E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σλοβενία και Σερβία έκλεισαν το διάδρομο των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες

Ποιοι θα μπορούν να περάσουν

Σλοβενία και Σερβία έκλεισαν το διάδρομο των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/3/2016 | 10:27

Ολο και πιο δύσκολες γίνονται οι συνθήκες για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς της Ειδομένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελπίδα τους να περάσουν τα σύνορα χάνεται μέρα με τη μέρα. Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων. Την ίδια ώρα, η απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να βάλουν «λουκέτο» στα σύνορά τους, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς, ουσιαστικά βάζει τέλος στα σχέδια των απελπισμένων ανθρώπων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο σε όσους πρόσφυγες έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας.
Ουσιαστικά, λοιπόν, Σλοβενία και Σερβία έκοψαν τη βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λιουμπλιάνα συμπορεύεται στο θέμα του προσφυγικού με την Αυστρία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που επιθυμούν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον με την Σλοβενία να ξεκαθαρίζει πλέον πως η ποσόστωση αυτή αλλάζει.

Φράχτες στα ανατολικά σύνορα σηκώνουν Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Και ο κλοιός γύρω από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σφίγγει ακόμα περισσότερο εγκλωβίζοντας τους στην Ελλάδα μετά και την απόφαση των Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία να εντείνουν τους ελέγχους και να σηκώσουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς φοβούνται ότι ο επόμενος δρόμος που θα ακολουθήσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη θα είναι μέσω της περιοχής της Βαλτικής. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Ουγγαρία ανοίγει τάφρο στα σύνορα

Και η Ουγγαρία όμως σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της. Ο Βίκτορ Ορμπάν που άσκησε βέτο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη συμφωνία για το προσφυγικό, αποφάσισε να ανοίξει τάφρο και σηκώνει νέο φράχτη.

Απελπισία στην Ειδομένη -Ανθρωποι βουλιάζουν στις λάσπες
Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να βουλιάζουν στη λάσπη και την απόγνωση.
Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και στήνουν τα αντίσκηνά τους μέσα στα λασπόνερα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Σήμερα

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Σήμερα

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Σήμερα

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Σήμερα

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Σήμερα

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Σήμερα

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό

Σήμερα

Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Σήμερα

Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμα €30.000 για τις μπαλωθιές ‑ Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Σήμερα

Νέα διάταξη με κάθειρξη έως 8 έτη και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για όσους διαφημίζουν ή παρακινούν σε χρήση όπλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.