Ο πρώην υπουργός που βρίσκεται εγκλωβισμένος με τους πρόσφυγες στον Πειραιά
«Η γυναίκα μου, οι δύο κόρες μου και ένας από τους γιους μου χάθηκαν στο δρόμο»

Δημοσίευση 9/3/2016 | 12:49
Μπορεί πριν από έντεκα χρόνια να ήταν υπουργός Θρησκευμάτων και Θρησκευτικών σχέσεων στο Αφγανιστάν, τώρα όμως βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με άλλους 3.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες. Ο Σαγιέντ Αχμάν Τζαμάλ Μομπάρεζ, έκανε το μεγάλο ταξίδι από την Καμπούλ στην Ευρώπη μαζί με την οικογένειά του και μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα βρέθηκε στον Πειραιά, στο κτίριο του τερματικού σταθμού Ε1, για τρίτο βράδυ πλέον. Αγκαλιά με τον 8χρονο γιο του, ελπίζει να φτάσει στα σύνορα και να τον αφήσουν να συνεχίσει το ταξίδι του για την Ευρώπη.
«Εμένα με απειλούσε η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος», λέει και προσπαθεί να καταλάβει γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες τους Αφγανούς. «Εσύ τι θα έκανες αν σου έκαιγαν το σπίτι», αναρωτιέται ρητορικά και εξηγεί πως εδώ και ένα μήνα που εγκατέλειψε την Καμπούλ έχει ξοδέψει 100.000 δολάρια, για να βγάλει τον εαυτό του και ακόμα 14 άλλα μέλη της οικογένειάς του από την χώρα και να φτάσουν ως την Ελλάδα. Αρχικά πήραν το αεροπλάνο για το Ιράν και μετά περπάτησαν 31 ώρες για να φτάσουν στην Τουρκία. «Η γυναίκα μου, οι δύο κόρες μου και ένας από τους γιους μου χάθηκαν στο δρόμο, όταν οι Ιρανοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας πήραν ό,τι πολύτιμο είχαμε. Από τότε δεν έχω μάθει τίποτα για την τύχη τους», λέει.
Πέρασαν από την Τουρκία στη Χίο με μια λαστιχένια βάρκα και τελικά έμαθαν πως η Ευρώπη δεν τους δέχεται...
«Το χειρότερο από όλα είναι που μας λένε "οικονομικούς μετανάστες". Δεν ήρθαμε εδώ γιατί είχαμε οικονομικά προβλήματα, δεν χρειαζόμουν σπίτια και αυτοκίνητα. Ήρθαμε γιατί αντιμετωπίζαμε θανάσιμο κίνδυνο», τονίζει.
Όσον αφορά στο γιατί από άνθρωπος της εξουσίας βρέθηκε να κινδυνεύει στο Αφγανιστάν, ο Μομπάρεζ δεν κρύβει την αλήθεια: Κατηγορήθηκε για διαφθορά, πως δωροδοκήθηκε για να αφήσει Αφγανούς να ταξιδέψουν στην Μέκκα, ο ίδιος όμως αρνείται τις κατηγορίες.
Πάντως ακόμα και έτσι, ο πρώην υπουργός δεν χάνει την ελπίδα του: «Τα σύνορα μπορεί να είναι κλειστά σήμερα, αλλά μπορεί να ανοίξουν αύριο».