζωή του από την αμέλεια των γιατρών μέσα στο νοσοκομείο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/2/2016 | 11:32

Αβάπτιστο κοριτσάκι 4 μηνών μέσα σε 18 ώρες έχασε τη ζωή του από πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, από την αμέλεια των γιατρών, ενώ οι δικαστές επιδίκασαν στους συγγενείς του μόλις το ποσό των 350.000 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αδικοχαμένο κοριτσάκι ήταν δίδυμα με ένα αγοράκι, που όμως η άτυχη μάνα το έχασε κατά την διάρκεια του τοκετού.

Η πορεία της τραγικής ξέλιξης τη ς 4χρόνης άρχισε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1998, όταν οι γονείς της 4χρόνης την μετέφεραν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας (12μ.), καθώς είχε παρουσιάσει απώλεια των αισθήσεων, κυάνωση (το δέρμα της είχε την απόχρωση του μπλε) και έκανε εμετό.

Το βρέφος εξετάστηκε από δυο επιμελήτριες παιδιάτρους εκ των οποίων η μια ήταν του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου και η δεύτερη υπαγόταν στη δύναμη Κέντρου Υγείας, αλλά λόγω λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου είχε υπαχθεί στο εν λόγω παιδιατρικό τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βρέφος κατά την εξέταση παρουσίαζε «ωχρότητα, κυάνωση, υποτονία, έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και πιθανή εισρόφηση». Έγιναν εξετάσεις αίματος και ούρων, όπως και ακτινογραφία θώρακος και σύμφωνα με τον ακτινολόγο δεν υπήρχαν παθολογικά ευρήματα.

Μετά τις εξετάσεις έγινε ανάνηψη με χορήγηση οξυγόνου και συνδέθηκε με monitor για παρακολούθηση.

Παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούσε η αναπνευστική δυσχέρεια με 60 αναπνοές ανά λεπτό. Οι αιματολογικές εξετάσεις της έδειξαν αυξημένο ζάχαρο 134 mg/dl (φυσιολογικές τιμές 75 έως 115) και κάλιο 5 mEg/L (φυσιολογικές τιμές 2,5 έως 5), ενώ διαπιστώθηκε ότι ο αριστερός πνεύμονας υποαερίζετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το βρέφος παρουσίασε κυάνωση γύρω από το στόμα και μεταφέρθηκε σε τέντα οξυγόνου, καθώς η μάσκα οξυγόνου τον ενοχλούσε.

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα, όπως διαπίστωσε η ειδικευόμενη γιατρός του νοσοκομείου, καθώς οι δύο εφημερεύουσες παιδίατροι είχαν αποχωρήσει, το βρέφος παρουσίασε έντονη ταχύπνοια, υποδιαφραγματικές εισολκές και η όλη κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Η ειδικευμένη γιατρός επικοινώνησε τηλεφωνικά με μια εκ των εφημερευουσών παιδιάτρων και στην συνέχεια χορηγήθηκε στο βρέφος ενδοφλέβιο κορτιζονοειδές και έγιναν εισπνοές με Aerolin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γονείς ρωτούσαν με αγωνία την ειδικευόμενη γιατρό για την κατάσταση της μικρής και οι απαντήσεις ήταν μόνιμα ότι η υγείας της «ήταν σταθερή».

Τις πρώτες πρωινές ώρες το βρέφος παρουσίασε άπνοια, κυάνωση γύρω από το στόμα και ασυστολία (ανεπαρκής συστολή της καρδιάς). Αμέσως ξεκίνησε ανάνηψη από αναισθησιολόγο. Όμως, δυστυχώς, το βρέφος δεν ανατάχθηκε και στις 6,30 π.μ. εξέπνευσε.

Η έκθεση της νεκροψία αναφέρει ότι ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος και προκλήθηκε από πνευμονικό οίδημα μη διαγνώσιμης αιτιολογίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάνοιξη του θώρακα οι πνεύμονες ήταν οιδηματώδεις, στο λοβό του αριστερού πνεύμονα υπήρχαν μικρές συμφύσεις και το στομάχι βρέθηκε γαστροπληγικό.

Οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι από την πλευρά των δύο παιδιάτρων του νοσοκομείου υπήρξαν παραλείψεις και ότι το κρίσιμο βράδυ δεν παρέμειναν στο νοσοκομείο καθ΄ όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους, αλλά αναχώρησαν και άφησαν την παρακολούθηση του βρέφους στην άπειρη ειδικευόμενη γιατρό, χωρίς να τις δώσουν εντολές και να την ενημερώσουν σχετικά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ειδικευόμενη γιατρός να μην διαγνώσει εγκαίρως την σοβαρή κατάσταση του βρέφους, για να παρέχει την δέουσα ιατρική φροντίδα, ενώ παρέλειψε να ζητήσει εγκαίρως τη συνδρομή των εμπείρων γιατρών που εφημέρευαν, αλλά και των δύο παιδιάτρων.

Από τα ποινικά δικαστήρια οι δύο παιδίατροι κρίθηκαν αθώες του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Η μεν πρώτη γιατί ήταν σε «εφημερία ετοιμότητας», κάτι που μεταφράζεται ότι μπορούσε να παραμείνει στο σπίτι της και να πήγαινε στο νοσοκομείο αν χρειαζόταν. Όμως, ουδέποτε δεν κλήθηκε να πάει στο νοσοκομείο.

Η δεύτερη παιδίατρος αθωώθηκε από την ίδια κατηγορία, καθώς στο νοσοκομείο ήταν με απόσπαση και δεν υπαγόταν στην οργανική του δύναμη, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε στο πρόγραμμα εφημεριών. Κατά συνέπεια δεν μπορούσε να της καταλογιστεί ούτε εγκατάλειψη θέσης της, αλλά ούτε ότι άφησε αβοήθητο το βρέφος. Η ειδικευόμενη γιατρός αθωώθηκε και αυτή.

Αντίθετα από τα Διοικητικά Δικαστήρια που προσέφυγαν οι συγγενείς διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη από την απώλεια του βρέφους, διέταξαν την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από δύο πραγματογνώμονες παιδίατρους.

Μέτα την πραγαματογνωμοσύνη οι δικαστές έκριναν ότι οι γιατροί δεν έλαβαν τα αναγκαία και προβλεπόμενα ή επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διαγνωσθεί εγκαίρως η νόσος από την οποία έπασχε το βρέφος και να αποτραπεί ο θάνατός του.

Ακόμη, κρίθηκε ότι καμία από τις δύο εφημερεύουσες παιδιάτρους «δεν ασχολήθηκε με την σοβαρή κατάσταση του βρέφους, ώστε να γίνει ο σωστός ακτινολογικός και καρδιολογικός έλεγχος, που θα ανίχνευε την νόσο».

Οι δικαστές κατέληξαν ότι στοιχειοθετούνται ευθύνες των γιατρών για τον θάνατο του βρέφους και επιδίκασαν στους δύο γονείς, τα αδέλφια της, τον παππού και την γιαγιά το ποσό των 350.000 ευρώ.

Το νοσοκομείο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όμως επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και δικαίωσε τους συγγενείς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Πάνος Ρούτσι: Στο Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις ‑ Βρίσκεται στη 19η μέρα απεργίας

Σήμερα

Διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Σήμερα

Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Σήμερα

Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Σήμερα

Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.