E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μουζάλας: Ζητήσαμε τη βοήθεια της ΕΕ

Θα εγκλωβιστούν έως 70.000 πρόσφυγες

Μουζάλας: Ζητήσαμε τη βοήθεια της ΕΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/2/2016 | 12:18

Αυτή τη στιγμή 22.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, με την κατάσταση να γίνεται κάθε ημέρα και πιο δραματική στην Ειδομένη, αλλά και πολλά σημεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν από 50.000 έως 70.000 άτομα στη χώρα μας και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» είπε μιλώντας στο Mega. Ο κ. Μουζάλας διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά έκανε λόγο για 4 κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία, τα δύο στο Κιλκίς και τα Διαβατά, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι», είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας: «Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα».

Σε ερώτηση για το αν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάστασης έκτασης ανάγκης, απάντησε «Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι' αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σταδιακά θα μειωθεί η ροή των προσφύγων, καθώς θα γίνει γνωστό ότι είναι κλειστά τα σύνορα. Οσο για τους εγκλωβισμένους, ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός θα αποχωρήσει με τα προγράμματα οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μάλιστα ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Δρίτσας: Θα γίνει ισοκατανομή σε όλη τη χώρα

Το κυβερνητικό σχέδιο να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, επιβεβαίωσε και ο Θοδωρής Δρίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν αποκλείεται να οργανώσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, επικαλούμενος το παράδειγμα της Καβάλας στην οποία μεταφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν 6.000 πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ομαλή, ενώ ανέφερε ότι μόνο το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια 2.156 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6.500 στην Ειδομένη

Σε κατάσταση «ασφυξίας» παραμένει η Ειδομένη, καθώς 6.500 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό εκεί, ενώ ακόμη 400 είναι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου. Χθες, η ΠΓΔΜ επέτρεψε τη διέλευση μόλις σε 300 άτομα, από το Ιράκ και τη Συρία, πριν κλείσει και πάλι το πέρασμα από το βράδυ του Σαββάτου.

«Hotspot» το λιμάνι του Πειραιά

Σε ένα αυτοσχέδιο hotspot έχει μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά, καθώς περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Μέχρι και χθες το βράδυ πλοία μετέφεραν εκατοντάδες από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά, την ώρα που πολλοί πρόσφυγες, κάθε ηλικίας, βρίσκονται ακόμη και ημέρες εκεί, περιμένοντας. Το μόνο που θέλουν, όπως δηλώνουν, είναι να φύγουν για την Ειδομένη, ελπίζοντας πως θα περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Πριν 10 ώρες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Πριν 10 ώρες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Πριν 10 ώρες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Πριν 10 ώρες

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Πριν 10 ώρες

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Πριν 10 ώρες

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Πριν 10 ώρες

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Πριν 10 ώρες

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.